|
Autor |
Wiadomość |
GTK
Użytkownik
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8
Wiek: 39 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 8 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-07-16, 07:48 [D2 ALL
] S8 spadek mocy - jak zdiagnozować przyczynę?
|
|
|
Witam,
ostatnio doszło do awarii alternatora został on wymieniony natomiast mechanik stwierdził, że od tamtej pory nie może się połączyć systemem diagnostycznym, nie widzi sterownika ponoć czy coś. Sprawdzałem to polskim VAGiem i VAG comem i jedyny błąd jaki pokazywał to złe napięcie na zacisku 30. VAG normalnie się łączy ze silnikiem i skrzynią, nie wiem dlaczego ten jego system nie może. Auto nie przełączyło się w tryb awaryjny, teoretycznie nic się nie dzieje po za faktem, że..silnik nie ciągnie ma bardzo słabą dynamikę. Auto ma przejechane ok 245 000, chyba silnik się nie skończył tak nagle. Jak znacie jakiegoś dobrego diagnostę z prawdziwego zdarzenia (dolny śląsk) napiszcie proszę, chyba że wiecie jak to VAGiem sprawdzić gdyż ja tego tematu nie ogarniam zbytnio.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-07-17, 09:41 Re: [S8 D2] Radykalny spadek mocy - jak zdiagnozować przyczy
|
|
|
GTK napisał/a: | (...) VAG normalnie się łączy ze silnikiem i skrzynią, nie wiem dlaczego ten jego system nie może. |
Bo może ma zupełnie inne urządzenie, albo inne oprogramowanie, albo jakiegoś pirata który ogólnie kiepsko działa... przyczyn może być dużo.
GTK napisał/a: | ostatnio doszło do awarii alternatora (...)
Auto nie przełączyło się w tryb awaryjny, teoretycznie nic się nie dzieje po za faktem, że..silnik nie ciągnie ma bardzo słabą dynamikę. Auto ma przejechane ok 245 000, chyba silnik się nie skończył tak nagle... |
Nie wiem jak alternator może przełożyć się na spadek mocy... to chyba raczej czysty przypadek... ja sprawdziłbym przepływomierz bo jego niepoprawne dzialanie przekłada się wprost na pracę silnika i jego moc. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
przemoR888
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Imię: Przemo
Jeżdzę: Audi A8
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 263 Skąd: wielkopolska/ Piła
|
Wysłany: 2010-07-19, 17:33
|
|
|
jakie wartości powinna mieć dobra przepływka? i tak przy okazji jaki blok? |
|
|
|
|
GTK
Użytkownik
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: S8
Wiek: 39 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 8 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-07-20, 07:26
|
|
|
FOSS napisał/a: | Nie wiem jak alternator może przełożyć się na spadek mocy... to chyba raczej czysty przypadek.. |
przemoR888 napisał/a: | jakie wartości powinna mieć dobra przepływka? i tak przy okazji jaki blok? |
dołączam się do tej prośby |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-07-20, 19:17
|
|
|
GTK napisał/a: | przemoR888 napisał/a: | jakie wartości powinna mieć dobra przepływka? i tak przy okazji jaki blok? |
dołączam się do tej prośby |
Koledzy, chętnie bym powiedział ale nie wiem...
swoje S8 diagnozowałem ostatnio u kolegi bo mój VAG jakoś nie pracuje prawidłowo
chyba kupię sobie oryginał i zajmę się usługami diagnozy :diabel: |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|