Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl


Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 03 3.7MPI ] Urwany tłok. Zbieram opinie  
Autor Wiadomość
Konrad123 
Moje A8


Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Mar 2019
Posty: 75
Skąd: Toruń
Wysłany: 2024-03-21, 07:47   [D3 03 3.7MPI ] Urwany tłok. Zbieram opinie

Witam wszystkich. Wszystkie poprzednie awarie, oraz jak się niedawno okazało warsztat nie wywiązujący się ze zleconych napraw doprowadziły u mnie do awarii skutkującej urwaniem tłoku. W związku z tym stoję przed wyborem czy sprzedać tak jak stoi, czy może wymieniać silnik i dalej jeździć. W starym silniku mam wszystkie nowe cewki, odmę, czujniki wałków rozrządu. Poza tym zamontowana nowa przetwornica xenonu i zakupiony prawy czujnik wysokości zawieszenia oraz przepływka. Świec nie liczę bo nie powinno ich się przekładać do nowego silnika. Wszystko to z przebiegiem do 500km.
Teraz trochę o samochodzie. Nowy mechanik teraz stwierdził wyciek ze skrzyni, dodatkowo szarpie przy zmianie z "2" na "3". Kolejna rzecz, to, jak to mechanik określił, "trzeba powoli pomyśleć o wymianie tulei z przodu i z tyłu". Nie są do wymiany na już, ale jednak.
Tutaj moja prośba o Waszą opinie. Robić, czy gonić jak stoi? Wstępnie, szacunkowy koszt naprawy to za silnik ~7500+wymiana. Kosztów skrzyni nie jestem w stanie oszacować. Zawieszenie rzecz eksploatacyjna, jednak przy tak dużym zakresie prac chyba trzeba uwzględnić to w szacunkowych kosztach.
 
 
dice111 
Master MOD



Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 245 razy
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 5071
Skąd: Těšin
Wysłany: 2024-03-21, 21:38   

Sprzedać na części.
_________________
Black Cars Matters
 
 
pepi 
Moje A8


Rocznik: 2004
Silnik cm3: 6,0
Skrzynia: tip
Zasilanie: PB+LPG
Imię: paweł
Jeżdzę: d3
Pomógł: 41 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 4798
Skąd: krzczonów
Wysłany: 2024-03-22, 06:44   

albo zmienić mechanika <jezyk2>
 
 
sssebek 
Moje A8



Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 4 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 257
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2024-03-22, 09:52   

No cóż, chcesz mieć auto premium, płać premium. I tu nie jest ważne, czy auto ma rok, czy 20 lat. Była to klasa premium i niestety zawsze taką pozostanie bez wglądu na wartość rynkową.

A teraz do meritum. Pogonisz na części, kupisz kolejne, jaka gwarancja, że będzie wszystko cacy? Goniąc to na części, proces będzie trwał miesiące jak nie lata a do nowego i tak będziesz musiał dołożyć. Przelicz sobie, czy tej kasy którą trzeba władować nie lepiej wydać na postawienie tego na nogi, jeśli ogólnie auto znasz i wiesz co masz. Inna sprawa to czy sens walić kasę w tak stare auto. Sam się czasem zastanawiam czy ma sens to co robię, ale.... jakoś nie potrafię się rozstać ze swoją A8 i ładuję kasę dalej. Skrzynia? Używka zawsze będzie loterią.

Swoją drogą, jeśli nie masz dwóch lewych rąk i odrobinę pojęcia o mechanice, to sporo jesteś w stanie samemu zrobić.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
 
 
Konrad123 
Moje A8


Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Mar 2019
Posty: 75
Skąd: Toruń
Wysłany: 2024-03-22, 20:24   

sssebek napisał/a:
Swoją drogą, jeśli nie masz dwóch lewych rąk i odrobinę pojęcia o mechanice, to sporo jesteś w stanie samemu zrobić.


Pojęcie jakieś tam mam. Natomiast warunków w tym momencie aby robić samemu nie mam, brak garażu. Dodatkowo cały wolny czas poświęcam na budowę domu. Jak znajduje czas na samochód to w ramach przerwy od budowy jak już tam mnie wszystko wnerwia bo bloczki 12 z Solbetu są dla masochistów :D Gdyby nie ta budowa to dla mnie sprawa by była jasna-gonię i dokładam do D4. Realnie patrząc, za koszt naprawy, czyli ok. 15.000, nie kupię nic sensownego. Dobra, kolejnego ulepa D3 się znajdzie. Z drugiej strony, może jest to szansa uwolnić się od tego samochodu? Te padło uzależnia.

Żeby nie było, zdaje sobie sprawę, że koszt części nie maleje w tego typu samochodach, tylko utrzymuje się na stałym poziomie, lub nawet niekiedy rośnie z czasem.
Najbardziej boli to, że na samochód wydałem od początku roku minimum 5.000. Większość z tych części ma poniżej 500km przejechane.
 
 
Pepek 
Moje A8



Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 29 Maj 2016
Posty: 521
Skąd: Cieszyn
Wysłany: 2024-03-23, 21:50   

Kupujesz:
https://www.olx.pl/d/ofer...D5-IDZ8NTc.html
https://www.olx.pl/d/ofer...D5-IDZkfTm.html
https://www.olx.pl/d/ofer...D5-IDXq9hz.html
Przekładasz silnik, resztę stawiasz za stodołą. Papiery jadą do Donbasu.
_________________
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.
 
 
Nyku 
Moje A8



Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Radek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Sty 2015
Posty: 274
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2024-03-27, 13:41   

Pepek, króciutko :D
Ale sam bym chyba tak zrobił. 5tyś w A8 włożone to też nie dużo wiec rozważałbym ewentualną "stratę" i pchnięcie auta dalej. Ja w dwa lata w moją około 20tyś zł(i wiem że to też nie dużo) dlatego pewnie bym "ratował". Wiem co mam, co wymieniałem i jeśli by silnik klęknął to bym robił. 7000 to i tak nie NAJDROŻSZA naprawa w A8 :D
 
 
Konrad123 
Moje A8


Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Mar 2019
Posty: 75
Skąd: Toruń
Wysłany: 2024-03-27, 21:24   

Dobra. A tak z czystej ciekawości. Zostalibyście przy 3.7 czy może 4.2MPI/FSI? Dużo roboty z tym?
Poza tym. Kupię sprawny silnik :D
 
 
drago_o 
Moje A8



Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 184 razy
Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2013
Posty: 6704
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2024-03-28, 06:33   

Przy takiej okazji wrzuciłbym tam 4.2mpi.
_________________
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
 
 
Nyku 
Moje A8



Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Radek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Sty 2015
Posty: 274
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2024-03-28, 13:52   

Pytanie Karol, czy nie znajdzie zdrowszego 3.7 niż 4.2 które jest bardziej pożądane na rynku? <bezradny>

W FSI bym nie szedł, mam wrażenie, że ludzie się decydują na FSI tylko dlatego że jest już buda po pełnym lifcie. (ładniejsze halogeny, inny FIS, asystenty martwego pola, pasa ruchu , fajniejszy pakiet chrom itp itd)

Skoro masz i Tak przedlifta to będzie to podejrzewam najgorsza konfiguracja przy późniejszej próbie odsprzedaży.

Pozbawisz rocznik auta (2002-2005) plusów - wpakujesz FSI zamiast MPI.
oraz
Pozbawisz FSI argumentów dzięki którym większość ludzi się decyduje na bezpośredni wtrysk. - buda oraz wyposażenie z przedlifta.
 
 
sssebek 
Moje A8



Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 4 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 257
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2024-04-01, 22:30   

A ja to bym wsadził 2,7 biT++ i do tego 8HP ale... to ja :P
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania

opony samochodowe felgi - sklep internetowy sportwheels.pl
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
Prilo.com - Transport międzynarodowy samochodów
Tooles.pl - Sklep z elektronarzędziami
Myjki ciśnieniowe Stiga

Prywatność.