Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 96 4.2PB/LPG ] Wtyczka przy zbiorniku spryskiwaczy  
Autor Wiadomość
robsonik4 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2013-03-30, 18:51   [D2 96 4.2PB/LPG ] Wtyczka przy zbiorniku spryskiwaczy

Witam

przy okazji innego uszkodzenia ściągnąłem osłonę zderzaka i zobaczyłem coś takiego:

od czego jest ta wtyczka ? - nie mam lub nie umiem włączyć spryskiwaczy reflektorów; czy tam są 2 osobne pompki do płynu - biała po lewej, czarna po środku. Z tego czegoś środkowego idą gdzieś dalej 2 brązowe grube przewody no i ta wtyczka.

Simone331 
Moje A8

Rocznik: 2002
Zasilanie: PB
Imię: Simon
Wysłany: 2013-03-30, 21:08   

robsonik4 napisał/a:
od czego jest ta wtyczka ?

Ta wtyczka jest od silniczka spryskiwaczy szyb. W oryginale ona właśnie jest okrągła i ma trzy piny. Fotka jest troszkę rozmazana, ale na moje u Ciebie ta czarna pompka jest wsadzona od innego auta z dołożoną kostką do niej.

robsonik4 napisał/a:
czy tam są 2 osobne pompki do płynu - biała po lewej, czarna po środku.

Są zbiorniczki na jedną pompkę (tylko czarną od spryskiwaczy szyb), występowały one gdy nie było fabrycznego xenonu. Są też takie jak u Ciebie na dwie pompki. Czarna jak wyżej i biała od spryskiwaczy lamp xenon. ;)

Tutaj masz opis i fotki pompek do spryskiwaczy szyb:
http://www.a8team.pl/d2-a...iwacze&start=15

Zauważ jeszcze, że oryginalna pompka ma zespolony czujnik poziomu płynu w zbiorniczku i w górnej jej części wystaje króciec przelewowy, który wciska się do zbiorniczka podczas montażu tejże pompki. U ciebie miejsce gdzie powinien być wciśnięty ten króciec jest zaślepione, dokładnie w miejscu gdzie kończy się wtyczka. Więc albo masz coś zmostkowane, albo na FISie cały czas daje Ci po oczach komunikatem, że jest niski stan płynu do spryskiwaczy, a wtedy pompka od xenonów (ta biała) już się nie załączy. Takie małe zabezpieczenia, aby szybko resztki płynu nie wypsikać. ;)

robsonik4 
Moje A8

Wysłany: 2013-03-30, 21:33   

A w jaki sposób załączyć spryskiwanie xenonów - czytałem, że to jest podłączone pod jakiś przekaźnik czasowy. Jak to się uruchamia bo raczej nie działa jak się włącza spryskiwanie szyb.

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-03-30, 21:41   

robsonik4 napisał/a:
A w jaki sposób załączyć spryskiwanie xenonów - czytałem, że to jest podłączone pod jakiś przekaźnik czasowy. Jak to się uruchamia bo raczej nie działa jak się włącza spryskiwanie szyb.

Spryskiwacze lamp włączysz gdy dłużej przytrzymasz manetkę od spryskiwaczy szyb. Warunek jest taki, że po pierwsze muszą być włączone światła mijania, a po drugie stan płynu w zbiorniczku musi być powyżej zapalenia się kontrolki od niskiego poziomu płynu. Czyli powyżej tego króćca, o którym pisałem wyżej. ;)

robsonik4 
Moje A8

Wysłany: 2013-04-02, 20:35   

Nie działa - widać z tego, że pompa nie oryginalna (3 przewody w oryginale), nie pokazuje braku płynu - wypuściłem cały. Być może zostało to wyłączone, jak naprawię wyciek oleju z chłodnicy to zajmę się tym ustrojstwem. To ma działać !!!

Simone331 
Moje A8

Wysłany: 2013-04-02, 20:40   

W pierwszej kolejności podłącz tą białą pompkę na krótko. Wtedy będziesz wiedział czy ta od xenonów jest sprawna. Ale i tak tą czarną lepiej wymienić na taką jaka powinna być i podłączyć ją jak należy. ;)

robsonik4 
Moje A8

Wysłany: 2013-04-05, 07:14   

Obie sprawne więc pewno komp blokuje i tyle; znalazłem kompletny zbiornik z pompkami w cenie pompki :-)

Odpowiedz do tematu