Autor |
Wiadomość |
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2015-03-01, 21:43
|
|
|
robertas napisał/a: | Dla mnie troche lipa... Ale i pojscie na mega latwizne... nigdy nie ma sie pewnosci czy wyciagniesz caly olej Jestem zwolennikiem starej szkoly odkrecania korka |
To prawda, ale i tak zawsze w silniku pozostaje część starego oleju, tylko chodzi o to, aby było go jak najmniej. Jeśli nawet będzie to litr, to przy około 8 litrach dla 4,2 jest to już niewiele. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-01, 21:50
|
|
|
Witam!
Pozostawianie w silniku jakiejkolwiek czesci oleju jest ryzykowne.Zanieczyszczenia zwykle gromadza sie na dole a po uruchomieniu zaczynaja fruwac gdzie sie da.Zwazywszy ze poczatkowo filtr oleju jest wylaczony z obiegu daje to latwy do przewidzenia skutek.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-01, 21:53
|
|
|
majkaistefan napisał/a: | Witam!
Pozostawianie w silniku jakiejkolwiek czesci oleju jest ryzykowne.Zanieczyszczenia zwykle gromadza sie na dole a po uruchomieniu zaczynaja fruwac gdzie sie da.Zwazywszy ze poczatkowo filtr oleju jest wylaczony z obiegu daje to latwy do przewidzenia skutek. Stefan. |
To też prawda, ale po to włącza się silnik, aby olej został rozgrzany i zamieszany. Poza tym przecież to co zalega na dnie misy, to raczej nie krąży po silniku, no i bez przesady, no nie jest to piach. Najlepiej to co pewien czas odkręcić misę i dobrze ją wyczyścić. Zauważcie też, że w misie silnikowej nie ma magnesów tak jak np. w ASB. |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-01, 22:40
|
|
|
Witam!
Proponuje zebys nastepnym razem przecedzil spuszczany olej.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
Danio
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D2 FL
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 195 Skąd: Długołęka/Wrocław
|
Wysłany: 2015-03-03, 00:05
|
|
|
Proponuje zebys nastepnym razem przecedzil spuszczany olej. |
To po 15 tyś jest aż tak źle <jezu>
co do zlania całego oleju o temp 40-50 st.C korkiem jest również nie możliwe gdyż nie ścieknie on w całości do miski po nawet 15 min i i tak zostanie ok 200-300 ml na ściankach można się o tym przekonać sprawdzając poziom oleju np. 30 min po zgaszeniu auta a potem po całej nocy (molekuły i inne specyfiki które powodują że olej się "przykleja" do części w silniku) a po za tym jak napisał wyżej "pebo" olej się rozgrzewa i miesza przed spuszczeniem a to właśnie z miski zaciąga smok więc w całej objętości układu olej jest taki sam , podejrzewam że wielu z nas nawet nie wie że oddając auto na zmianę oleju, został on właśnie wyssany!. |
_________________ Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-03, 08:56
|
|
|
Witam!
Danio napisał/a: | podejrzewam że wielu z nas nawet nie wie że oddając auto na zmianę oleju, został on właśnie wyssany!. | -nie wyssany tylko przewaznie wykiwany.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-03, 12:12
|
|
|
Danio napisał/a: | podejrzewam że wielu z nas nawet nie wie że oddając auto na zmianę oleju, został on właśnie wyssany!. |
Widząc,zawsze widząc jak sie meczą przy tych wymianach bezpłatnych stwierdziłem że w A8 bede zmieniał sam ewentualnie dam na flaszke znajomemu gdyż nie chce potem wystawiać ogłoszenia(kupie dolna osłonę) |
|
|
|
|
Danio
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D2 FL
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 195 Skąd: Długołęka/Wrocław
|
Wysłany: 2015-03-03, 19:35
|
|
|
Apophis napisał/a: |
Widząc,zawsze widząc jak sie meczą przy tych wymianach bezpłatnych stwierdziłem że w A8 bede zmieniał sam ewentualnie dam na flaszke znajomemu gdyż nie chce potem wystawiać ogłoszenia(kupie dolna osłonę) |
Samemu też można korek zerwać i miseczka do wymiany więc i tu i tu pies pogrzebany, chyba jednak kupię sobie tą zasysarkę a co drugą wymianę będę robił w kanale, tym bardziej że mam jeszcze dwa auta gdzie filtr jest u góry silnika, jak wyssam olej to odkręcę z ciekawości korek i zobaczę ile zostało. |
_________________ Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-03, 23:07
|
|
|
Proponuje zebys nastepnym razem przecedzil spuszczany olej. Stefan. |
Hehe, Drogi Stefanie, mam taki stare przyzwyczajenie, że zlany olej odstawiam na jakiś czas i później oglądam co było na dnie. To jakby takie wróżenie z fusów. Nie ważne z czego olej: silnik, skrzynia, most, wspomaganie itp. Jeśli płyn nie jest klarowny, to lubię widzieć, co razem z nim wyszło. I tu masz rację, czasami można się dowiedzieć czegoś ciekawego. |
|
|
|
|
k44761
Moje A8
Rocznik: 2009
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: TIP
Zasilanie: ON
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 497 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2015-03-03, 23:15
|
|
|
ja tam u siebie zawsze odsysam. mialem przez 15 lat 13 aut z wszystkich odsysalem. w liftowej 4.2 kiedys z ciekawosci sprawdzilem odkrecajac korek po odessaniu i splynela dodatkowo niecala szklanka (0,2L)oleju. uwazam wiec ze spuszczanie nie ma sensu. szczegolnie w 15 letnich autach z polmilionowym przebiegiem szklanka starego oleju nie zaszkodzi. |
_________________ Elektronika samochodowa. |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-03, 23:23
|
|
|
Witam!
k44761 napisał/a: | uwazam wiec ze spuszczanie nie ma sensu. szczegolnie w 15 letnich autach z polmilionowym przebiegiem szklanka starego oleju nie zaszkodzi. | -
Czytaj kolego ze zrozumieniem. Tu nie chodzi o szklanke czy litr CZYSTEGO OLEJU tylko o smieci ktore sa na dole.
Malo tego tak jak kolega wyzej napisal ze smieci mozna wiele wnioskowac.
Stefan. |
|
|
|
|
pepi
Moje A8
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy Wiek: 48 Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 4800 Skąd: krzczonów
|
Wysłany: 2015-03-04, 07:06
|
|
|
które są nie na dole tylko w sitku pompy |
|
|
|
|
|
|
|
k44761
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-04, 07:49
|
|
|
@majkaistefan chyba Ty ze zrozumieniem nie czytasz. Wnioskuje ze w zyciu nie widziales miski olejowej od srodka. Istotą posta jest sens spuszczania lub wysysania oleju. Podniesliscie temat, ze wysysanie nie opróżnia do konca starego oleju z silnika. Wiec ja sie pytamjaki wpływ ma ta szklanka starego oleju na prace silnika, Skoro wchodzi nowego kilka litrów? Poza tym żaden syf nie zleci przez korek. Bo syf jest spieczony i wygląda jak czarna maź, smoła, i jedynie (jesli Ci przeszkadza) możesz sobie go usunąć mechanicznie skrobiąc miske i jak Pepi napisal smok pompy.
Ps. Znajomy znalazł kiedys w misce olejowej w jakimś starym fordzie monetę 2zl. |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-03-04, 08:20
|
|
|
Witam!
Cytat: | @majkaistefan chyba Ty ze zrozumieniem nie czytasz. | -calkiem mozliwe ze czegos nie rozumiem. Ale ja to rozumiem.Zycze zatem szerokiej drogi i zalaczam pozdrowienia od kolegow ktorzy niepotrzebnie przyspazaja sobie pracy.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
k44761
Moje A8
|
Wysłany: 2015-03-04, 08:23
|
|
|
Każdy ma prawo robic jak chce. Jest to mądre, O ile ma to jakikolwiek sens . Jak nie ma sensu, bo nic nie daje, to jest to faktycznie strata czasu. |
|
|
|
|
|