|
Autor |
Wiadomość |
Danio
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D2 FL
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 195 Skąd: Długołęka/Wrocław
|
Wysłany: 2012-03-01, 20:31 [D2 99 4.2PB
] Zgrzytanie w napędzie
|
|
|
Na początku zgrzytanie było małe przy mocniej skręconych kołach (od razu mówię że to nie przegub, czy tarcze hamulcowe, łożysko, itp) ale przy większej prędkości np zjazd z autostrady i wchodzenie w łuk w prawo, takie brrrr podobne do dziurawego tłumika, im większy kąt skręconych kół i dodanie gazu tym większe buczenie (duże siły odśrodkowe) a po wyprostowaniu kół przestawało (w lewo nic!). Teraz problem się nasilił bo jest nawet przy jeżdzie na wprost a przy skrętach w prawo to już mam wrażenie że coś się rozpadnie. Buczenie jest proporcjonalne do obrotów silnika, jadąc 140km/h jest głośniej niż przy 100km/h, ja podejrzewam rozwalone łożysko na kielichu który wychodzi z torsena na półośkę albo luz na przekładni planetarnej bo po zdjęciu półośki kielich ten ma luz wzdłuż osiowy ok 1,5cm, olej stamtąd nie cieknie!. W asb w długołęce powiedzieli mi żebym jeździł aż się rozsypie całkiem bo takie zgrzyty mogą pochodzić z różnych części auta, dodam że przy szybszej jeździe (ok120km/h) po wrzuceniu neutrala zgrzyt ustaje, nawet po dodawaniu obrotów, Czy miał ktoś podobny problem, i co to może być? |
_________________ Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami |
|
|
|
|
|
|
|
mdamian
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: tiptronic
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Pomógł: 84 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 2107 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: 2012-03-01, 21:23
|
|
|
Danio napisał/a: | ja podejrzewam rozwalone łożysko na kielichu który wychodzi z torsena na półośkę albo luz na przekładni planetarnej bo po zdjęciu półośki kielich ten ma luz wzdłuż osiowy ok 1,5cm |
ciekawe ponieważ jak miałem swoją skrzynie wyjętą to też miałem taki luz z jednej strony(tylko mniejszy luz był , około 2-3mm) , mechanik powiedział że tak musi być (to było z półtora roku temu)okazało się że faktycznie nic się ze skrzynią nie dzieje ;-)
A u ciebie może ta plansza się odkręciła :?: :?:
Musiał byś odkręcić wewnętrzny przegub i zobaczyć tam jest chyba chyba śruba i może ta śruba się odkręciła ;-) |
_________________ Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
|
|
|
|
|
|
|
|
Danio
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D2 FL
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 195 Skąd: Długołęka/Wrocław
|
Wysłany: 2012-03-01, 21:42
|
|
|
mdamian napisał/a: | ciekawe ponieważ jak miałem swoją skrzynie wyjętą to też miałem taki luz z jednej strony(tylko mniejszy luz był , około 2-3mm) , mechanik powiedział że tak musi być (to było z półtora roku temu)okazało się że faktycznie nic się ze skrzynią nie dzieje ;-)
A u ciebie może ta plansza się odkręciła :?: :?:
Musiał byś odkręcić wewnętrzny przegub i zobaczyć tam jest chyba chyba śruba i może ta śruba się odkręciła ;-) |
No właśnie, mi też mówili w długołęce i na rakowej we wrocku że taki luz ma być a nawet luz góra dół jest dopuszczalny, a tak jak napisałeś że u ciebie luz z jednej strony bo z drugiej (lewej) prawie że nic i to jest ponoć normalne (z lewej nie, prawa luz) przegub wewnętrzny ściągałem i właśnie wtedy stwierdziłem ten luz flanszy ok 1,5 cm, torx w środku niej dokręcony!. Czyżby mechanizm różnicowy się wytarł (olej w nim jest!)
[ Dodano: 2012-03-12, 15:29 ]
Jak by kogoś interesowało to rozwaliło mi się łożysko na wałku atakującym, to pomiędzy skrzynią a mech. różnicowym, łożysko ciężko wymienne, powiedzieli mi to w 3 warsztatach asb bo po wymianie cieknie olej ze skrzyni do mech. różnicowego i odwrotnie, ogólnie będą mi wymieniać obudowę skrzyni i kilka zębatek w różnicówce bo się troszkę podszlifowały. |
_________________ Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|