Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2 Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 11 Wrz 2016 Posty: 139 Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-05-15, 18:26
Miałem ten sam problem po przewertowaniu całego internetu w tym tematy na forach niemieckich znalazłem filmik na youtube, w którym właściciel rds miał ten sam problem który ponoć rozwiązali mu w serwisie wymieniając bezpiecznik.
Często przestaje działać ludziom Tmc gdy rozładuje się akumulator.
Pozatym w całym internecie krąży opinia że trzeba wymieniać tuner który chodzi na allegro ok 300 zł lub wymienić kondensatory które już nie trzymają parametrów tak jak na tym tutorialu:
http://knissine.wikidot.com/rds-tmc-tuner-fix
Ja wymieniłem tylko lutowany do płytki bezpiecznik (1.25A 65V MP125 R5 firmy Littelfuse) którego koszt to 50 groszy : ) gdyż stary był przepalony, i działa czyli normalnie łapie fale, wcześniej radio słabo łapało, działa nawigacja, wyświetla się normalnie fis i niema tego durnowatego komunikatu po włączeniu radia:
Rds-tmc-tuner connection to the rds-tmc tuner is disturbed or could not be established
lub
Rds-tmc-tuner verbindung zum rds-tmc tuner ist gestort oder konnte nicht aufgebaut werden
te błędy znikneły:
00854 - Radio Display output in dash panel instert 49-00 no communications
00862 - Antenna for gps navigation (r50/r52) 44-00 - short circut
1300 - Control Module for Navigation witch CD-Rom (J401) 49 - 00 - No communications
01304 - Radio - 49 - 00 - No communications
Robota bardzo szybka i nawet bezproblemowa. Może ktoś będzie miał z tym problem jak coś to pisać pomogę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum