Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 ALL ] Podgrzewnie tylnej szyby  
Autor Wiadomość
greg26 
Moje A8

Rocznik: 1993
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: manual
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Martin
Jeżdzę: VW
Wysłany: 2010-11-26, 21:47   [D2 ALL ] Podgrzewnie tylnej szyby

Jako,że mamy już okres zimowy to jest to również czas na przetestowanie "wyposażenia zimowego" naszych aut.Wszystko działa mi poprawnie( webasto,podgrzewane lusterka i fotele,nadmuch przedniej szyby,nawiewy i klima) oprócz podgrzewania tylnej szyby.Podgrzewanie działa i nie ma nigdzie "zerwanej ścieżki" przewodzącej,ale działa jakoś słabo - tak jakby prąd był za słaby. :-/ Może ktoś się orientuje dlaczego tak jest i jak to naprawić?

greg26, poprawiłem tytuł Twojego wątku...
poprawka jest wprawdzie kosmetyczna ale dążymy sukcesywnie do tego aby wszystkie tematy na forum były nazywane poprawnie a tagi (dokładnie w tym zakresie edytowałem Twój tytuł) pomagały tym którzy o dany problem pytają jak i tym którzy szukają odpowiedzi w tematach które są już na forum od dawna.

I tak co do tagów dla przykładu...
- jeżeli Twój problem nie jest specyficzny dla konkretnego modelu auta A8/S8 (np. zaciski hamulcowe) to pisanie "A8" w tagach jest zupełnie nie potrzebne
- jeżeli opisywany problem może mieć inne rozwiązanie w autach pre-FL i inne w autach FL to informacja o tym w stosunku do Twojego auta powinna znaleźć się w tagach
- jeżeli rozwiązanie problemu może być różne w autach z różnego roku produkcji to w tagach należy wpisać rok produkcji zamiast informacji pre-FL/FL
- jeżeli opisywany problem dotyczy konkretnego silnika to wpisujemy w tagach jaki to silnik
- jeżeli problem dotyczący silnika benzynowego może mieć coś wspólnego z posiadaną instalacją LPG to w tagach dopisujemy także LPG

Stosowanie tagów jest jednym z wymogów regulaminu ale stosujmy je tak aby łatwiej było pomóc i łatwiej było taką pomoc od kogoś uzyskać.
Jeżeli uważasz, że w różnych rocznikach modeli FL mogą być stosowane różne rozwiązania w zakresie opisywanego przez Ciebie ogrzewania tylnej szyby to zmień tytuł wpisując w tagach rok produkcji swojego auta.
Pozdrawiam, FOSS

casanovak 
Moje A8

Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3,3Q
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2010-12-02, 22:09   

Pod Vaga podlaczyles??? sprawdz wtyczki od podgrz. tylnej szyby moze cos nie laczy...
i zmien temat

olo_gsm 
Moje A8

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 2700
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Aleksander
Jeżdzę: A6 C6 2.7TDI
Wysłany: 2010-12-05, 23:21   

VAG tu nic nie pomoże. Ogrzewanie szyby nie jest elementem podlegającym diagnozie. Proponuję wziąć miernik w dłoń i zmierzyć napięcie bezpośrednio na tylnej szybie pod obciążeniem czyli podczas grzania. Jeżeli będzie nominalne to widocznie ten typ tak ma. Jeżeli natomiast będzie niższe to do przejrzenia instalacja pod kątem ciągłości przewodu i ich wewnętrznej rezystancji, punkty masowe i przekaźnik.

Gabriel 
Moje A8

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Rafał
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2010-12-10, 20:32   

Kolego napisałeś że słabo grzeje, ale jednak grzeje. Z tego co wyczytałem na tym forum, (też mnie to zastanawiało) to "ten typ tak ma ". Najprędzej rozgrzewa się taki pas na środku szyby, a z czasem cała reszta. Poszperaj jest o tym już pisane. No chyba że szyba Ci nie grzeje, ale to już inna sprawa ;-)

hipcio 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: 4hp
Imię: Michał
Wysłany: 2010-12-11, 06:14   

Moja też niby grzeje ale tak jak u kolegi czyli bardzo słabo a raczej powoli. Mam tą z cienkimi paskami, których prawie niewidać.

Chyba ten typ tak ma. :-(

pytlar 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 5,7
Skrzynia: automat
Imię: jaa
Jeżdzę: chrysler aspen
Wysłany: 2015-09-30, 20:27   

odświeżę temat: faktycznie ten typ tak ma?? bo w zime to mnie denerwowało, teraz szyby znowu parują i temat denerwujący czyli podgrzewanie szyby trwa i trwa... parenaście minut zanim coś widać... działać działa podgrzewanie ale przesada jak na taki samochód!! w każym samochodzie jaki miałem podgrzewanie to był moment i wszystko elegancko widać, a tu?!

puzzel1 
Moje A8

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB
Imię: Michał
Jeżdzę: D2
Wysłany: 2015-09-30, 21:16   

nie wiem jak w przedliftach, ale u mnie w lifcie 10-15 sekund i już szyba podgrzana <amasz>

SenatorS8 
Moje A8

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4172
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2015-10-01, 07:08   

Fizycznie sprawdzic napiecie na obu koncach szybyoraz stan podlaczen(przeczyscic,popsikac kontakt spray)? Przynajmniej napewno bedzie wiadomo ze ,,ten typ tak ma,,

gacuś 
Moje A8

Rocznik: 1998
Skrzynia: tiptronic
Imię: Andrzej
Jeżdzę: S8
Wysłany: 2015-10-01, 11:01   

hipcio napisał/a:
Moja też niby grzeje ale tak jak u kolegi czyli bardzo słabo a raczej powoli. Mam tą z cienkimi paskami, których prawie niewidać.

Chyba ten typ tak ma. :-(

u mnie jest dokładnie tak samo,najpierw powoli łapie górna część,a potem reszta.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2015-10-01, 11:20   

U mnie tez grzeje ospale. nawet jakis czas temu sprawdzałem czy działa to jeszcze :D

ernesto 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2015-10-01, 20:35   

Ten typ tak ma ;)

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

Satyavan 
Użytkownik

Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: 5HP-19 CJT
Imię: Damian
Wysłany: 2015-10-01, 20:50   

Potwierdzam, że grzeje wolno, ja mam porównanie do MG ZT-T którym jeździłem wcześniej i fakt, że tam tylna szybka to mikrus w porównaniu do tej w A8, ale czas nagrzewania i tak się nie kalkuluje. Dzisiaj rano było 2 stopnie u mnie i 10 minut trwało nim coś było widać...

Odpowiedz do tematu