|
Autor |
Wiadomość |
k44761
Moje A8
Rocznik: 2009
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: TIP
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 497 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2015-02-23, 19:41
|
|
|
niczym sie nie roznia. mozesz zalozyc sobie nawet od 2.0 tfsi. wszystko pasuje, byle wtyczka była owalna na 4 piny. |
_________________ Elektronika samochodowa. |
|
|
|
|
|
|
|
grzybek86
Moje A8
Rocznik: 2014
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8L D4
|
Wysłany: 2015-02-23, 19:50
|
|
|
Skoro tak mowisz to fajnie. Myslalem ze ma to jakas roznice jednak. |
|
|
|
|
|
|
|
grzybek86
Moje A8
|
Wysłany: 2015-02-24, 10:35
|
|
|
witam. wymieniłem dzisiaj cewke i jest o niebo lepiej ale wydaje mi sie ze jeszcze jakas cewka szwankuje. dodatkowo zauwazyłem ze na PB nie odczywac szarpania, i moje pytanie brzmi czy jak cewka pada na lpg jest to bardziej odczywalne niz na pb czy jednak czepiac sie tylko lpg np regulacja? ewentualnie moze ktos doradzic jak sprawdzic cewki domowymi sposobami bez kompa? |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-02-24, 11:00
|
|
|
Układ wysokiego napięcia wytwarza iskrę która ma wywołać zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej.
Gaz jest paliwem bardzo wymagającym i do jego prawidłowego zapłonu potrzebna jest porządna iskra. Każdy gazownik Ci to powie. Benzyna da sobie radę natomiast gaz już nie do końca.
Teraz nie wiem jak jest bo nie jeźdzę po gazownikach ale dawno dawno temu jak coś zaczęło się dziać nie tak i chciałem jechać na regulację to pan zawsze mnie witał słowami:
filtr zmieniony ? Świece zmienione ? Przewody zmienione ? Jak uzyskiwał odpowiedź negatywną to nie dotykał się do układu puki nie były wymienione ewentualnie sprawdzone w/w elementy. Wszelkie dolegliwości układu zapłonowego czyli świece, przewody, palec, kopułka, cewki, moduły pierw będą odczuwalne na gazie.
Czasami się tego nie odczuwa na benzynie ale na lpg potrafi doprowadzić do nerwicy. Dlatego zawsze dobrze jest co jakiś czas przejrzeć cały układ zapłonowy, wyczyścić świece, sprawdzić przewody itp...
Taki przykład benzynie wystarczy to :
Ale do gazu jest potrzebne to
|
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-24, 11:40
|
|
|
Erni pieknie to ująłeś
Benzyna wybacza nawet lekko błedne wskazania sond które to moga czasem padac powoli. Gaz wymaga silnika w praktycznie idealnej kondycji! |
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
Wysłany: 2015-02-24, 16:10
|
|
|
Apophis napisał/a: | Gaz wymaga silnika w praktycznie idealnej kondycji! | -e gdzietam
czytam co chwilę jakieś problemy ludzie mają coś tam wypada coś tam szarpie
u mnie miałem trzy strony baboli i nic się nie działo
teraz nie patrze bo po co
Na poprzednim sterowniku było czuć że ma się lpg teraz nie jak by nie piszczało przy zmianie paliw to by człowiek nie wiedział na czym śmiga .
Świec nie zmieniałem nic nie robiłem nawet oleju nie dolewam
Normalnie rozpusta i to moje auto kosztowało dwa lata temu 8 tys |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-24, 16:34
|
|
|
pepi, Ty żyjesz w innej krainie w innym wymiarze tylko czas chyba ten sam
Więc uściśle że w większości przypadków gaz wymaga dobrej kondycji silnika a w szczególności zapłonu |
|
|
|
|
grzybek86
Moje A8
|
Wysłany: 2015-02-24, 19:25
|
|
|
Kupilem 4 cewki i bede sprawdzal ktore padly bo ta co pisalem na 4cyl wymieniona i o niebo lepiej ale jeszcze czasami szarpnie i jeszcze ktoras bedzie do wymiany |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|