|
Autor |
Wiadomość |
Ukaniu
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Kwi 2016 Posty: 555 Skąd: Grodzisk/Żyrardów
|
Wysłany: 2020-07-02, 10:04 [D2 96 4.2PB/LPG
] hałas z rozrządu ABZ
|
|
|
Czołem,
Po remoncie silnika pojawiło się dziwne miarowe stukanie. W zasadzie już byłem prawie przekonany, że mam jakiś problem z panewką. Pomiar ciśnienia oleju nie wykazywał zmian a hałas się nasilał i malał. Na zimnym nie występuje.
Osłuchałem silnik i stwierdziłem, że kadłub jest cichy. Największy hałas występuje w okolicy mocowania dwóch rolek prowadzących z prawej strony.
Zdjąłem dekle, zamówiłem rolki co by je na wszelki wypadek wymienić. Rolki moim zdaniem nie będą jednak problemem czy zimne czy ciepłe kręcą się gładko. Luz mają spory ale to wszystkie mają podobny. Wychodzi, że hałasuje pasek na dużych kółkach rozrządu.
Napinacz ze sprężyną został stary bo miał z 70 tys i wydawał się zupełnie dobry. Regulacja długości na zimnym wtedy kiedy wpadają blokady OK. Jak silnik pracuje napinacz się lekko schodzi ale to tak zawsze miałem, może to źle? i ten napinacz jes wadliwy.
Pasek teraz zostawię bo kółka odkręcać tak tylko dla sprawdzenia nie chce.
Miał ktoś kłopoty z hałasem z rozrządu w ABZ.
Pozdrawiam
- Łukasz |
_________________ Kot też jest Quattro |
|
|
|
|
|
|
|
Lechu
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tipronic
Imię: Xxx
Jeżdzę: D2
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 666 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2020-07-02, 10:17
|
|
|
Może to nie rozrząd, ale u ojca w AKG nie stukał rozrząd tylko tak stukająco łożysko wiska hałasowało.
Dopiero po zdeomontowaniu i rozebraniu łożyska było widać, że jest do wymiany. |
|
|
|
|
|
|
|
machul333
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Jan
Pomógł: 4 razy Wiek: 29 Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 244 Skąd: Samborowo
|
Wysłany: 2020-07-03, 10:31
|
|
|
Ale z prawej strony patrząc na silnik, stojąc przed nim ? Możliwe, że wiem co ci się posypało, a na bank tego nie wymieniłeś. Amortyzator masz dobry, ale stukanie jest z tego najpewniej, u mnie tez już prawie nie istniało. przenosi ruch z rolki na amortyzator.
Kamień ślizgowy 077109495 |
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
|
|
|
|
|
|
|
Ukaniu
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: 4HP24
Imię: Łukasz
Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Kwi 2016 Posty: 555 Skąd: Grodzisk/Żyrardów
|
Wysłany: 2020-07-04, 00:01
|
|
|
Zdejmowałem pasek osprzętu i bez zmian, znaczy jest ciszej ale stuka nadal.
Kamienia ślizgowego nie wymieniłem bo był w dobrym stanie. Kupiłem nawet nowy ale zostawiłem stary bo zużycie było niezbyt wielkie. No ale może?. Łożysko pompy oleju nowe.
Dziś założyłem dwie inne nowe rolki prowadzące ale w sumie tak jak się spodziewałem bez zmian.
Jak z silnika lał mi się olej to wszystko było trochę posmarowane a teraz jest suchy jak pieprz i pasek trzeszczy/stuka jak szalony na dużych kołach. Popsikam wodą trochę cichnie.
Nic mi do głowy więcej nie przychodzi. Zostawię jak jest. |
_________________ Kot też jest Quattro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|