|
Autor |
Wiadomość |
Lechu
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tipronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Xxx
Jeżdzę: D2
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 666 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2013-10-21, 21:25
|
|
|
Apophis napisał/a: | Przestawia sie przesłone w soczewce świateł mijania. W preFL D2 jest ona w srodku pod deklem w postaci takiej dzwigienki która zasłania prawą cześc snopa światła i wtedy owy snop światla idzie niejako symetrycznie. W anglikach jest na odwrót ale zasada ta sama. Wydaje mi sie że nie wystarczy to do przeglądu ale na drogę by nie oślepiac jest akurat. |
Właśnie to jest dziwne, ponieważ ustawiając tą dźwigienkę na R/D, która jest po prawej stronie lampy, uzyksujemy światło od środka lampy do prawej strony (tj powinno być w PL), gdy przestawimy jak na L/G to światło znika. Wtedy lampa świeci bez świątła w lewo i w prawo. Ogólnie to wtedy wyglądą jakby coś przysłaniało jej lewą stronę.
DO czego zmierzam.
Wychodzi na to, że lampa posiada przysłonę, która zasłania światło z lewej by nie oślepiać innych uczestników drogi (w PL) oraz dźwigięnkę, która ustawia promień światła na prawo . |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-10-22, 11:33
|
|
|
Ja w swoich jak te dzwigienke przełożę to mi zasłania prawą cześc snopa światła(mam europejskie lampy) w angolu zasłoni zapewne lewą cześc ale wtedy te swiatla stana sie własnie amerykańskie-symetryczne bez doswietlania pobacza. Musze pokombinowac z tym bo mam dokladany xenon i na niektórych łukach może za mocno walić innym po oczach(wiem bo sam spotykam takie przypadki na drogach nawet z żarówkami potrafią oslepiac. ta asymetrycznośc jest dobra bo mamy ladnie doswietlone pobocze ale jesli angol jedzie w Eu i na odwrót to juz nie pobocze a przeciwległy pas ruchu oswietlamy |
|
|
|
|
|
|
|
DanioUK
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Damien
Jeżdzę: Audi S8 & Audi Cabrio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 108 Skąd: Skelmersdale/Rybnik
|
Wysłany: 2014-01-16, 15:03
|
|
|
Anglik nie oslepia.
Co roku jezdze do PL i nigdy z tym problemu nie bylo.
Co do lamp US to co za problem jest rozkleic klosz i zamontowac wnetrze z us a reszte europejska. Przeciez czytaj tylko to co na kloszu jest prwada?! |
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-01-17, 00:51
|
|
|
DanioUK, Jesli anglik nie oślepia to musi mieć lampy symetryczne czyli w zasadzie te same co cała reszta tylko z opuszczona przesłonką |
|
|
|
|
|
|
|
DanioUK
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Damien
Jeżdzę: Audi S8 & Audi Cabrio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 108 Skąd: Skelmersdale/Rybnik
|
Wysłany: 2014-01-17, 11:44
|
|
|
Bo tak dokladnie jest. Jest tam ten dzyndzel co poziomuje kat swiatla wlasnie na rowny poziom wiec nie ma prawa. Oczywiscie podobnie jak europejczym przyjezdza do mnie czyt. Uk nie przestawiajac lamp oslepi. Podobnie jest w druga strone.
U mnie lampy maja przeslone dlatego tez nie musimy zakladac tych naklejek co daja na promie zreszta pozniej ciezkich do odklejenia. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|