Autor |
Wiadomość |
Arek 77
Użytkownik
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Arek
Jeżdzę: Audi a8
Wiek: 47 Dołączył: 11 Gru 2014 Posty: 19 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2014-12-15, 21:12
|
|
|
Apophis napisał/a: | Arek 77 napisał/a: | A co moze miec LPG do nagrzewania? |
Jest wpięte w układ chłodzenia(parownik)bywa że gazownicy coś poknocą.
Pytanie czy poprzedniej zimy było ok? | Szczerze to auto mam od 5lat lat a od 3 zauwazylem problem. W lutym przy wymianie rozrzadu wymienili termostat i do tej pory nikt nie potrafi pomoc. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-12-15, 21:14
|
|
|
Od 3 lat masz problem jak piszesz a pojawił się sam ot tak czy było przy okazji cos robione np.montaż lpg czy inne sprawy? |
|
|
|
|
|
|
|
Arek 77
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-15, 21:17
|
|
|
Apophis napisał/a: | Od 3 lat masz problem jak piszesz a pojawił się sam ot tak czy było przy okazji cos robione np.montaż lpg czy inne sprawy? |
Kupiona z gazem , bez wiekszych napraw poza rozrzadem i wymiana listw od gazu. |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-12-15, 22:29
|
|
|
Arek 77, czy ten objaw się pojawił po wymianie rozrządu i termostatu ?
Czy może ktoś z ETKI wkleić schemat układu chłodzenia silnika kolegi Arka chcę coś porównać i się upewnić.
Mam pewną teorię ale nie popartą w 100%
Arek powiedz mi czy po zgaszeniu silnika dotykałeś chłodnicy ? Przez wiatrak wiskozy jest najlepiej.
Dotknij dłonią jak będzie miał 90 na szafie i powiedz mi czy będziesz wyczuwał że górna część chłodnicy jest cieplejsza od dolnej.
Ja zgasiłem auto po godzinie pracowania na wolnych obrotach i tak jak u Ciebie. Dolny zimny chyba już wiem dlaczego.
Ale najbardziej interesuje mnie ta chłodnica. Czy jak całą dłonią przyłożysz do niej to będziesz czuł że im niżej tym jest chłodniejsza. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Arek 77
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-15, 22:39
|
|
|
ernesto napisał/a: | Arek 77, czy ten objaw się pojawił po wymianie rozrządu i termostatu ?
Czy może ktoś z ETKI wkleić schemat układu chłodzenia silnika kolegi Arka chcę coś porównać i się upewnić.
Mam pewną teorię ale nie popartą w 100%
Arek powiedz mi czy po zgaszeniu silnika dotykałeś chłodnicy ? Przez wiatrak wiskozy jest najlepiej.
Dotknij dłonią jak będzie miał 90 na szafie i powiedz mi czy będziesz wyczuwał że górna część chłodnicy jest cieplejsza od dolnej.
Ja zgasiłem auto po godzinie pracowania na wolnych obrotach i tak jak u Ciebie. Dolny zimny chyba już wiem dlaczego.
Ale najbardziej interesuje mnie ta chłodnica. Czy jak całą dłonią przyłożysz do niej to będziesz czuł że im niżej tym jest chłodniejsza. |
Nie, przed wymiana rozrzadu bylo tak samo.Chyba odkad pamietam tak sie ciezko nagrzewala. Jutro spr chlodnice.
Co za teorie masz? |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-12-15, 22:53
|
|
|
Doszliśmy do wniosku że miałem racje (chyba) lecz gabriel mnie zmylił trochę.
Dolny waż bedzie zimny bo silnik nim zasysa chłodziwo więc musisz macać chłodnice. Z silnika wychodzi górą i wchodzi termostatem. Jak popuszcza bedziesz miał lekko ciepłą chłodnice od góry. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2014-12-15, 23:04
|
|
|
teoria jest taka że układ chłodzenia nie wypiera ciepłego płynu przez termostat tylko zasysa przez niego chłodny płyn.
Dlatego dolny wąż będzie chłodny. U mnie po godzinie pracy na wolnych obrotach dolny przewód był chłodny jak u ciebie. Ale górna część chłodnicy robiła się ciepła pomału.
Wniosek jest jeden. Ciepły płyn który dostaje się od górnej części chłodnicy do dołu jest chłodzony dodatkowo wiskozą. Nie mam 100% pewności dlatego chce się upewnić.
Inaczej mówiąc termostat jak się otwiera to sprężyna wciąga chłodny płyn do układu chłodzenia od góry czyli w miejsce gdzie w silniku panuje najwyższa temperatura.
Sprawdź jutro to odpal auto i co jakiś czas gaś i kontroluj jak sprawa stoi z górną częścią chłodnicy.
Przy zamkniętym termostacie nie pozwoli dostać się płynowi do chłodnicy.
Będzie on krążył między głowicami górnym przewodem i małym przewodem przelewowym.
Jak zaczyna łapać temperaturę otwiera się termostat. Pompa sąsiadując z termostatem zasysa przez niego chłodny płyn który znajduje się w niższej części chłodnicy.
To jest teoria ale wnioskuje z moich obserwacji swojego układu że tak właśnie jest. |
|
|
|
|
|
Arek 77
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-12-15, 23:25
|
|
|
ernesto napisał/a: | teoria jest taka że układ chłodzenia nie wypiera ciepłego płynu przez termostat tylko zasysa przez niego chłodny płyn.
Dlatego dolny wąż będzie chłodny. U mnie po godzinie pracy na wolnych obrotach dolny przewód był chłodny jak u ciebie. Ale górna część chłodnicy robiła się ciepła pomału.
Wniosek jest jeden. Ciepły płyn który dostaje się od górnej części chłodnicy do dołu jest chłodzony dodatkowo wiskozą. Nie mam 100% pewności dlatego chce się upewnić.
Inaczej mówiąc termostat jak się otwiera to sprężyna wciąga chłodny płyn do układu chłodzenia od góry czyli w miejsce gdzie w silniku panuje najwyższa temperatura.
Sprawdź jutro to odpal auto i co jakiś czas gaś i kontroluj jak sprawa stoi z górną częścią chłodnicy.
Przy zamkniętym termostacie nie pozwoli dostać się płynowi do chłodnicy.
Będzie on krążył między głowicami górnym przewodem i małym przewodem przelewowym.
Jak zaczyna łapać temperaturę otwiera się termostat. Pompa sąsiadując z termostatem zasysa przez niego chłodny płyn który znajduje się w niższej części chłodnicy.
To jest teoria ale wnioskuje z moich obserwacji swojego układu że tak właśnie jest. |
Nic innego nie pozostaje jak jeszcze jutro zrobić test chłodnicy.
Oby się wyjaśniło |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2014-12-15, 23:48
|
|
|
Arek mam taką nadzieję.
Biorę jeszcze pod uwagę błąd odczytu czujnika. Są dwa czujniki z tego co mi świta. Jeden jest dla ECU a drugi na zegary.
Może faktycznie układ chodzi u Ciebie prawidłowo tylko czujnik oszukuje.
Ciekaw jestem jak z ogrzewaniem jest u Ciebie po około kilkunastu minutach. Czy jak na przykład wskazówka leży dłuższy czas na minimum czy leci ciepłe powietrze z nawiewów jak ustawisz HI + HI
Sprawdź chłodnice jutro. W moim przypadku jest tak że po około godzinie pracy na wolnych obrotach przewód przelewowy ten cienki co idzie do zbiorniczka jest gorący, tak samo i przewody od nagrzewnicy.
Dolny przewód ten co idzie od chłodnicy do termostatu jest zimny cały czas.
Po zgaszeniu silnika zauważyłem że górna część chłodnicy jest cieplejsza niż dolna.
To świadczy o tym że termostat musiał się otworzyć w celu ochłodzenia silnika.
Jest to troszkę odwrotnie niż w innych autach gdzie to termostat jest umieszczony na górnym przewodzie i przepycha gorący płyn przez siebie do chłodnicy.
Jeśli moja teoria jest słuszna to wniosek jest jeden. Nagrzewanie chłodnicy nie jest od dołu do góry, tylko od góry na dół. |
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-12-15, 23:51
|
|
|
Czujniki mozna sprawdzić VAGiem co pokazują. |
|
|
|
|
|
|
|
gtfan
Moje A8
Rocznik: 1995
Skrzynia: 6b
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 111 razy Dołączył: 10 Gru 2010 Posty: 1296 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-12-15, 23:59
|
|
|
Wybaczcie za zmylenie. Cały czas myślałem, że termostat puszcza gorący płyn na chłodnicę, a w rzeczywistości jest tak jak ernesto napisał, przez termostat jest zasysany do silnika wychłodzony płyn. -> str. 18 http://www.kpematop.com/S6/V8-5VEngine.pdf |
_________________ Four rings to rule them all |
Ostatnio zmieniony przez gtfan 2014-12-16, 00:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-12-16, 00:05
|
|
|
No to wszystko pasuje. WIęc jesli chłodnica ciepła a na szafie ledwie sie dyga wskazówka to uwalony termostat albo źle zamontowany. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
|
Wysłany: 2014-12-16, 06:30
|
|
|
Dobrze by było by zblokować wiskozę by się nie kręciła. W ten sposób nie będzie studzić od razu płynu. Szybciej wyłapiesz czy chłodnica robi się ciepła.
Przedział pomiędzy dużym a małym obiegiem powinien być szczelny, tą czelność zapewnia termostat. Jeżeli będzie niewłaściwie zamontowany z uwagi na brak uszczelnienia lub jego nie pełne zamknięcie może spowodować właśnie do wydłużonego czasu nagrzewania się auta.
Termostat jest bardzo prostą konstrukcją lecz jego zadanie jest kluczowe w układzie chłodzenia.
Pracuje on cały czas. Otwiera się i zamyka by utrzymać stałą temperaturę silnika.
W naszym przypadku jest jeszcze inaczej ponieważ posiadamy wentylator wisko.
Jego praca zapewnia idealne stanie wskazówki na 90 stopni.
Dlatego nawet przy otwartym termostacie po pewnym czasie wisko samo weźmie się do roboty studząc układ po przez spinanie się i rozpinanie według potrzeb.
Dlatego w tych układach nie jest widać na wskaźniku czy termostat puścił lub czy załączył się wentylator (wisko) nie ma skakania wskazówki która mogła by o tym świadczyć. Tak jak np jest to w układach chłodzenia starszych typów aut. Zazwyczaj z silnikami ustawionymi w poprzek i elektrycznym wentylatorem chłodnicy.
Te 90 stopni trzeba brać na dwa razy. Ponieważ czasami wskazania są mylące. Nie raz jest tak że silnik w rzeczywistości nie złapie nawet 80 stopni a wskazówka stoi idealnie na 90.
Da się to zauważyć że kiedy auto chodzi, osiągnie 90 stopni to przewód przelewowy jest ciepły.
Natomiast jak pochodzi jeszcze z 30min to ten sam przewód jest już bardzo gorący.
Wszystko dlatego żeby potencjalny klient nie jeździł cały czas do serwisu bo mu się auto nie dogrzewa. |
|
|
|
|
|
|