|
Autor |
Wiadomość |
Udesky
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 4HP24a
Zasilanie: PB
Imię: Arek
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2020-01-12, 18:00 [D2 preFL ALL
] Przetwornica xenonu Bosch
|
|
|
Padła mi przetwornica prawego xenonu. Po jej rozebraniu zauważyłem, że jeden z elementów jest nadpalony. Nie wiem co to jest dokładnie, ale chyba jakiś transformator. Niestety nie mogę w sieci znaleźć nic podobnego. Ktoś może wie co to jest dokładnie i gdzie to mogę kupić? Chodzi o to z oznaczeniem LW-1-02.
przetwornica.jpg
|
|
Plik ściągnięto 16 raz(y) 153,2 KB |
przetwornica 1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 19 raz(y) 174,69 KB |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ukaniu
Moje A8
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 9 razy Dołączył: 07 Kwi 2016 Posty: 555 Skąd: Grodzisk/Żyrardów
|
Wysłany: 2020-02-22, 01:02
|
|
|
To jakiś element indukcyjny. Wykonany na zamówienie producenta. Można przewinąć w razie zwarć w uzwojeniu. Wygląda najzupełniej normalnie i pewnie na 99,5 % jest OK.
No chyba, że ktoś zmierzył jego parametry i znalazł zwarcie.
Zwykle pierwsze co pada to zapłonnik a w nim układ LC albo cewka dostaje zwarć albo kondensator traci pojemność. Rezonans konieczny do uzyskania wysokiego napięcia na lampie zanika albo przesuwa się gdzieś i lampa się nie może zapalić. |
_________________ Kot też jest Quattro |
|
|
|
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Dołączył: 29 Maj 2016 Posty: 529 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2020-03-06, 21:04
|
|
|
Wywal to w cholerę, kup chińską przetwornicę CAN SLIM ze zintegrowanym zapłonnikiem, wsadź w oryginalną obudowę i podziwiaj jak mają startować żarniki Naprawa tego zabytku jest nieopłacalna. Chyba że w ramach nauki/zabawy. Co do samego elementu to transformator. Masz na nim numer bosch (1 309 992 00 i ostatniej nie widzę), ale to jest numer części składowej większej całości niedostępny samodzielnie jako część zamienna. Możesz go ewentualnie pozyskać z innej przetwornicy gdzie np padły tranzystory. |
_________________ Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|