Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 FL ALL ] Problem z uruchomieniem xenonów  
Autor Wiadomość
mario1068 
Użytkownik

Silnik cm3: 2500
Skrzynia: manual
Zasilanie: ON
Imię: mariusz
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2011-01-13, 21:48   [D2 FL ALL ] Problem z uruchomieniem xenonów

Witam wszystkich
Mam pytanko, Mam A8 D2. Jest problem w tym, że nie mogę odpalić świateł na zimnym silniku. Jak jest rozgrzany to nie ma problemu. Mam ksenony. Co to może być?
z góry dziękuję za pomoc.

colln 
Moje A8

Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2011-01-14, 00:36   

a akumulator sprawny, sprawdź napięcie ładowania (może być najtańszy miernik z hipermarketu za 19zł)
Czy auto masz od dawna i wcześniej było ok, czy właśnie kupiłeś? Jeśli to drugie tzn że ktoś kopał w elektryce i podpiął zasilanie gdzieś w skrzynkę pod pierwszy kabel jaki znalazł z prądem

mario1068 
Użytkownik

Silnik cm3: 2500
Skrzynia: manual
Imię: mariusz
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2011-01-14, 09:50   

kupiłem go pół roku temu i było wszystko ok,ale sprawdze z góry dzięki

DoRuS 
Moje A8

Skrzynia: tiptronic
Imię: tomek
Jeżdzę: A8L D?
Wysłany: 2011-01-18, 02:36   

mi sie wydaje ze ktos zalozyl jakies chinskie xenonki... kiedys zalozylem sobie takie do beemki i jak tylko przyszly przymrozki mialem duze problemy z ich odpaleniem niemowie juz co sie dzialo jak przyszedl mroz... :D

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2011-01-19, 16:01   Re: [D2 FL ALL] Problem z uruchomieniem xenonów

mario1068 napisał/a:
Jest problem w tym, że nie mogę odpalić świateł na zimnym silniku. Jak jest rozgrzany to nie ma problemu. Mam ksenony. Co to może być?

Wymienię kilka rzeczy które mogą wystąpić...
1. padające żarniki ksenonowe
2. padające przetwornice
3. zaśniedziałe styki na kostkach elektrycznych przy lampach

Osobiście stawiam raczej na problem nr.3 ale wszystko należy sprawdzić więc...

Rano bez odpalania auta zapalasz światła...
jeśli jedno z nich się zapala a drugie nie to przekładasz pomiędzy lampami żarniki i sprawdzasz które tym razem się nie świeci...
jeśli to samo to może wskazywać na padającą przetwornicę a jeśli to po drugiej stronie to pada żarnik który tam przełożyłeś.

Jeżeli po włączeniu świateł nie świecą oba to na Twoim miejscu i tak zamieniłbym miejscami żarniki aby sprawdzić czy odniesie to jakikolwiek skutek.

Niezależnie od efektów badań powyżej polecam wyciągnąć lampy (w po liftowych to prościzna i gdzieś już to tutaj szczegółowo opisywałem) odpiąć kostki i przeczyścić dokładnie styki w kostce i przy lampie bo zdarza się ża one słabo łączą a xenon ma to do siebie że w trakcie rozruchu następuje duży skok napięcia... jakikolwiek słaby styk może powodować niezapalanie się lampy... później w trakcie jazdy ta lampa już się sama nie włączy bo potrzebuje sygnału wzbudzenia który generowany jest tylko w momencie włączania reflektorów.

Powodzenia.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

colln 
Moje A8

Rocznik: 2006
Imię: Artur
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2011-01-20, 01:44   

FOSS napisał/a:
później w trakcie jazdy ta lampa już się sama nie włączy bo potrzebuje sygnału wzbudzenia który generowany jest tylko w momencie włączania reflektorów.

wszystko koledze dokładnie opisałeś, ten fragment chciałbym poddać lekkiej weryfikacji, otóż jeśli nie będzie dostatecznie dużo prądu to lampa nie "odpali" to fakt, jednak za jej rozruch odpowiedzialna jest w głównej mierze przetwornica znajdująca się w lampie (lub pod) czyli jeśli w czasie jazdy coś tam na dziurach podskoczy i styki się zewrą w dostatecznym stopniu to lampa odpali bo przetwornica dostanie wystarczająco dużo prądu. W D2 nie ma (chyba) takiego układu który by odłączał prąd na stałe jeśli lampa nie wystartowała (bo w innych autach fakt nie poda prądu trzeba wyłączyć i włączyć światła albo zapłon ponownie)

Grzehuu 
Moje A8

Rocznik: 2003
Imię: Grzegorz
Jeżdzę: Audi A8 D3
Wysłany: 2011-01-24, 22:16   

a ja mam pytanko pokrewne tematowi:
nie pali mi jeden ksenon w d2'96, przetwornice zamieniane i to nie ich wina... żarniki też ok .. czy jest jeszcze jakiś element, typu zapłonnik odpowiedzialny za odpalenie lampy? może on jest przyczyną ?

mdamian 
Moje A8

Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2Q
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D2 , A8 D3
Wysłany: 2011-01-24, 22:19   

kolego , tak , probówka na 12V odłącz kostkę od reflektora i sprawdź czy dochodzi prąd .
Jak nie to sprawdził bym bezpieczniki .
Wypalanie DPF Audi A6 i A8. :)
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS. :)

przemoR888 
Moje A8

Imię: Przemo
Jeżdzę: Audi A8
Wysłany: 2011-01-26, 21:55   

colln napisał/a:

wszystko koledze dokładnie opisałeś, ten fragment chciałbym poddać lekkiej weryfikacji, otóż jeśli nie będzie dostatecznie dużo prądu to lampa nie "odpali" to fakt, jednak za jej rozruch odpowiedzialna jest w głównej mierze przetwornica znajdująca się w lampie (lub pod) czyli jeśli w czasie jazdy coś tam na dziurach podskoczy i styki się zewrą w dostatecznym stopniu to lampa odpali bo przetwornica dostanie wystarczająco dużo prądu. W D2 nie ma (chyba) takiego układu który by odłączał prąd na stałe jeśli lampa nie wystartowała (bo w innych autach fakt nie poda prądu trzeba wyłączyć i włączyć światła albo zapłon ponownie)

Otóż foss ma racje jak zgaśnie lampa podczas jazdy to sama nie wystartuje trzeba wył/wł swiatła. Borykam się właśnie z taką usterką że gaśnie (żarniki nowe styki przeczyszczone, dodałem drugą masę, zostało przejrzeć, podmienić przetwornice) i jak nie przełącze to nie odpali nawet przez 100lat :mrgreen:
wiem bo denerwuje mnie to prawie rok ale nie mam czasu zajrzeć (szewc chodzi w dziurawych butach :mrgreen: )

DoRuS 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-29, 23:21   

u klienta mialem tak ze jeden xenon zaswiecal sie na jakies 6 sekund po czym gasl... drugi dzialal okolo minuty i tez gasl..... pozamienialem przetfornice z zarowkami i na odwrot... okazalo sie ze przetrfornice padly zalozylen nowe i po sprawie..
pozdr

tomi5 
Moje A8

Rocznik: 2005
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-01-30, 09:22   

No to jak jesteśmy przy światłach to i ja zapytam o problem występujący w mojej A8 preFL, a mianowicie, po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję ksenony zaczynają migać jak stroboskopy, mimo to że światła mam w pozycji wyłączonej, po odpaleniu auta i włączeniu świateł ksenon zapala się normalnie.
Ja już do tego przywykłem i przed odpaleniem auta włączam światła w pozycję postojówek, przed zgaszeniem auta tak samo, ale jak zostawiam auto np. u mechanika za każdym razem muszę tłumaczyć co i jak, bo inaczej dzwonią i pytają gdzie się wyłącza stroboskop.

DoRuS 
Moje A8

Wysłany: 2011-01-30, 23:51   

heheh to dobre :D
tomi5 napisał/a:
za każdym razem muszę tłumaczyć co i jak, bo inaczej dzwonią i pytają gdzie się wyłącza stroboskop.
:D

ja mysle ze przelacznik masz popsuty

PEPOL D2 
Moje A8

Rocznik: 1988
Silnik cm3: 5.0
Skrzynia: Automatyczna
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Mercedes Benz 500 Sec
Wysłany: 2011-01-30, 23:54   

tomi5 napisał/a:
No to jak jesteśmy przy światłach to i ja zapytam o problem występujący w mojej A8 preFL, a mianowicie, po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję ksenony zaczynają migać jak stroboskopy, mimo to że światła mam w pozycji wyłączonej, po odpaleniu auta i włączeniu świateł ksenon zapala się normalnie.
Ja już do tego przywykłem i przed odpaleniem auta włączam światła w pozycję postojówek, przed zgaszeniem auta tak samo, ale jak zostawiam auto np. u mechanika za każdym razem muszę tłumaczyć co i jak, bo inaczej dzwonią i pytają gdzie się wyłącza stroboskop.

Jak xenony masz na przetwornicach sprawdz laczenie kabli.Na 99 proc to pomaga.

tomi5 
Moje A8

Rocznik: 2005
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-01-31, 16:08   

Xenon na przetwornicach, jest to oryginalny xenon. Nie z allegro HidXenon

SERGIO 
Moje A8

Rocznik: 2007
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: DSG
Imię: SERGIO
Jeżdzę: VW PASSAT
Wysłany: 2011-03-29, 07:55   

Podłączę się pod temat, od przed wczoraj mam właśnie jeden z opisywanych problemów.
Prawa lampa (ksenon) podczas jazdy wyłącza się. W pierwszym dniu zrobiła to raz, w drugim dwa razy a wczoraj jadąc po mieście zrobiła to kilka razy. Oczywiście pomaga wyłączenie świateł i włączenie wtedy uruchamiają się dwie. Nie mam pewności czy ona wyłącza się podczas jechania po nierównościach ale wydaje mi się że tak.
Teraz pytanie: czy to żarnik, przetwornica czy tylko coś nie styka?

Odpowiedz do tematu