Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 03 3.7MPI ] Kilka drobnych elektrycznych problemów...  
Autor Wiadomość
Freeq 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Rafał
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2016-06-19, 22:18   [D3 03 3.7MPI ] Kilka drobnych elektrycznych problemów...

Witam Panowie, z góry przepraszam że zakładam jeden wątek, ale wszystko tyczy się elektryki w A8 D3 2003r.
Jestem nowym posiadaczem A8 D3 a za razem świeży na forum. Sporo wątków przeczytałem ale konkretów nie znalazłem niestety... Bardzo Was proszę o pomoc. Oto problemy z którymi do Was przychodzę:

1. Zmieniarka CD.
Włożyłem do niej 3 płyty, nie chciała żarnej czytać. Płyty audio CD. Wyjąłem, zamieniłem miejscami w slotach, jedna zadziałała. Postanowiłem do tego slotu włożyć inną. Wyjąłem jedną, włożyłem drugą i od tej pory w zmieniarce siedzą 3 płyty i żadnej nie mogę wyjąć... Zmieniarka mieli, cyka, pstryka i nic się nie dzieje...

Jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? Wyjąć, rozebrać wyjąć ręcznie płyty i szukać innej, sprawnej czy może jeszcze coś innego?

2. DVD od nawigacji.
W napędzie nie ma płyty (chyba). Włączając opcję navi pokazuje mi się komunikat aby sprawdzić płytę. Nowej płyty włożyć nie mogę, napęd sam jej nie chce wziąć.

Jakiś pomysł? W środku może być zacięta jakaś płyta czy może napęd jest uszkodzony?

3. Elektryczna szyba prawy przód.
Włącznikiem w prawych drzwiach mogę ją opuszczać i podnosić, za to włącznikiem w drzwiach lewych już nie. Wszystkimi mogę sterować ale prawą szybą nie.

Jakiś pomysł? Uszkodzony włącznik w drzwiach lewych czy może jeszcze coś innego?

4. Regulacja kolumny kierowniczej.
Nie działa... Przyciski klikają ale zero reakcji kolumny. VCDS nie pokazał żadnych błędów.

Jakiś pomysł? Uszkodzony włącznik czy może nie zaprogramowywany sterownik? Jak to sprawdzić i uruchomić?

5. Elektryczna regulacja lusterka lewego.
Przełączyłem włącznik na lusterko lewe, przesunąłem w lewo. Lusterko lekko dygło i się zatrzymało. Nie reaguje na żaden ruch przełącznika. Prawe działa normalnie.

Jakiś pomysł? Włącznik? Lusterko? Sterownik czy może jeszcze coś?

To chyba na razie tyle... Wybaczcie, ale w temacie A8 jestem zupełnie zielony... TO nie stary Passat B4 w którym wszystko dało się naprawić na parkingu...

Bardzo Was proszę o pomoc. Pozdrawiam :>

igor.ostrowski 
Moje A8

Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 4
Imię: Igor
Jeżdzę: d2
Wysłany: 2016-06-20, 07:49   

1. Płyty powyciągaj ręcznie i szukaj sprawnej używki +- 200 zł więc wątpie żeby była opłacalna naprawa Twojej.
4. A z pamięci ustawień ( nie wiem dokładnie jak to się nazywa) kierownica chodzi?
U mnie było tak że naciskałem przykładowo 1 i kierownica wracała w inną pozycję, a jak chciałem ruszać nia manualnie to brak rekacji, pomogła wymiana przycisków na kolumnie ( wykosztowałem się 25 zł ) i chodzi wszystko.

drago_o 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Wysłany: 2016-06-20, 08:03   

Freeq napisał/a:
1. Zmieniarka CD.
Włożyłem do niej 3 płyty, nie chciała żarnej czytać. Płyty audio CD. Wyjąłem, zamieniłem miejscami w slotach, jedna zadziałała. Postanowiłem do tego slotu włożyć inną. Wyjąłem jedną, włożyłem drugą i od tej pory w zmieniarce siedzą 3 płyty i żadnej nie mogę wyjąć... Zmieniarka mieli, cyka, pstryka i nic się nie dzieje...

Zmieniarka raczej juz padnięta.

Freeq napisał/a:
2. DVD od nawigacji.
W napędzie nie ma płyty (chyba). Włączając opcję navi pokazuje mi się komunikat aby sprawdzić płytę. Nowej płyty włożyć nie mogę, napęd sam jej nie chce wziąć.

Musisz VCDS'em odblokować możliwość wyjęcia płyty z napędu DVD bo jeśli masz taki komunikat to znaczy, że płyta jest w środku. A jeśli nie możesz jej wyjąć to znaczy, że masz tą opcję zablokowaną.

Freeq napisał/a:
3. Elektryczna szyba prawy przód.
Włącznikiem w prawych drzwiach mogę ją opuszczać i podnosić, za to włącznikiem w drzwiach lewych już nie. Wszystkimi mogę sterować ale prawą szybą nie.

Najprędzej przełącznik, ale biorąc pod uwagę:
Freeq napisał/a:
5. Elektryczna regulacja lusterka lewego.
Przełączyłem włącznik na lusterko lewe, przesunąłem w lewo. Lusterko lekko dygło i się zatrzymało. Nie reaguje na żaden ruch przełącznika. Prawe działa normalnie.

Może sterownik drzwi... albo osobno przełącznik szyb i lusterko.

Freeq napisał/a:
4. Regulacja kolumny kierowniczej.
Nie działa... Przyciski klikają ale zero reakcji kolumny. VCDS nie pokazał żadnych błędów.

Najpierw sprawdź czy jest zakodowana dobrze. Później szukaj problemów w elektryce.
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Freeq 
Moje A8

Wysłany: 2016-06-20, 16:10   

Ok, zamówię wyjmaki i dobiorę się do tej zmieniarki ręcznie...
A jak kupię to działała nie będzie przez CP, tak?

Gdzie w VCDSie jest ta funkcja odblokowania DVD?

Z tego co mi się wydaje, to z poziomu AutoCOM'a kierownica działała, tak mi powiedzieli. Gdzie to mogę samemu sprawdzić?

drago_o 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Wysłany: 2016-06-20, 16:27   

Freeq napisał/a:
Ok, zamówię wyjmaki i dobiorę się do tej zmieniarki ręcznie...
A jak kupię to działała nie będzie przez CP, tak?

Można użyć ostrzy od wyrzynarki ;) Zdażają się zmieniarki/odtwarzacze bez CP ale bardzo rzadko :D

Freeq napisał/a:
Gdzie w VCDSie jest ta funkcja odblokowania DVD?

Chyba w adaptacjach modułu komfortu.

Freeq napisał/a:
Z tego co mi się wydaje, to z poziomu AutoCOM'a kierownica działała, tak mi powiedzieli. Gdzie to mogę samemu sprawdzić?

Z poziomu czego? Sprawdź w VCDS kodowania bo znając życie jest tam opcja wykodowania elektronicznej regulacji dla młodszj siostry A8 D3 czyli A6 C6 :)
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Freeq 
Moje A8

Wysłany: 2016-06-20, 16:48   

AutoCOM, taki interfejs z kosmosu :)

Ok, szukam kabla, zamawiam i sprawdzę :)
P.S. Polecisz jakiś dobry kabel pod VCDS'a i nie tylko?

Odpowiedz do tematu