Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 ALL ] Czujnik ciśnienia opon  
Autor Wiadomość
nanek 
Użytkownik

Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Paweł
Jeżdzę: Audi A8 L 4.2
Wysłany: 2010-03-25, 16:16   [D2 ALL ] Czujnik ciśnienia opon

Panowie może już ktoś miał taki problem...świeci mi się kontrolka ciśnienia opon...no właśnie i co teraz...wiem że działa to na drodze radiowej chyba 434Mhz czy jakoś tak...oczywiście pewnie ktoś kiedyś przy ewentualnej zmianie felg zgubił czy tam nie założył tych czujników, mniejsza o większość...powiedzcie mi czy da się to cholerstwo wyłączyć jakoś ręcznie??? bo mnie szlak trafia jak nie widzę na komputerze RDSu czy np nr piosenki z radia :evil:

dice111 
Master MOD

Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Wysłany: 2010-03-25, 23:31   

Instrukcja pdf z forum strona 102-103

nanek 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-29, 15:23   

a możesz podesłac link??? PPPLLLIIIZZZZZ

dice111 
Master MOD

Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Wysłany: 2010-03-29, 18:08   

http://ul.to/wqxynn

nanek 
Użytkownik

Wysłany: 2010-03-30, 16:07   

dddzzziiięęęękkkkkiiii :-)

[ Dodano: 2010-03-30, 17:25 ]
3 razy czytałem ale niestety... albo jakos dziwnie sie to nazywa

[ Dodano: 2010-03-30, 19:15 ]
znalazłem...nie w bezpiecznikach to było tylko w opisach kontrolek na 51 stronie...już RDSik chodzi a to mnie nie denerwuje (dało się z komputera wyłączyc) dziękowac ślicznie :-)

Gregg 
Użytkownik

Silnik cm3: 4.0
Zasilanie: ON
Imię: Grzegorz
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2010-06-23, 21:03   Re: CZUJNIK CIŚNIENIA OPON

nanek napisał/a:
Panowie może już ktoś miał taki problem...świeci mi się kontrolka ciśnienia opon...no właśnie i co teraz...wiem że działa to na drodze radiowej chyba 434Mhz czy jakoś tak...oczywiście pewnie ktoś kiedyś przy ewentualnej zmianie felg zgubił czy tam nie założył tych czujników, mniejsza o większośc...powiedzcie mi czy da się to cholerstwo wyłączyc jakoś ręcznie??? bo mnie szlak trafia jak nie widze na komputerze RDSu czy np nr piosenki z radia :evil:

Miałem podobnie, okazało się że wyczerpały się czujniki ciśnienia opon, przestały nadawać sygnał...Po wizycie w ASO gdzie usłyszałem 650 PLN/szt. trochę zbaraniałem, ale znalazłem gościa który sprzedaje w atrakcyjnej cenie oryginały BERU, pytajcie 663 40 20 45, już mam święty spokój za komplet u niego zapłaciłem 1350 za 4 szt.

Zedi14 
Użytkownik

Silnik cm3: 4200
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Leszek
Wysłany: 2010-06-25, 11:00   

Witam.
W samochodach z grupy VW AG kontrola ciśnienia w ogómieniu realizowana jest na dwa sposoby: poprzez analizę sygnałow ABS (różna prędkość toczenia kół - sposób mniej dokładny, zapala kontrolkę dopiero po dużym ubytku) oraz sposób drugi - poprzez czujniki w kołach - ten sposób jest dokładniejszy (analiza ciśnienia z pomiarem temperatury wewn. koła), jest to rozwiązanie stosowane w bardziej prestiżowych samochodach. Wadą niestety jest to, że każdy czujnik musi być zasilany - bateria (niewymienna) starcza na ok. 6-8 lat życia tego elementu.
Pozdrawiam.

mycha 
Użytkownik

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: automat
Imię: jacek
Jeżdzę: audi a8
Wysłany: 2010-06-25, 20:45   

dłubie teraz w czujnikach ciśnienia z ciężarówki volvo, producent wabco- zobaczymy czy uda sie je ozywić może potem spróbowac ożywić z audiczki?

Karol 
Użytkownik

Rocznik: 2004
Skrzynia: tiptronic
Imię: Karol
Jeżdzę: Audi A8
Wysłany: 2010-06-25, 22:51   Re: CZUJNIK CIŚNIENIA OPON

Gregg napisał/a:
nanek napisał/a:
Panowie może już ktoś miał taki problem...świeci mi się kontrolka ciśnienia opon...no właśnie i co teraz...wiem że działa to na drodze radiowej chyba 434Mhz czy jakoś tak...oczywiście pewnie ktoś kiedyś przy ewentualnej zmianie felg zgubił czy tam nie założył tych czujników, mniejsza o większośc...powiedzcie mi czy da się to cholerstwo wyłączyc jakoś ręcznie??? bo mnie szlak trafia jak nie widze na komputerze RDSu czy np nr piosenki z radia :evil:

Miałem podobnie, okazało się że wyczerpały się czujniki ciśnienia opon, przestały nadawać sygnał...Po wizycie w ASO gdzie usłyszałem 650 PLN/szt. trochę zbaraniałem, ale znalazłem gościa który sprzedaje w atrakcyjnej cenie oryginały BERU, pytajcie 663 40 20 45, już mam święty spokój za komplet u niego zapłaciłem 1350 za 4 szt.
oooo co za baran kasuje 1350 zl skoro za granica kupisz komplet w audi za 120 euro a u handlarza za 80 euro. Atrakcyjny cena to nie byla! (1350 zl za 4 szt) :peace: ile jest akcyzy w polsce :roll: 650 tez nie jest atrakcyjna

Gregg 
Użytkownik

Wysłany: 2010-06-25, 23:16   Re: CZUJNIK CIŚNIENIA OPON

Karol napisał/a:
Gregg napisał/a:
nanek napisał/a:

oooo co za baran kasuje 1350 zl skoro za granica kupisz komplet w audi za 120 euro a u handlarza za 80 euro. Atrakcyjny cena to nie byla! (1350 zl za 4 szt) :peace: ile jest akcyzy w polsce :roll: 650 tez nie jest atrakcyjna

Kolego widziałem takie czujnik od handlarza i przyznam Ci szczerze że nie mam ochoty wymieniać ich co roku, albo jeszcze częściej, jak ktoś sprzedaje po takiej atrakcyjnej cenie a są one koloru czarnego takie prostokątne to życzę powodzenia, ponieważ są to czujniki starego typu, u gościa którego kupowałem wszystko mi wytłumaczył i przekonałem się w 100% że jest gościu solidny i mów prawdę, a poza tym dostałem gwarancje na bezproblemową eksploatacje. Nowe oryginalne czujnik są teraz koloru pomarańczowego.

Karol 
Użytkownik

Wysłany: 2010-06-26, 07:41   

Witam kolego Gregg
Czujniki o ktorych mowa sa oczywiscie koloru pomaranczowego
i kosztuja w serwise niemieckim Audi 120 euro za komplet
natomiast te same w polskim serwise trzeba dac bodajze 599 polskich zlotych za sztuke czyli za komplet trzeba zaplacic 2396 zl.
ktos na tym ladnie zarabia
Pozdrawiam Karol

Marcinb 
Użytkownik

Skrzynia: automat
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2010-06-26, 08:05   

Jesli jest tak rzeczywiście to niezłe jaja się dzieją :/
Może i inne części w zachodnich ASO są o wiele tańsze - na tyle by opłacało sie tam kupywać...

Gregg 
Użytkownik

Wysłany: 2010-06-26, 08:26   

Karol napisał/a:
Witam kolego Gregg
natomiast te same w polskim serwise trzeba dac bodajze 599 polskich zlotych za sztuke czyli za komplet trzeba zaplacic 2396 zl.
Pozdrawiam Karol

Jeżeli tak jest, trudno Polska to dalej dziki kraj, ale mam już zaufanego gościa który dostarcza mi części do mojej A8, tego samego co kupiłem czujniki. Kiedyś jeszcze jak nie miałem A8 boleśnie doświadczyłem okazje i super promocje, w skrócie skończyło się tak, że silnik się rozleciał, sprawa w sądzie i tylko nie potrzebne nerwy. :evil:

Karol 
Użytkownik

Wysłany: 2010-06-26, 10:48   

Gregg napisał/a:
Karol napisał/a:
Witam kolego Gregg
Pozdrawiam Karol

Jeżeli tak jest, trudno Polska to dalej dziki kraj, ale mam już zaufanego gościa który dostarcza mi części do mojej A8, tego samego co kupiłem czujniki. Kiedyś jeszcze jak nie miałem A8 boleśnie doświadczyłem okazje i super promocje, w skrócie skończyło się tak, że silnik się rozleciał, sprawa w sądzie i tylko nie potrzebne nerwy. :evil:

wspolczuje :-(
polska to piekny kraj :lol:

jaro_alfa 
Moje A8

Skrzynia: Multitronic
Imię: Jarek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2010-12-28, 11:40   

trochę czasu minęło, ale podłączę się do tematu. Napiszcie, czy czujniki wystarczy tylko założyć i będą działały, czy trzeba podpiąć pod VAG-a ?
Jak wejdę w opcję w MMI, to wyświetla się informacja, że brak czujników ciśnienia.
Pzdr

[ Dodano: 2010-12-30, 22:47 ]
jaro_alfa napisał/a:
trochę czasu minęło, ale podłączę się do tematu. Napiszcie, czy czujniki wystarczy tylko założyć i będą działały, czy trzeba podpiąć pod VAG-a ?
Jak wejdę w opcję w MMI, to wyświetla się informacja, że wystąpił błąd.
Pzdr

Odpowiedz do tematu