Autor |
Wiadomość |
NewGuy
Użytkownik
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2014-02-22, 20:30 [D3 02
] Brak oświetlenia w kabinie po otwarciu drzwi
|
|
|
Witam! Dziś problem z oświetleniem w kabinie pogłębił się Mianowicie na początku światło wewnątrz auta nie zapalało się tylko po otwarciu przednich drzwi pasażera, ok, doszedłem że to wina zamka. Ale dziś sytuacja uległa pogorszeniu, mianowicie po po otwarciu jakich kol wiek drzwi nie zapala się światło w podsufitce, ALE co ciekawe oświetlenie nóg działa i włącza się po otwarciu drzwi. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, szukałem ale nic związanego z moim przypadkiem nie znalazłem |
|
|
|
|
|
|
|
RafiPl
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: TipT
Imię: Rafał
Jeżdzę: D3 L
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 122 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2014-02-23, 11:48
|
|
|
Jak nogi sie podświetlają to czujnik w słupku jest ok....może żarówka?? jakiś bezpiecznik jest od tego ?? <niewiem> |
_________________ ..::LONGEEEEER::..
|
|
|
|
|
|
|
|
NewGuy
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:45
|
|
|
No właśnie jak wcisnę podświetlenie z guzika to działa, i przód i tył (mowa o świetle w podsufitce). Ale żadnej reakcji po otwarciu drzwi tak jak mówię, zapala się światło tylko w nogach i drzwiach Jeżeli ktoś może podsunąć który to bezpiecznik, czy w którym mniej więcej miejscu ich szukać to bardzo proszę o informację. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:46
|
|
|
NewGuy napisał/a: | No właśnie jak wcisnę podświetlenie z guzika to działa, i przód i tył (mowa o świetle w podsufitce). Ale żadnej reakcji po otwarciu drzwi tak jak mówię, zapala się światło tylko w nogach i drzwiach Jeżeli ktoś może podsunąć który to bezpiecznik, czy w którym mniej więcej miejscu ich szukać to bardzo proszę o informację. |
No skoro działa po naciśnięciu guzika to bezpiecznik raczej nie ma z tym nic wspólnego |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN S8 SDL
Użytkownik
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Jeżdzę: a8 d2
Wiek: 36 Dołączył: 21 Paź 2012 Posty: 21 Skąd: mazowieckie/Siedlce
|
Wysłany: 2014-02-23, 19:53
|
|
|
za zapalenie sie światła nad głowa pod nogami po otwarciu drzwi odpowiada stycznik w zamku
mam gdzies zdjecie jak potrzeba rozbierałem to kiedyś
za zapadka zamka sa dwa małe bolczyki co jak sie wcisnie robia cyk cyk trzeba podziobać czyms cienkim i pewnie raz na jakis czas załapie światło
czyli do wymiany
w wymienisz zamek kierowcy to bedzie działać cała reszta drzwi on jest główny |
|
|
|
|
NewGuy
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-23, 20:28
|
|
|
MARCIN S8 SDL napisał/a: | za zapalenie sie światła nad głowa pod nogami po otwarciu drzwi odpowiada stycznik w zamku
mam gdzies zdjecie jak potrzeba rozbierałem to kiedyś
za zapadka zamka sa dwa małe bolczyki co jak sie wcisnie robia cyk cyk trzeba podziobać czyms cienkim i pewnie raz na jakis czas załapie światło
czyli do wymiany
w wymienisz zamek kierowcy to bedzie działać cała reszta drzwi on jest główny |
Z tym że właśnie światło pod nogami działa po otwarciu drzwi, nie zapala się w podsufitce. Też dziwne, że nagle przestało działać na wszystkie drzwi. |
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN S8 SDL
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-23, 20:36
|
|
|
tam są styki Ścieszki i przepaliły ci się
to gówno ciężko wyjąc z zamka ale w domu dasz rade po wymianie wszystko działa
popykaj czymś i zobaczysz ze światło załapie
chcesz foto to poszukam ??? |
|
|
|
|
NewGuy
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-23, 20:52
|
|
|
tak, bardzo bym prosił. Swoją drogą czy przyczyna może też leżeć w tym że drzwi od kierowcy czasem mi się nie zamkną, muszę nimi mocniej trzasnąć. Nie mam domykania drzwi |
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN S8 SDL
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-23, 22:58
|
|
|
kolego to tak jak u mnie drzwi opadły i trzeba mocniej strzelić alo to raczej od syfu moze psiukniesz w kostke przy zamku i zacznie dzialac
dzis jestem w robocie do rana znajde foto to podrzucę
ja nie kupowalem zamka wyjąłem stary stycznik zdjąłem wyskrobałem żywice i styki poprawilem lutownica i hulało do dnia sprzedaży |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-02-24, 10:05
|
|
|
Może nie o D3 ale o D2 u mnie sprawa jest następująca. Tylne drzwi zapalają ładnie dół i górę. Z kolei przednie drzwi zapalają mi tylko górę a nie zapalają się lampki w drzwiach i pod nogami. Próbowałem czyszczenie i niestety nic nie dało. Jest to uszkodzenie trwałe i z tego co się orientowałem to pomaga tylko wymiana zamka.
Dobra rada:
Mikro styczki odpowiadają za odblokowanie funkcji alarmu ( zamknięcie jeśli drzwi nie zostały otwarte)
Jeśli otworzysz auto z pilota i zamek nie wykryje że drzwi się otworzyły to po pewnym czasie uzbroi się od nowa. Tak się stało u mojego brata. Podjechał na stację zatankować, otworzył auto włożył kluczyk do stacyjki ale bez przekręcania na zapłon i stwierdził że odskrobie sobie jeszcze szyby. Zamknął auto a on zrobił Bip i zonk. Brak drugich kluczyków i 3h próby otworzenia auta. Dlatego za każdym razem jak wysiadam z auta by sięgnąć do bagażnika czy choćby otworzyć sobie bramę zawsze zostawiam sobie uchyloną szybę na tyle by ręką sięgnąć do klamki. |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
NewGuy
Użytkownik
|
Wysłany: 2014-02-24, 12:23
|
|
|
Kurcze, głupia sprawa.... już wiem co jest przyczyną że nie paliło się światło w kabinie... aż głupio mówić <tjaa> jednak dalej pozostaje sprawa wymiany zamka od strony pasażera. Po twojej odpowiedzi Ernesto tak się zastanawiam czy wymiana zamka nie wpłynie na alarm? Czy to trzeba szukać jakiegoś konkretnego? |
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-02-24, 12:38
|
|
|
NewGuy napisał/a: | Kurcze, głupia sprawa.... już wiem co jest przyczyną że nie paliło się światło w kabinie... aż głupio mówić |
Nikt nie jest alfą i omegą każdy całe życie nabiera doświadczenia i czasami błahe sprawy dla mnie czy dla Ciebie dla innych mogą być wielką niewiadomą od tego jestesmy:
-pomagać
-wspierać
-wytłumaczyć
-uczyć się
W autach typu D2 po uzbrojeniu alarmu jest możliwe otworzenie drzwi od wewnątrz. Natomiast w D3 nie wiem ale podejrzewam że nie. Brat posiada Leona 05r i alarm jak się uzbroi umożliwia tylko otworzenie drzwi kluczykiem bądź z pilota. Jest z kolei możliwość odblokowania po przez naciśnięcie przycisku na drzwiach ( otwórz cz ) Jeśli natomiast alarm uzbroi się w tryb napadowy odłącz klamki, przycisk otwarcia na drzwiach i czeka aż odblokuje go kluczyk z pilota. My chcieliśmy się dostać przez trójkątną szybę, niestety pękła. Alarm się dozbroił i zablokował wszystko. Trzeba było albo bić szybę kierowcy albo jakimś cudem wyciągnąć kluczyki ze stacyjki. Po kilku godzinach przy -25 stopniach mrozu udało nam się sięgnąć kluczy i otworzyć auto. Szyba poszła do wymiany.
Tak więc do puki nie zrobisz tego dobrze jest mieć drugi kluczyk przy sobie, Ja mam zawsze przy sobie kluczyki od domu w kieszeni więc chyba dorobię sobie sam grot na nieszczęśliwy wypadek. tfu tfu tfu
Ale jak włożysz już kluczyk do stacyjki i przekręcisz zapłon to nawet przy uszkodzonym mikro alarm nie powinien się uzbroić ( nie powinien ale... no właśnie elektryka i różnie może być ) |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-02-24, 13:42
|
|
|
NewGuy napisał/a: | Kurcze, głupia sprawa.... już wiem co jest przyczyną że nie paliło się światło w kabinie... aż głupio mówić <tjaa> |
Oświetlenie Ambiente tak było ustawione?
ernesto napisał/a: | W autach typu D2 po uzbrojeniu alarmu jest możliwe otworzenie drzwi od wewnątrz. Natomiast w D3 nie wiem ale podejrzewam że nie. |
W D3 jest to bardziej skomplikowane.... jak zamkniesz od zewnątrz to od wewnąrz nie otworzysz i odwrotnie. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
mkbewe
Moje A8
Skrzynia: Tip EYC GQF
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Mar 2015 Posty: 1063 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2015-11-09, 20:01
|
|
|
Mam taką nietypową prośbę,
czy mógłby mi ktoś zmieerzyć czas po jakim gaśnie podświetlenie kabbiny po zamknięciu drzwi ??
bez zamykania auta z pilota/przycisku/kluczyka. Tylko po zamknięciu drzwi ??
i czy da się to jakoś ustawiac bo u mnie wydaje mi się ze troche zbyt długo sie świeci |
|
|
|
|
|
|
|
orkaskawina
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tiptronic F1