Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D2 preFL ALL ] Cat - wypadanie zapłonów  
Autor Wiadomość
S8 RAFI 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Rafał
Jeżdzę: Audi S8
Wysłany: 2014-03-26, 11:47   [D2 preFL ALL ] Cat - wypadanie zapłonów

Mam nadzieje ze tu uzyskam pomoc bo nie chce oddawac autka "fachowcom" którzy wymiienią mi pół auta metodą prób i błędów
po 6 latach użytkowania pojawił sie pierwszy problem w moim s8 ('98)
nieszczęsna kontrolka CAT o której czytam od kilku dni
wiem wiem , było tu mnóstwo tematów o tym , i trochę mi pomogły w diagnostyce ale nie do końca

zaczęło sie (tak obstawiam) od zatkanych odpływów wody z podszybia
efekt to zawilgotniały sterownik silnika i mokry sterownik skrzyni biegów (wskoczyła w tryb awaryjny) , problemy z odpaleniem auta ale tu pomogło zalanie baku paliwem w 3/4 objetosci i kontrolka CAT

po wymianie sterownika skrzyni i usunięciu vagiem błedów z obu sterowników skrzynia chodzi normalnie ale autem trzesie i po 30 sekundach od odpalenia pojawia sie CAT i na vagu wyskakuje 16689 - wypadanie zapłonu na 5 cylindrze

-swiece zmieniłem na nowe wg. producenta
-po 5 minutach zamieniałem je miejscami (gdyby akurat nowa okazała sie walnieta)
-zamieniałem miejscami cewki
-zamieniałem miejscami moduły zapłonu

i nadal pokazuje 5 cylinder
dodam że po wkręceniu nowych świec ta z 5-tego przy zamianie (dla sprawdzenia) wygladała jak nowa w porównaniu z innymi
Tzn. nie była zalana paliwem , nie była przykopcona , nie była wypalona

dzisiaj chce jeszcze zamienic miejscami wtryskiwacze (ten z 5 cyl. z innym)
Czy on może byc przyczyną błedu "wypadanie zapłonu" ?
po odpięciu na chwile wtyczki z 5 cyl. nie ma róznicy w zachowaniu silnika , chodzi identycznie (nierówno i trzęsie) jakby na 7 garów

zostaje jeszcze wiązka dla 5 cylindra i sterownik silnika

i tu pytania do Was czy mozna jakos sprawdzic miernikiem czy we wtyczce pojawia sie odpowiedni sygnał dla wtryskiwacza (prosze o dokładną instrukcje bo miernik mam ale jestem totalnym laikiem w tej kwesti)

i czy jest mozliwe żeby sterownik był walniety tylko w tej jednej kwesti ?

Bardzo prosze o pomoc <niewiem>

p.s.
i co poziom paliwa w baku (ponad połowa) ma do zapalania autka?

tutenhamon 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Zasilanie: PB
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2014-03-26, 12:35   

No i na wszystko prawie sobie odpowiedziałeś skoro ta 5-ta świeca była czysta znakiem tego nie dostała paliwa spróbuj z zamianą wtrysku ,a jeśli i to nie pomoże to zostają do sprawdzenia przewody ele. ,ale z twojego opisu wnioskuję że na 5 cylinder nie idzie paliwko.
Hmm tankowanie ponad połowę zbiornika to bardzo proste , prawdopodobnie masz nie właściwie zamontowany kosz z pompom paliwa ,na pewno była przeprowadzana naprawa i ktoś nie prawidłowo to zamontował .Poczytaj jest tego sporo na forum.

S8 RAFI 
Użytkownik

Wysłany: 2014-03-26, 12:46   

tutenhamon napisał/a:
No i na wszystko prawie sobie odpowiedziałeś skoro ta 5-ta świeca była czysta znakiem tego nie dostała paliwa spróbuj z zamianą wtrysku ,a jeśli i to nie pomoże to zostają do sprawdzenia przewody ele. ,ale z twojego opisu wnioskuję że na 5 cylinder nie idzie paliwko.

i tu własnie pytanie
jeżeli wtrysk okaże sie ok, jak sprawdzic miernikiem ten przewód idący na 5 cylinder?

tutenhamon napisał/a:
Hmm tankowanie ponad połowę zbiornika to bardzo proste , prawdopodobnie masz nie właściwie zamontowany kosz z pompom paliwa ,na pewno była przeprowadzana naprawa i ktoś nie prawidłowo to zamontował .Poczytaj jest tego sporo na forum.

tylko że przez 6 lat użytkowania tego auta nie miałem tego problemu, a nie raz na rezerwie sie jechało, moze pompa pada powoli ?
ale tym zajmę sie jak ogarne tego CATa, pewnie duzo znajde na forum na ten temat

tutenhamon 
Moje A8

Wysłany: 2014-03-26, 12:52   

Poczytaj temat związane z wymianą lub dolegliwościami pomp to powinno troszkę rozjaśnić temat aaa tu coś znalazłem http://www.a8team.pl/d2-0...zonk-vt3282.htm

Jeśli paliwko by szło na 5 cylinder to świeca była by mokra ,a u ciebie była sucha <okioki>

SenatorS8 
Moje A8

Silnik cm3: 4172
Imię: Adam
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2014-03-26, 12:59   

Wypnij wtryskiwacz tzn wtyczke elektryczna i podlacz diode przystosowana pod 12V Moze tez byc taka probowka 12V z zaroweczka 1,2 W .Odpal auto.Przy zaroweczce ma mrygac , przy diodzie nie koniecznie wiec wtedy wyjmij z wtyczki i odwroc polaryzacje wtedy powinna blyskac.Jak blyska to sterownik i kable OK a nie OK wtryskiwacz-pewnie przytkany.Jak nie blyska to wiadomo,zaczynasz od przeswietlenia kabli.

Pozdr.
Adam

S8 RAFI 
Użytkownik

Wysłany: 2014-03-26, 16:05   

zamieniłem wtryskiwacze i problem nadal na 5 cylindrze wiec wtryskiwacz ok
podłączyłem żaróweczkę pod wypiętą wtyczkę 5 cyl. i przez 20 sekund miga potem gasnie
jednak tak samo zachowuje sie przy wypięciu każdej innej wtyczki

<niewiem> nie mam pojęcia co dalej...

SenatorS8 
Moje A8

Wysłany: 2014-03-26, 16:13   

OK
podstawowe pytanie masz LPG ?

S8 RAFI 
Użytkownik

Wysłany: 2014-03-26, 16:16   

mam, ale instalacja całkowicie odłączona do testów, tzn bezpiecznik wyjęty a komp odłączony
wszystkie co robie teraz tylko na benzynie

SenatorS8 
Moje A8

Wysłany: 2014-03-26, 16:23   

Czyli rozumiem ze masz zaslepke dla wtyczki LPG. Instalacja LPG wymaga przeciecia kabli zasilania wtryskiwaczy benzynowych.
Nie pozostaje Tobie nic innego jak przeswietlic zgodnie ze schematem kabli wtryskiwaczy benzynowych .
Mozesz zrobic taki test.Przepnij wtyczke wtryskiwacza 5i6 zamiennie.Jesli to problem kablowy i oby nie ECU silnika to blad powedruje na 6 cyl

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-26, 16:28   

Jak dobrze kojarze to komp odcial ci juz ten cylinder z powodu bledu. Wiec zeby cos sprawdzic to CATa nie moze byc. Tylko zeby pojawil sie blad to musi byc awaria i sprawdziles wszystko poza wiazka do cewki i wtrysku oraz samym wtryskiem. Zrob na chwile obejscia przewodow z ecu do cewki i wtrysku i jak to poskutkuje to wiazka a jak nie to pozostaje sam wtrysk(mozna zamienic) lub cos w glebi samego ecu.

ernesto 
Moje A8

Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Wysłany: 2014-03-26, 16:30   

Od niczego zmierz mu baniak jaką daje kompresje.

Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.

S8 RAFI 
Użytkownik

Wysłany: 2014-03-26, 17:20   

SenatorS8 napisał/a:
Czyli rozumiem ze masz zaslepke dla wtyczki LPG. Instalacja LPG wymaga przeciecia kabli zasilania wtryskiwaczy benzynowych.
Nie pozostaje Tobie nic innego jak przeswietlic zgodnie ze schematem kabli wtryskiwaczy benzynowych .
Mozesz zrobic taki test.Przepnij wtyczke wtryskiwacza 5i6 zamiennie.Jesli to problem kablowy i oby nie ECU silnika to blad powedruje na 6 cyl

mysle czy całkiem nie odciąc na chwile od 5 wtryskiwacza wtrysku od gazu -moze to pomoże?
przepięcie wtyczek spowodowało bład wypadania zapłonu na obu cylindrach , nawet po wykasowaniu pojawiają sie po chwili na obu cylindrach( jak w logach liczba przekracza 150)
ale to moze byc spowodowane złym miejscem podpiecia wtyczek (inne cylindry niz te przypisane wtryskiwaczom)

Apophis napisał/a:
Jak dobrze kojarze to komp odcial ci juz ten cylinder z powodu bledu. Wiec zeby cos sprawdzic to CATa nie moze byc. Tylko zeby pojawil sie blad to musi byc awaria i sprawdziles wszystko poza wiazka do cewki i wtrysku oraz samym wtryskiem. Zrob na chwile obejscia przewodow z ecu do cewki i wtrysku i jak to poskutkuje to wiazka a jak nie to pozostaje sam wtrysk(mozna zamienic) lub cos w glebi samego ecu.

faktycznie zapomniałem o wiązce do cewki
pewnie zamiana cylindrami odpada
chyba pójde tym tropem i zrobie obejscia

tylko pytanie czy odciąc całkiem związki te gazowe wtryskiwacze , a konkretnie ten jeden ?

tutenhamon 
Moje A8

Wysłany: 2014-03-26, 19:00   

S8 RAFI Problem problemem ale powinieneś poprawić dane w profilu , dopiero SenatorS8 zadał pytanie o LPG i wywiązała się dyskusja . A właśnie nie dawno mieliśmy całkiem podobny problem opisywany w dziale Silniki benzynowe i LPG.

S8 RAFI 
Użytkownik

Wysłany: 2014-03-26, 21:40   

ok juz poprawiam <tak>
i wielkie dzieki wszystkim za pomoc
pierwsza z usterek znaleziona
jeden z kabelków przy ecu do cewki okazał sie walniety

na benzynie:
teraz jest idealnie , no chyba ze wyjdzie problem z tą pompą/bakiem itd

lpg
tez jest idealnie, chodź na logach w vagu wystepuja jakies mniejsze ilosci wypadania zapłonu ale nie powoduja błędu

jednak został problem z którym musze udac sie do gazownika, bo sama instalacja lub sterownik cos mi sieje zamęt, no chyba ze tutaj ktos cos poradzi.
tylko nie wiem czy to odpowiedni dział <niewiem>

opis:
na lpg chodzi dobrze, lecz jak przełacze na benzyne na 2 i 5 cylindrze zaczyna wypadac zapłon i po przekroczeniu liczby 100 wywala błędy na tych cylindrach , kontrolka Cat i auto nie jedzie
tego problemu z jazdą na benzynie nie ma kiedy bezpiecznik z lpg jest wyjęty
nie wiem tez jak auto zachowa sie jak bedzie zimne jechac na Pb w oczekiwaniu na przełaczenie sie na lpg

czyli:
jazda na Pb z wyciągnietym bezpiecznikiem lpg - idealnie
jazda na Pb z wsadzonym bezpiecznikiem lpg - Cat i wypadanie zapłonu na 2 i 5 cylindrze
jazda na Lpg - idealnie

mógł sterownik lpg szlag trafic ,albo cos sie rozstroiło ?

SenatorS8 
Moje A8

Wysłany: 2014-03-26, 23:29   

Czyli byla elektryczna przerwa w obwodzie.
Dziwne ze przy wtyczce ECU silnika
co do problemu
Masz 2 opcje
Nieszczelene wtryskiwacze gazowe.Maja swoje nalatane i przepuszczaja .Szybki test to scisniencie wezykow miedzy wtryskiwaczem a kolektorem i jazda na PB
Druga opcja ktora po zastanowieniu wydaje sie pewniejsza to uszkodzony sterownik LPG
Jakiej marki masz ECU LPG?

Odpowiedz do tematu