Autor |
Wiadomość |
kubas98
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3,7
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Jakub
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:39 [D2 97 3.7PB/LPG
] Wskaźnik paliwa opada jak jadę na LPG
|
|
|
Witam mam taki problem jade na lpg a ubywa mi paliwa .Moje pytanie jest takie czy jest mozliwosc zalozenia jakiegos resetu na wskaznik , bo ydejmowanie klemy jest bez sensu.
Moze wystarczy zalozyc przekaznik na wsaznik .Mysle ze moze gdzies przy pompie. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:46
|
|
|
Kolego, nie bardzo zrozumiałem problem...
czy szwankuje wskaźnik poziomu paliwa?
...
czy też wskaźnik działa dobrze a auto jeżdżąc na LPG rzeczywiście spala także benzynę?
jedno nie ma nic wspólnego z drugim :roll: |
|
|
|
|
|
|
|
kubas98
Użytkownik
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3,7
Imię: Jakub
|
Wysłany: 2009-08-04, 20:52
|
|
|
nie chodzi oto ze samochod spala tylko lpg jak jest na nie przelaczony i nie spala paliwa ale gdy jade na lpg do wskaznik paliwa na desce opada po rozlaczeniu aku wskaznik wskakuje na normalny poziom
[ Dodano: 2009-08-05, 09:04 ]
i jeszcze jed no pytanie czy założenie przekaźnika który rozcinał by obwód od pływaka przy pompie rozwiązał by sprawe .Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
mietek.
Użytkownik
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8
|
Wysłany: 2009-08-08, 23:35
|
|
|
Też zauważyłem że w czasie jazdy na gazie wskaźnik od pb spada.Z tego co mówił mi gazownik auto nie morze pracować na pb i lpg. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2009-08-09, 14:21
|
|
|
mietek. napisał/a: | Też zauważyłem że w czasie jazdy na gazie wskaźnik od pb spada. |
Panowie, zupełnie nie mam pomysłu na waszą usterkę...
trza podłączyć pod komputer i przeanalizować ewentualne błędy.
W mnie także LPG ale nigdy nie zauważyłem takich objawów jak u Was.
mietek. napisał/a: | Z tego co mówił mi gazownik auto nie morze pracować na pb i lpg. |
Oczywiście, że nie może spalać PB i LPG równocześnie - przynajmniej wtedy kiedy wszystko jest w porządku...
ale niektórzy nasi "garażowi" mechanicy wszystko potrafią spierniczyć |
|
|
|
|
kuczlaw [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-12, 17:28
|
|
|
FOSS napisał/a: | Oczywiście, że nie może spalać PB i LPG równocześnie - przynajmniej wtedy kiedy wszystko jest w porządku...
ale niektórzy nasi "garażowi" mechanicy wszystko potrafią spierniczyć |
jest to możliwe, jak najbardziej
Podeprę się linkami do forum na którym przebywam >> http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=59430 i drugi tak na szybko >> http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=59509
Reasumując, za słaby reduktor i podpiera sie benzyną w wyższym zakresie obrotów lub odpowiedź w drugim linku... |
|
|
|
|
|
|
|
zielaki
Użytkownik
Rocznik: 2002
Skrzynia: TIPtronic
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2009-09-06, 18:10
|
|
|
temat jest prosty, Audi A8 po liftingu posiada komputer pokładowy któy wylicza spalanie które przedkłada sie na poziom paliwa w zbiorniku , na podstawie cykli wtryskiwaczy... z uwagi na to ze wtryskiwacze cały czas pracuja podczas jazdy na gazie dostaja cyne do komputera i przeliczaja ustalając poziom paliwa.....
jeśli mechanik od gazu powiedział ze w tym samochodzie może iść paliwo i gaz razem to jest głupszy niz głupi.... i zna sie tylko na załozeniu butli i parownika.... reszta elektrykki go juz nie interesuje....(zresztą mógłby cos zepsuc).
W wersjach przed liftingiem nie występuje taka dolegliwosc.
Ratunek:
rozmontowanie siedzenia tylniego, znalezienie kabli od zbiornika do kabiny, dołozenie przekaznika samodotankowywania, plus rezystor -jakiej wartosci(do wiadomosci na priv)
nich się uczą gazownicy jeszcze!!!!!!!!!!
http://www.allegro.pl/ite...le_p_slask.html
tu mozna nabyc cos takiego, trzeba to tylko troszke zmodyfikowac, bo w oryginale po 10 zapaleniach samochodu macie pełny zbiornik.....(kazde auto ma inna rezystancję pływaka miedzy pełnym a pustym zbiornikiem) trzeba teraz znalezc jaka .... ja znalazłem i w mojej audi chodzi super.... (testowane i spraawdzane) |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2009-09-09, 00:16
|
|
|
zielaki napisał/a: | temat jest prosty (...) |
Kolego zielaki, bardzo ciekawe rzeczy piszesz...
nigdy o czymś takim nie słyszałem chociaż na LPG jeżdżę już chyba z 8 lat i zrobiłem na nim kilkaset tysięcy km :shock:
nie wiem czy ktoś to u mnie zamontował ale nigdy nie zauważyłem żeby jeżdżąc na gazie opadała także wskazówka od paliwa...
co więcej... od czasu do czasu nalewam do swojego do pełna i o dziwo rzeczywiście wchodzi tam kilkadziesiąt litrów - czyli u mnie wskaźnik nie przekłamuje :-P |
|
|
|
|
|
|
|
zielaki
Użytkownik
Rocznik: 2002
Skrzynia: TIPtronic
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2009-09-11, 13:27
|
|
|
mozesz miec Audi z pierwszych montazy po liftingu.... tam jeszcze były jakies manipulacje elektryczne. masz auto z 08.1999 ?
W starej Wersji sprzed 1999 tego nie było..... |
|
|
|
|
-V-I-R-U-S-
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 128 Skąd: warm-maz
|
Wysłany: 2009-09-11, 16:13
|
|
|
kolega zielaki ma rację, i pisze prawdę. komputer w A8 przelicza sam ile ma paliwa w zbiorniki i zamienia to na możliwe kilometry do przejechania. by tego uniknąć montuje się co ale dokładnie nie wiem jak to się nazywa to na gazie odłącza kompa i nie ma problemu. |
_________________ Kudłaty
|
|
|
|
|
|
|
|
koszatnik
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 2.8
Imię: Piotr
Wiek: 52 Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 35 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2009-09-12, 22:49
|
|
|
Bzdura kolego. Gdy samochód chodzi na gazie, wtryski paliwowe nie chodzą. Wiem to na pewno! |
|
|
|
|
glinka
Moje A8
Rocznik: 1999
Imię: krzysztof
Jeżdzę: a8
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 195 Skąd: morąg
|
Wysłany: 2009-09-13, 15:46
|
|
|
koszatnik napisał/a: | Bzdura kolego. Gdy samochód chodzi na gazie, wtryski paliwowe nie chodzą. Wiem to na pewno! |
witam kolega ma racje jesli jest dobra instalacja to wtryski od paliwa niemaja prawa chodzic chyba ze jest cos zrypane a propos wskaznika np. umnie jak mam 1/4 zbiornika i stane na zboczy to wskaznik potrafi opasc po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wskaznik wraca na miejsce moze to taka przyczyna :shock: pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2009-09-13, 19:32
|
|
|
-V-I-R-U-S- napisał/a: | kolega zielaki ma rację, i pisze prawdę. komputer w A8 przelicza sam ile ma paliwa w zbiorniki i zamienia to na możliwe kilometry do przejechania. by tego uniknąć montuje się co ale dokładnie nie wiem jak to się nazywa to na gazie odłącza kompa i nie ma problemu. |
No własnie kolega zielaki nie za bardzo ma rację...
tym bardziej, że to co Ty napisałeś to zupełnie coś innego niż napisał On.
Moim skromnym zdaniem jest tak:
1.
O ilości paliwa w zbiorniku informuje czujnik umieszczony w zbiorniku i nie ma to nic wspólnego z wtryskiwaczami.
Tym bardziej, że nie ma w żadnej instrukcji obsługi wymogu tankowania do pełna - jak więc komputer określiłby ilość paliwa w zbiorniku (przy wykorzystaniu wtryskiwaczy - bo taka pokrótce jest teoria kolegi zielaki) jeżeli podjadę na stację i dotankuję tylko 20 litrów paliwa (nie do pełna) :?:
2.
Jeżeli chodzi o ilości zużywanego paliwa jakie pokazuje komputer (zużycie chwilowe, zużycie średnie, ilość kilometrów do przejechania na pozostałym w zbiorniku paliwie) to:
komputer na bieżąco monitoruje spalanie (właśnie ilości paliwa podawane przez wtryskiwacze), prędkość pojazdu, ilość przejechanych kilometrów oraz wskazania czujnika poziomu paliwa w zbiorniku...
- zestawienie tych informacji w czasie rzeczywistym pozwalają z dużą dokładnością podać odpowiednie liczby na wskaźnikach :-P
i akurat Twoja wypowiedź -V-I-R-U-S- jest prawdziwa tyle, że piszesz o czymś innym niż kolega zielaki
3.
W trakcie jazdy na LPG wtryskiwacze paliwa nie pracują...
identycznie jak w sytuacji hamowania silnikiem paliwo nie jest podawane i spalanie jest =0. |
|
|
|
|
koszatnik
Użytkownik
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 2.8
Imię: Piotr
Wiek: 52 Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 35 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2009-09-14, 01:31
|
|
|
Witam !
A ja wam opisze jak u mnie przebiega ten proces ze wskazówką opadającą na gazie.
Gdy jeżdżę na gazie i mam zatankowane pół zbiornika wskazówka powoli opada paliwa.
Jak już dojdzie do zera, jadę na stację benzynową i np. tankuje 10L . Komputer i wskazówka pokazuje tylko te do tankowane 10L , a te pół zbiornika już nie. Żeby pokazał faktyczny stan to muszę ściągnąć klemę i z powrotem założyć. No i tak mam faktyczny stan paliwa.
Przed gazem było ok.
Co wy na to. Jest ktoś co miał podobny problem co ja i poradził sobie z tym.
Z góry dzięki za poradę. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2009-09-14, 10:42
|
|
|
Kolego koszatnik, zupełnie tego nie rozumiem...
czyżby A8 posiadało we wlewie czujnik ilości dolanego paliwa??
- nigdy o tym nie słyszałem.
U mnie na 100% nic takiego się nie dzieje...
wiem to, gdyż w te wakacje zrobilem po Polsce i Słowacji kilka tysięcy kilometrów...
jeździłem i na gazie i na benzynie...
i kiedy tankowalem do pełna to rzeczywiscie wchodziło tam kilkadziesiąt litrów :-P
a gdyby działo się tak jak u Ciebie to któregoś dnia tankując benzynę okazało by się, że wchodzi tylko 5 litrów i już pełno :evil: |
|
|
|
|
|