Autor |
Wiadomość |
Pepek
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Dołączył: 29 Maj 2016 Posty: 529 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2017-02-11, 22:48 [D2] Ambilight dla biedy
|
|
|
Tytułem wstępu wszystko zaczęło się od tego, że pojeździłem sobie D3 i spodobał mi się ten bajer. Szybki look w cennik ETKA i na aledrogo i mi przeszło. Na krótko
Tradycyjnie już w moim wydaniu jak to zrobić coś z niczego żadnym kosztem z tego co akurat jest pod ręką
Wykorzystane materiały:
- rolka czerwonej taśmy LED 2835 8mm
- dwa metry cienkiego przewodu dwużyłowego w kolorze maksymalnie zbliżonym do koloru tapicerki na drzwiach (u mnie akurat czarny)
- piankowa taśma dwustronna do przyklejania listw i emblematów do karoserii
- koszulki termokurczliwe
Lecimy z robotą
Taśmę tniemy na cztery odcinki: 2x 55cm (przód) i 2x 60cm (tył). Przewody na 4x 50cm. Z taśmy LED ściągamy pasek ochronny i naklejamy ją na taśmę piankową. Następnie co diodę naklejamy po dwa wąskie paski taśmy piankowej (jeden na drugim).
Czas na rozbiórkę boczków. Tu wystarczy zdemontować panele z przełącznikami szyb. Teraz najbardziej skomplikowana część roboty, trzeba się wpiąć w instalację podświetlenia przycisków szyb, diody w klamce - do wyboru co kto woli. Samo podłączenie to wcięcie się w kostkę albo przylutowanie przewodów do wyłącznika (ja wybrałem wyłącznik, bo w razie czego tak jest prościej wszystko zdemontować). Przewód z drugiej strony lutujemy do taśm, upychamy jego nadmiar w tapicerce, a całość wsuwamy pod górną część boczka. Finito.
Ambilight odpala po przekręceniu stacyjki, a w aucie jest delikatna burdelowa poświata i mamy +25 do prestiżu
Gdyby podsumować koszty to zakładając brak absolutnie wszystkiego, całość nie powinna kosztować więcej jak 25zł.
https://images82.fotosik.pl/356/54159de6979e7f4d.jpg |
_________________ Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2017-02-11, 23:18
|
|
|
Daj więcej fotek jak możesz jak to wygląda. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nyku
Moje A8
Rocznik: 2005
Imię: Radek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Sty 2015 Posty: 276 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2017-02-12, 02:33
|
|
|
Za dnia jak wygląda ta taśma czy gryzie oczy bardzo |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2017-02-12, 08:32
|
|
|
Ja zastanawiałem się nad czymś takim, ale nie na taśmie led, lecz na linie neon |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2017-02-12, 13:25 Re: Ambilight dla biedy
|
|
|
Pepek napisał/a: | Tytułem wstępu wszystko zaczęło się od tego, że pojeździłem sobie D3 i spodobał mi się ten bajer. |
Bardzo fajna sprawa zwłaszcza w nocy, gdy wsiadają/wysiadają osoby starsze lub dzieci - bo jednak nie razi tak po oczach i widoczność jest lepsza na dzrzwi, klamki, próg i wyjście. Jak dla samego kierowcy to po prostu przyjemność z miłego otoczenia.
Pepek napisał/a: | Tradycyjnie już w moim wydaniu jak to zrobić coś z niczego żadnym kosztem z tego co akurat jest pod ręką |
To mi się podoba.
Pepek napisał/a: | Wykorzystane materiały:
- rolka czerwonej taśmy LED 2835 8mm |
Taśma oki, dobra jest, ale do takich spraw to proponuję hermetyczną (taką w silikonie). A jeśli chcesz pójść dalej, to są takie RGB - czyli wiele kolorków w jednym. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
|
Wysłany: 2017-02-12, 15:22
|
|
|
Nyku napisał/a: | Za dnia jak wygląda ta taśma czy gryzie oczy bardzo |
Za dnia to nie wygląda, bo jej po prostu nie widać.
ernesto napisał/a: | Ja zastanawiałem się nad czymś takim, ale nie na taśmie led, lecz na linie neon |
To był pierwszy pomysł, ale raz cena (to da się obejść przez ali ), dwa przetwornica.
pebo napisał/a: | Taśma oki, dobra jest, ale do takich spraw to proponuję hermetyczną (taką w silikonie). |
I w kierunku taśmy IP65 pójdę w wersji 2.0.
Reasumując, niestety jak to bywa z prototypami wyszło parę kwiatków. Zamiast 90% efektu za 5% ceny mam tego efektu jakieś 30% i to max. Tutaj komentarz fachowca z wieloletnim doświadczeniem, który to ocenił chłodnym okiem:
https://www.youtube.com/w...au1L28E#t=7m43s
Główny minus to odbicie w dekorze pojedynczych ledów. Jest to mega niefajne. Druga kwestia to że o ile na początku jest dobrze, to po czasie ten czerwony za bardzo bije po oczach i trzeba będzie zastosować jakiś rezystor w szeregu (to już subiektywne odczucie i innym może się takie coś podobać).
https://images83.fotosik.pl/356/d5d626650ce6306c.jpg
http://www112.zippyshare....GW/517897/1.avi
O ile pierwsze powinien rozwiązać zakup taśmy w silikonie (liczę że dzięki temu światło będzie i rozproszone i przytłumione) o tyle drugie to już będzie zabawa w jazdę nocą z potencjometrem. Ostatnia rzecz to szerokość zastosowanej taśmy. 8mm to niestety troszkę za szeroko i zdecydowanie lepsza będzie 6mm. Na szczęście przewidziałem że coś może pójść nie tak i mam taki zapas kabla zasilającego że o ja pierd*** Więc mogę się bawić dalej. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą koloru, bo przy tym czerwonym zewsząd można dostać pie..olca. |
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2017-02-12, 16:26
|
|
|
Cytat: | ernesto napisał/a:
Ja zastanawiałem się nad czymś takim, ale nie na taśmie led, lecz na linie neon
To był pierwszy pomysł, ale raz cena (to da się obejść przez ali ), dwa przetwornica. |
Ja kupilem z Ali takie neonowe taśmy, paski, jakkolwiek......i lipa totalna, bo czerwony kolor w rzeczywistości jest pomarańczowy.
Tez mylalem o rozwiązaniu led ale razi mnie to, ze te diody widać pojedynczo (jak się w dekorsch odbijają i nie dają lednolitej poświaty) |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
emilus143
Moje A8
Rocznik: 1998
Skrzynia: automat
Imię: Emil
Jeżdzę: S8 D2, 90 B2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Wrz 2014 Posty: 462 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2017-02-12, 16:47
|
|
|
Ja myślałem kiedyś aby w podsufitce wyciąć centymetrowe dwa pasy przez całą długość po obu stronach. Dać supermleczną przesłonę plexi w miejsce tego paska i dać gęstą taśmę led tak aby kolor był jak najbardziej jednolity. Robota dość prosta, potrzebna tylko wiosna i jakaś próbna podsufitka. |
_________________ I`m the LPG master |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2017-02-12, 21:40
|
|
|
Pepek napisał/a: | (...) Główny minus to odbicie w dekorze pojedynczych ledów. Jest to mega niefajne. (...) |
Może zastosować gęstą taśmę LED - kiedyś kupowałem w tym sklepie do akwarium - mogę polecić: http://allegro.pl/gesta-t...6105675316.html
Ewentualnie zmatowić silikon aby bardziej rozpraszał światło albo dać jakąś przesłonę (szronioną) jak w profile aluminiowe. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
|
Wysłany: 2017-02-18, 20:12
|
|
|
Wersja 2.0. Tym razem całkowita zmiana technologii. No i niestety trzeba być przynajmniej średniozamożnym żeby pozwolić sobie na ten bajer.
Wykorzystane zostały przewody elektroluminescencyjne, tzw. el wire, o średnicy 3.2mm. Można je wyginać pod dowolnym kątem, nie walą po oczach jak ledy, nie grzeją - no ideał. Niestety mają dwa minusy:
1) przygotowanie takiej listwy bez dobrych ściągaczy izolacji to jest mordęga
2) wymagają do zasilania przetwornic, które niestety piszczą (napięcie z 12V jest przerabiane na 100V 2kHz)
Filmik jak to działa:
http://www104.zippyshare....867384/neon.avi
Tu eksperci z for dyskusyjnych radzą:
1) przewinąć cewki
2) zalać całość jakimś lepiszczem na bazie silikonu
i może się uciszy.
A że zastosowałem po przetwornicy na drzwi to robi się troszkę nieprzyjemnie.
Jak na razie jestem po wstępnych testach i mam cztery koncepcje jak to rozwiązać (od najtańszej do najdroższej):
1) zaleję cewki masą uszczelniającą, owinę gąbką i elo (samo owinięcie gąbką leżącej na fotelu przetwornicy dało dobry efekt, więc jak to wsadzę w drzwi to powinna już być cisza)
2) wywalę przetwornice z wnętrza pod maskę (do czego skutecznie mnie zniechęca rwanie boczków i przeciąganie dodatkowej instalacji)
3) spróbuję zastosować przetwornice z D3, bo mam dziwne wrażenie że tam jest zastosowana ta sama technologia
4) poszukam innych przetwornic dla el wire, ale z tego co czytałem to nawet te za 50zł/szt. też piszczą
Do rzeczy, montaż. Tym razem listwa poszła w drzwiach przednich przez cały spód tak że kończy się pod dekorem w boczku. Z tyłu zamontowana jest jak na zdjęciu. W przednich boczkach trzeba wyciąć rowek tak by przewód ładnie się schował i dekor go nie przycinał. Z tyłu przebiłem otwór i nim przeciągnąłem neon. Dodatkowo z tyłu trzeba lub nie (bo w jednym boczku się udało a w drugim nie), tam gdzie neon idzie pionowo w dół lekko odbić tapicerkę od tego zamszu żeby przewód się ładnie schował. Przetwornice z prawego przodu schowałem zaraz pod dekorem. Tylne zmieściły się za popielniczkami. Natomiast lewy przód ze względu na nagromadzenie wiązek powędrował za uchwyt do zamykania drzwi. Odnośnie samego podłączenia elektrycznego z instalacją samochodu wykorzystałem zasilanie z pierwszej wersji rozbudowane o zakończenie z gniazda wtykowego 12V (wpierw chciałem obciąć część obudów przetwornic żeby zajmowały mniej miejsca, ale że miejsce się znalazło, a we wtyczce dorzucili nawet bezpiecznik to jest jak jest).
Użyte materiały:
- 4m przewodu elektroluminescencyjnego 3.2mm po 1m na każde drzwi i tu od razu uwaga, listwy przygotowuje się tak:
https://www.youtube.com/watch?v=BGqjw2R7XDw
a w sklepie gdzie je brałem zapytali czy nie chcę żeby mi je już przygotowali, na co stwierdziłem że nie więc dorzucili mi pół metra bo się przyda i mieli rację. Tak że jeśli będziecie mieli do wyboru choćby dopłacić parę zł za zalutowanie to zapłaćcie.
- 4 przetwornice na 12V
- 4 przewody do połączenia neonu z przetwornicą (jeśli zdecydujecie się łączyć sami)
- opcjonalnie 4 gniazda 12V
- jakieś koszulki termokurczliwe (jeśli zdecydujecie się łączyć sami)
Koszty. Jak wspominałem na wstępnie to nie są tanie rzeczy. Całość wyszła mnie na jakieś 120zł z wysyłkami.
Przewody z osprzętem nabyłem w http://www.lightforfun.eu a gniazda w lokalnym elektroniku.
No i jak to mniej więcej wygląda:
https://images81.fotosik.pl/371/bd93c7158abe0a2f.jpg
Niestety kamera nie była w stanie uchwycić bijącej poświaty. Na pewno jest mniejsza jak w D3, ale za to że jest czerwona a mi zależało żeby była naprawdę delikatna a nie waliła po ślepiach i robiła z fury burdelowóz to jestem mega zadowolony.
Mogę powiedzieć że tym razem mam co najmniej 80% efektu
PS
Jakby kto chciał po kosztach wersję pierwszą, bo woli wóz cyrkowy od limuzyny dla ubogiego gentlemana to PW. |
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2017-02-18, 20:28
|
|
|
no to ja takie cos (ten el wire neon) kupiem na aliexpress 5 x 1m z przetwornicami itp za ok 100zl.
wszystko ladnie pieknie mialem identyczny pomyl tylko niestety ten czerwony kolor jest w rzeczywistosci pomaranczowy...co i tez u Ciebie widze
no ale moge sie mylic jesli aparat slaby.
daj lepsze fotki |
|
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
|
|
|
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
|
Wysłany: 2017-02-19, 21:42
|
|
|
Pepek napisał/a: | W każdym razie nie jest to pomarańcz a czerwień. |
w takim razie tez je sobie zakupie i pomodze |
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-02-19, 21:46
|
|
|
A skoro taśmy LED to czemu nie RGB od razu?
Ja ostatnio kupiłem sobie LEDy w podsufitkę i przypadkowo niebieskie(nie doczytałem na opakowaniu i myślałem, że niebieska kropka oznaczała barwę zimną). Powiem całkiem fajnie się to z czerwonym podświetleniem przycisków komponuje jak się wieczorem wsiada
Istnieje prawdopodobieństwo, że w różnych kolorach w zależności od tapicerki będzie to całkiem fajnie wyglądać |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
|
Wysłany: 2017-02-19, 22:59
|
|
|
martin_rs4 napisał/a: | w takim razie tez je sobie zakupie i pomodze |
Tylko jak wspomniałem gdzie byś nie kupował zamów sobie już gotowe, chyba że lubisz wyzwania, a lutownica Ci nieobca.
drago_o napisał/a: | A skoro taśmy LED to czemu nie RGB od razu? |
Bo również wymagają sterownika żeby to jako tako działało, a to wiąże się z rozbiórką drzwi i ciągnięciem dodatkowej wiązki, chyba że zastosujesz po sterowniku na drzwi, ale do małych to on nie należy. Druga sprawa taśma RGB ma minimum 10mm szerokości a to już będzie wystawać.
Coraz bardziej podobają mi się te neony, świetnie zgrywają się z diodami w klamce co robi taki subtelny efekt, w przeciwieństwie do tych oczo***nych ledów. No ale jak mówiłem, co kto woli |
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|