Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 97 4.2PB ] Kolory przewodów FIS - Radio  
Autor Wiadomość
Remarq 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Marek
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-06-15, 08:01   [D2 97 4.2PB ] Kolory przewodów FIS - Radio

Na wstępie zaznaczę że użyłem wyszukiwarki ale nie znalazłem odpowiedzi :-D
Mam taki problem w moim A8 D2 z grudnia 97. Mam na pokładzie fabryczne radio delta CC wraz ze zmieniarką,, system zwykły nie Bose, jednak poprzedni właściciel przed sprzedażą miał zapewne inny sprzęt. W związku z tym poucinał wtyczki i choć w obecnej wersji mam wtyczki to są one z innej instalacji bo nawet kolory w nich i instalce auta do końca się nie zgadzają. Większość przewodów ogarnąłem zostało mi tylko kilka z jak miewam czerwonego złącza iso oraz komplet przewodów do złącza mini iso moduł c2 ( wyjście radia na wyświetlacz fis)

Najbardziej interesuje mnie które z tych przewodów to clk , data, ena i czy przy radiu bez magistrali can muszę zmieniać coś w kodowaniu zegarów czy wystarczy samo podłączenie by fis na zegarach pokazywał komunikaty rds z radia. Może ktoś z kolegów pamięta które kolory przewodów są do fisa lub ma fotkę złącz z fabrycznej instalacji mini iso moduł C2 i duża czerwona bodajże iso moduł D

danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2015-06-15, 18:59   

Poniżej schemat dla systemu audio Gamma lub Delta bez BOSE, może Ci się przyda. Załączyłem też plik jpg z opisem komponentów i kabli, na schemacie zwróć uwagę na A1.

gamma-delta.JPG
Plik ściągnięto 128 raz(y) 72,63 KB

gamma-delta.rar
Pobierz Plik ściągnięto 681 raz(y) 217,58 KB

Remarq 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-15, 19:26   

Z tego wynikało by jak dobrze rozumiem że A1 z tego schematu to właśnie wtyczka mini iso c2 z instalacji auta, koloru z tego co pamiętam chyba zielonego.

Przy czym przewód biało niebieski z tego co kojarzę odpowiada za funkcję gala i jest we wtyczce zasilającej na 1 pinie.
Dziękuje za schemat, ale jak by się gdzieś, komuś znalazło jeszcze jakieś foto fabrycznych wtyczek byłbym mega wdzięczny.

danishow 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Wysłany: 2015-06-15, 19:42   

Remarq, A1 to licznik i jak widać idą do niego cztery kable: biało-niebieski, żółty, fioletowy i zielony ...wychodzą wszystkie z komponentu A3004 czyli z radia.

Remarq 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-15, 19:54   

No to teraz już rozumiem, przepraszam coś mnie zaćmiło ;) To pasuje źle odczytałem schemat myślałem, że A1 odpowiada wspominanej przeze mnie wtyczce, a skoro A1 ze schematu- to licznik to pasuje, bo przecież przewód funkcji gala wychodzi z prędkościomierza.

Z racji grypska, które mnie dziś męczy albo z racji ciężkiego dnia, mentalne jestem jeszcze w czasach wczesno-piastowskich :-D

No to jestem krok bliżej celu. Z tym że dalej nie wiem który kolor to clk, który data a który ena bo wtyczkę przy radiu mam uniwersalną i wychodzą z niej same żółte,. Na radiu mam oznaczenia więc wiem gdzie je włożyć ale nie wiem który z przewodów z instalacji auta jest którym z trzech.
Swoją drogą zastanawiam się do czego służą przewody żółto- biały i zielony z czerwonym paskiem ale to tak tylko porforma.

pytlar 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 5,7
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: jaa
Jeżdzę: chrysler aspen
Wysłany: 2015-06-16, 12:26   

Remarq, czy to ty Remarq z fefku?? :) bo jak tak to widze, że w dobre autka idziesz :P

Remarq 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-16, 14:32   

pytlar napisał/a:
Remarq, czy to ty Remarq z fefku?? :) bo jak tak to widze, że w dobre autka idziesz :P

pytasz o tego człowieka od tego srebrnego MKV pierwotnie 1.6 EFi przeswapowanego własnoręcznie na rs2000, którego poznałeś na zlocie w Borsku, i który miał numer klubowy wyższy o twojego o 57 ?? Nie to nie ja :-)

pytlar 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-16, 14:55   

a to szkoda, że ty to nie ty :) bo to bardzo fajny człowiek :) 10 lat temu go widziałem, ale miło wspominam do dzisiaj :P

Remarq 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-16, 15:38   

pytlar napisał/a:
a to szkoda, że ty to nie ty :) bo to bardzo fajny człowiek :) 10 lat temu go widziałem, ale miło wspominam do dzisiaj :P
on Ciebie również tak wspomina i na pewno bardzo sie cieszy że będzie Cie tu znów spotykać, więc chętnie mu przekaże, Ty zaś w między czasie wklej zdjęcie kostek od radia, to mi się będzie dużo szybciej przekazywało :-)

pytlar 
Moje A8

Wysłany: 2015-06-16, 15:52   

u mnie pajęczyna w kablach, z resztą miałem wsadzone fabryczne radio z wyjściem na 2 głośniki tylko, także szybko w odstawke poleciało na rzecz Pioneera DEH-80PRS :) więcej nie potrzeba :D na fisie nigdy nic mi sie nie wyświetlało i nawet nie wiem czy da rade pioneerka podłaczyć, pewnie nie...

Odpowiedz do tematu