|
Autor |
Wiadomość |
Alek6
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tipronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Aleksander
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2022-12-27, 10:50
|
|
|
Obiecanych zdjęć kilka.
A tematów do naprawy dalej sporo.
np. Sterowniki drzwi,... drzwi same się zatrzaskują podczas jazdy i nie odblokowywują po zatrzymaniu!?. Przednie drzwi i do kierowcy i od pasażera nie "widzą" że się są otwarte!.
Podczas otwierania gdy naciśniesz klamkę i tak do ok 1cm.. sterownik widzi otwarte drzwi. Gdy dalej otworzysz drzwi sterownik rozpoznaje je jako zamknięte.?
Szczerze to jeszcze nic nie czytałem na forum i internecie w tym temacie, ale to jest troszkę "irytujące"
W tym podejściu zrobiłem:
-Wyciek płynu spryskiwaczy
-Uruchomienie spryskiwaczy reflektorów
-Przelutowanie uszkodzonej wiązki czujników parkowania przód
-Wymianę uszkodzonego czujnika parkowania tył
-Zmianę uszczelnień i pierścienia w kompresorze pneumatyki
-To co na zdjęciach (przelutowanie sterownika ABS i uszkodzonej wiązki)
-Uszczelnienie delikatnego wycieku przy zbiorniku oleju wspomagania
A do zrobienia jest dość długa lista
typu te sterowniki drzwi, podświetlenia tablicy rej., brak syreny, czujniki parkowania zmienię sterownik na "z wizualizacją", błędy od pływaków w baku, pneumatyka minimalnie puszcza miech z tyłu ale to tak mini,. irytujące przytkane nagrzewnice (a mamy ziemę!). O niedziałający przycisk od otwierania bagażnika? (podpowie ktoś co to może być?). Automatycznie otwieranie klapy bagażnika nie daje rady się podnieść, trzba go ręką unieść.. i błędy od miliona czujników... ale to nie wszystko na raz
Udanego Nowego roku!.
A dla Sebastiana jeszcze raz Dziękuje za zaangażowanie
uszkodzona wiązka.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4 raz(y) 296,83 KB |
szukanie uszkodzonej wiazki.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2 raz(y) 344,32 KB |
sterownik po operacji.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3 raz(y) 314,66 KB |
sterownik w trakcie.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1 raz(y) 347,07 KB |
sterownik caly.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2 raz(y) 270,4 KB |
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin2013
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: GQF + F1
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Pomógł: 33 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Sty 2012 Posty: 1368 Skąd: SOsnowiec
|
Wysłany: 2022-12-28, 17:10
|
|
|
Alek6 napisał/a: | drzwi same się zatrzaskują podczas jazdy i nie odblokowywują po zatrzymaniu!? |
Drzwi się ryglują jak ruszysz i przekroczysz chyba 20 km/h po zatrzymaniu nie otworzą się dopóki nie wyjmiesz kluczyka ze stacyjki, można to wyłączyć w MMI
Alek6 napisał/a: | Przednie drzwi i do kierowcy i od pasażera nie "widzą" że się są otwarte!. |
Najprawdopodobniej krańcówki w zamkach.
Co do ABS widzisz tak jak pisałem na początku o tych kabelkach.
Alek6 napisał/a: | Zmianę uszczelnień i pierścienia w kompresorze pneumatyki |
Sprawdziłeś drożność trójnika przy głowicy kompresora ? jak nie drożny to pierścień wykończy się za parę miesięcy. |
|
|
|
|
|
|
|
Alek6
|
Wysłany: 2023-01-03, 19:44
|
|
|
Piszę tą odpowiedź co najmniej trzeci dzień i nie mogę wysłać.
-Ryglowanie drzwi tak po przekroczeniu dokładnie 15km/h i do wyciągnięcia kluczyka. Działa OK! (zaskoczenie)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marcin2013 napisał/a: |
Sprawdziłeś drożność trójnika przy głowicy kompresora ? jak nie drożny to pierścień wykończy się za parę miesięcy. |
Trójnik?, a jak on wygląda?. Bo jakoś nie mogę skojarzyć o czym piszesz?.
A i tak koło weekędu będę tam zaglądał, bo muszę ściągnąć nadkole ponownie, błąd do czujnika wysokości zawieszenia (ten mały przykręcony do wahacza).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podświetlenie tablicy i bagażnik:
Zrobiłem podświetlenie. Boże jak te led'y łupią po oczach!, chyba okleję je jakąś folią przyciemnianą!.
Jak napisał dice111 z podejrzanym awatarem w wątku:
https://a8team.pl/d3-all-oswietlenie-tablicy-rejestracyjnej-vt27139.htm
dice111 napisał/a: | Fajnie, ale ja tam wychodzę z założenia - im tablice mniej widoczne tym lepiej ;p | Coś w tym racji jest
Sprawdziłem przy okazji, sam przycisk od otwierania bagażnika, i przycisk i kable w okolicy są oki,. gdzieś będzie przerwany przewód, może w tych peszlach idących od karoserii do klapy. Ciekawe z której strony są te od przycisku bagażnika? bo przewody idą i z lewej i z prawej.
Kod: | 00892 - Przycisk zamka tylnej klapy baga¿nika (F248)
007 - Zwarcie z mas¹ |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I super ważne pytanie Sterownik ABS, PIN 5 - GND Masa. Wie ktoś może gdzie on jest przykręcony do "budy"?? na tym pinie mam ponad 200ohmów!, nie ma dobrego połączenia!.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
sssebek
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB
Imię: Sebastian
Jeżdzę: FSR/A8 D3/inne
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Kwi 2017 Posty: 353 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2023-01-03, 22:00
|
|
|
Pobierz sobie oba załączniki.
Zmień im nazwy odpowiednio:
A8_D3_2003_BFM_masy.001.zip => A8_D3_2003_BFM_masy.zip.001
A8_D3_2003_BFM_masy.002.zip => A8_D3_2003_BFM_masy.zip.002
Wypakuj a otrzymasz PDF ze zdjęciami gdzie są rozlokowane masy w D3.
Niestety forum nie pozwala załadować pliku powyżej 555kb
Dobre podejście do tematu jeśli chodzi o poszukiwanie usterek
A8_D3_2003_BFM_masy.002.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 414,45 KB |
A8_D3_2003_BFM_masy.001.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 151 raz(y) 500 KB |
|
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/ |
|
|
|
|
|
|
|
Alek6
|
Wysłany: 2023-01-04, 22:05
|
|
|
sssebek napisał/a: |
Dobre podejście do tematu jeśli chodzi o poszukiwanie usterek |
A dziękuje - kilka razy coś się w życiu mi udało naprawiać. Więc i jakiś standard na tyle ile moje amatorskie podejście do mechaniki pozwoli staram się zachować.
Nie wiem jak się odwdzięczyć!. Dziękuje za plik!.
Chociaż po rozpakowaniu jedyne co pomyślałem to "ojojoj mama miała tych mas, nie będzie łatwo"
Dzięki jeszcze raz
i pewnie niebawem opowiem o sukcesach,.. i znalezionych kolejnych problemach |
|
|
|
|
Marcin2013
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: GQF + F1
Imię: Marcin
Jeżdzę: D3
Pomógł: 33 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Sty 2012 Posty: 1368 Skąd: SOsnowiec
|
Wysłany: 2023-01-06, 08:46
|
|
|
Alek6 napisał/a: | Trójnik?, a jak on wygląda?. Bo jakoś nie mogę skojarzyć o czym piszesz?. |
A więc tak można wymienić samą głowicę wraz z pierścieniem,ale trzeba spełnić dwa warunki:
- roznitować cztery nity zaznaczone na rysunku i dokładnie wyczyścić cały syf ze szczotek itd...
- NAJWAŻNIEJSZE trzeba udrożnić trójnik który się zapycha prawdopodobnie od syfu ze
szczotek i wysokiej temperatury powodując uszkodzenia pierścienia i cylindra dlatego że
kompresor zasysa świeże powietrze do głowicy od tyłu kompresora przez wirnik wraz ze
wszystkim syfem, a powinien przez trójnik który się zapycha, trójnik ciężko wyciągnąć z głowicy można go udrożnić bez wyciągania np. gwoździem i to cała tajemnica której nie zdradzą firmy regenerujące
jeszcze przed operacją trzeba sprawdzić w jakiej kondycji jest silnik,sprawny powinien pobierać ok 20A
|
|
|
|
|
|
|
|
Alek6
|
Wysłany: 2023-01-08, 22:07
|
|
|
Dzięki chłopaki Marcin Sebastian!. Kupę dobrej pracy dla mnie robicie dzieląc się materiałami i doświadczeniem. Nawet nie wiem jak podziękować!.
Niech wam vcds'y nie straszą choinką błedów haha
Na razie mnie jakieś choróbsko łamie więc nie siedziałem w zimnym garażu. Ale jak tylko lepiej się poczuję idę dostać się do trójnika )
Dziękuje!
//edit
Oo a tutaj jest taki przycisk "pomógł"
Mogę w jednym temacie dwóm osobą kliknąć? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|