Autor |
Wiadomość |
repsol
Moje A8
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
Wiek: 46 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 122 Skąd: Gorzów Wlkp
|
Wysłany: 2010-07-16, 21:07 [D2 98 2.8PB
] Jaki filtr powietrza??
|
|
|
Witam Koledzy
mam takie pytanie. otóż mam zamiar zalozyc uklad dolotowy ze stozkowym filtrem powietrza problem w tym ze nie wiem czy przy LPG to sie powinno zakladac i nie wiem jak sie bedzie zachowywal silnik moze byc np gorzej niz jest teraz
wiec moje pytanie jest nastepujace.
Czy ktos z kolegow ma A8 na LPG i stozkowy filtr powietrza jesli tak to prosilbym o informacje jak to dziala czy jest jakis problem z tym czy trzeba bylo jechac ustawiac LPG itd
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
apg
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 105 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 2010-07-16, 21:40
|
|
|
Czy mógłbyś powiedzieć, jakich efektów oczekujesz po tym zabiegu? |
|
|
|
|
|
|
|
repsol
Moje A8
|
|
|
|
|
apg
Moje A8
|
Wysłany: 2010-07-16, 22:13
|
|
|
Kiedyś miałem podobny pomysł i najpierw poczytałem na ten temat. Nie pamiętam dokładnie szczegółów, bo to było ładnych parę lat temu, ale zapamiętałem, że układ dolotowy jest zestrojony z wylotowym i wraz z silnikiem tworzą jedną zgraną całość i nie bardzo można to rozpatrywać oddzielnie. Mowa była o całości jako układzie rezonansowym. Przyznam, że dla mnie była to magia i po tej lekturze swoje działania ograniczyłem do zamontowania wkładki K&N w standardową obudowę. Ten sposób jest bezpieczny, bo nie zmieniasz pojemności układu. Nie narobisz sobie gorzej. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-07-17, 09:04 Re: Jaki filtr powietrza??
|
|
|
repsol napisał/a: | (...)mam zamiar zalozyc uklad dolotowy ze stozkowym filtrem powietrza problem w tym ze nie wiem czy przy LPG to sie powinno zakladac i nie wiem jak sie bedzie zachowywal silnik moze byc np gorzej niz jest teraz... |
Po pierwsze to w mojej ocenie LPG nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Po drugie jakiej dokładnie konstrukcji miałby być ten układ dolotowy??...
Zauważ kolego repsol że w obudowie filtra masz przepływomierz - jak chciałbyś umieścić stożek nie zakłócając jednocześnie jego pracy i nie przerabiając puszki filtra?
Jeżeli natomiast myślaleś o demontażu całej puszki to zdecydowanie odradzam - nasze silniki produkują wystarczająco dużo ciepła a ciepłe powietrze w układzie dolotowym to pogorszenie warunków spalania i w efekcie spadek mocy :-?
apg napisał/a: | Kiedyś miałem podobny pomysł i najpierw poczytałem na ten temat. (...)
Przyznam, że dla mnie była to magia i po tej lekturze swoje działania ograniczyłem do zamontowania wkładki K&N w standardową obudowę. Ten sposób jest bezpieczny, bo nie zmieniasz pojemności układu. Nie narobisz sobie gorzej. |
Słusznie i naukowo... zakładasz wkładke K&N i wystarczy. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
repsol
Moje A8
|
|
|
|
|
|
|
|
apg
Moje A8
|
Wysłany: 2010-07-17, 12:06
|
|
|
Trudno sądzić coś o czymś czego się nie widzi ;-)
W tej chwili masz łapacz zimnego powietrza wysunięty do samego przodu i to jest dobry pomysł :mrgreen: Dodatkowo wraz ze wzrostem prędkości powietrze wpada do niego z pewnym "doładowaniem", jeżeli można się tak wyrazić, a na pewno łatwo sobie to wyobrazić, co też jest dobrym pomysłem :mrgreen: Zastanów się jak będzie po Twoich przeróbkach?
Ponadto układ dolotu ma pewną pojemność. Z tego co pamiętam tendencja jest taka, że zmniejszenie tej pojemności wpływa na zmniejszenie momentu w dolnym zakresie obrotów, czyli najczęściej wykorzystywanym i być może zwiększenie mocy w górnym zakresie. Choć sprawa tak na prawdę jest o wiele bardziej skomplikowana i trudna do przewidzenia tak "na oko". Czy ma to sens? :-/
Jeśli chcesz znać moją opinie, to zrobiłbym tak jak napisałem wcześniej, bez kombinowania zapakowałbym K&N do tego co jest, bo miałbym pewność, że niczego nie zepsuję. |
|
|
|
|
dixon39
Użytkownik
Imię: Maniek
Jeżdzę: A8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 34 Skąd: uk/polska
|
Wysłany: 2010-07-20, 23:53
|
|
|
Kolego repsol próbowalem znalezc dla Ciebie specjalny zestaw filtra stozkowego k&N taki jaki ja mam w a4 polegający na wymontowaniu oryginalnej puszki filtra i zamontowaniu filtra stozkowego w miejsce puszki tak aby przeplywomierz i wszystkie inne pierdoly ladnie pasowaly i estetycznie sie zgrywaly ze sobą, ale niestety nie widzialem nic do a8 :-(
Druga sprawa to jezeli filtr bedzie zasysal cieple powietrze i zle go oslonisz to zauwazysz spadek mocy, a pozniejszy objaw to uszkodzenie przeplywomierza bo i to tez sie czesto zdarza. W manualu przy zmianie biegów towazyszy temu charakterystyczny zasys powietrza czyli robi pszszsz :mrgreen: cieszy ucho, ale w automacie raczej tak tego nie uslyszsysz. Moim zdaniem a8 to auto do odpoczynku podczas jazdy a nie do tuningu ;-) ale zrobisz jak uwazasz
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Mucholejkolator
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Kacper
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 460 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-09-05, 21:53
|
|
|
Da się założyć stożek bo widziałem na własne oczy, w S8 "Scottiego" jest takowy i nawet to jeździ tylko nie wiadomo jak...
W 1.16 sekundzie filmu przez chwilkę widać jak to jest zrobione
http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-09-06, 00:10
|
|
|
Mucholejkolator napisał/a: | Da się założyć stożek bo widziałem na własne oczy, w S8 "Scottiego" jest takowy i nawet to jeździ tylko nie wiadomo jak... |
I to pogrubione to bardzo dobre pytanie...
moim zdaniem ten stożek u Scottiego to lipa... zrobione tak na pokaz...
zamontowany w ten sposób stożek jest w bezpośredniej bliskości silnika więc ciągnie gorące powietrze z komory silnika a nie jak w ori konstrukcji z przed atrapy chłodnicy a przecież nasze V8 potrafi wygenerować naprawdę duuuuuuuużo ciepła :-?
Dodatkowo, niczym nie osłonięty jest narażony na wciąganie wszystkiego co w komorze silnika fruwa a przecież sportowy stożek charakteryzuje się większą przepustowością.
Cała filozofia dolotu powietrza do silnika polega na tym żeby było go dużo, odpowiednio chłodne i oczyszczone ze wszelkich syfów mogących coś pozapychać... jeżeli zasysane do silnika powietrze jest zbyt gorące to auto przestaje jechać ponieważ gorące powierze jest rzadsze od zimnego więc mieszanka paliwowo-powietrzna jest uboższa...
uboga mieszanka paliwowo-powietrzna = spadek mocy :diabel:
Podjedźcie do jakiejś firmy zajmującej się modyfikacjami silnika to Wam powiedzą co sądzą o takim umiejscowieniu stożka - tym bardziej w naszych A8/S8 gdzie silnik jest wolnossący.
Żałuję że nie zobaczyliśmy jego Audi w akcji (jakiś szybki dynamiczny przejazd) bo można by było zobaczyć jak to jeździ. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
kmicic-lt
Moje A8
Imię: Leszek
Jeżdzę: S8 D2 [AHC]
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Paź 2011 Posty: 386 Skąd: 3-miasto/Oslo
|
Wysłany: 2013-07-14, 10:32
|
|
|
Odświeżę troszke temacik. Czy ktoś z was używa tych wkładów filtra powietrza f-my K&N? Czy coś one poprawiaja, jakos lepiej wpływają na funkcjonowanie silnika?
Czy to tylko taka ściema te filtry. Gdzies na innych forach wyczytałem, że są one w stanie przepuścić przez te swoje prześwity, jakiś syf - brud, piasek.... Co o tych filtrach sądzicie. |
|
|
|
|
pawelbtw
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2014-07-27, 16:43
|
|
|
Panowie, a co sądzicie o oslonie termicznej stożka? Moją A8 kupiłem już z zamontowanym stożkiem i nawet gdybym chciał założyć fabryczna obudowę i zwykły filtr, to nie mogę, bo nie mam tej obudowy... Zastanawiam się czy coś takiego może pomóc?
http://allegro.pl/oslona-...4441286950.html |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-07-27, 18:24
|
|
|
pawelbtw, wiele to nie da bo i tak jest tam żar jak diabli pod maską. Osobiście szukał bym na Twoim miejscu powrotu do serii. Widziałem przypadki gdzie źle zamontowany stożek zamiast usprawniać to robił spustoszenie i tylko pogarszał osiągi |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
pawelbtw
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2014-07-27, 20:01
|
|
|
ernesto, Będe szukał tej obudowy ale póki co nigdzie nie moge dostać, także koledzy gdybyście mieli kiedyś takową na sprzedaż to z chęcia przygarne Póki co, zamówie tą osłone i za ok. tydzień napisze czy coś pomogło |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-27, 22:28
|
|