Autor |
Wiadomość |
chrisss100
Użytkownik
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic F1
Zasilanie: ON
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2015-03-14, 16:29 [D3 04 3.0TDI
] Świece - beznadziejny przypadek
|
|
|
Witam!
Jeśli ktoś miał podobny problem z ciągle przepalającymi się świecami i może coś doradzić będę wdzięczny bo jestem już bliski puszczenia auta z dymem.
Od początku..
Problem zaczął się jakiś rok temu, kontrolka zaczęła mrugać, a że równocześnie był kłopot z klapami i jechałem do AZ żeby je zrobić to przy okazji zajęli się wymianą świec. Wymiana trwała kilka godzin bo był problem z jedną żeby ją w ogóle wyciągnąć…udało się.
Nie zdążyłem zajechać do Poznania kontrolka zaczęła mrugać ponownie. Przez telefon nic nie załatwiłem, a powrót do Gdańska był trochę bez sensu.
Podjechałem do mechanika u siebie w Poznaniu, podobno jedna świeca była wyłamana, druga spalona. Wymienił wszystkie ponownie. Spokój na dwa tygodnie i to samo. Wróciłem, pogrzebali ponownie i miałem spokój na kolejne trzy tygodnie…Do mechanika już nie wróciłem.
Obecnie autem zajmuje się trzeci, dwie świece były spalone, wymieniliśmy tylko te dwie bo w końcu wszystkie nowe. Zaczęły przepalać się kolejne więc wymieniliśmy przewody – fajki do świec, i jakiś moduł za trzy stówy (dokładnie nie wiem bo nie ogarniam mechaniki), no i oczywiście resztę świec.
Pojeździłem tydzień, 1 i 5 znowu jest spalona.
Teraz pytanie czy ponownie kupować wszystkie, czwarty k...a raz tylko tym razem kupić jakieś dobre Boscha lub tym podobne, czy szukać usterki gdzieś indziej??? Władowałem już w ten problem dwójkę i mam już dosyć nerwów.
Ostatni komplet był Delphi i na pewno były do mojego auta, nie wiem jak reszta kompletów.
Dodam jeszcze że auto jeździ normalnie, a na kompie jest błąd na EGR bo prawdopodobnie jest zasyfiony (sporadycznie wyrzuci Check’a), będę się tym zajmował na dniach.
Pozdro |
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Moje A8
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Imię: Jacek
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 286 Skąd: Kujawsko - Pomorskie
|
Wysłany: 2015-03-14, 17:33
|
|
|
Po pierwsze zmień mechaników , po drugie notoryczne palenie świec żarowych oznacza niestety problemy z wtryskiwaczami (leje lub źle rozpyla ). Można spróbować zastosować środki oczyszczające wtryski , wyjąć sprawdzić i regenerować lub wymienić na nowe . |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-03-14, 18:18
|
|
|
Koncówka uszkodzonej swiecy jest cała?
Sprawdzał ktos czy po odpaleniu silnika, swiece przestaja byc zasilane? Moze grzeją non stop? |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
chrisss100
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-03-15, 11:21
|
|
|
Jacek oj łatwo powiedzieć!;)
Co do wtrysków, zobaczymy co z nimi, wymiana lub regeneracja z jakimi wiąże się kosztami??
szeryfisch, końcówka świecy była ułamana przy pierwszej wymianie, teraz jest z nimi wszystko ok. Sprawdzimy grzanie po odpaleniu auta, dzięki.
Do tematu wrócę jak najszybciej! |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
chrisss100
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-03-16, 16:53
|
|
|
Podjechałem dzisiaj u siebie do Boscha, też zasugerowali najpierw sprawdzić czy świece nie grzeją przypadkiem cały czas.
Sprawdziliśmy, przestają grzać chwilę po odpaleniu auta.
Jutro oddaje wtryskiwacze do diagnozy |
|
|
|
|
|
|
|
karol208
Moje A8
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D2 ABZ
Pomógł: 23 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Kwi 2013 Posty: 994 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2015-03-16, 23:06
|
|
|
Świece grzeją chyba poniżej 5st silnika. Jeżeli grzeją nonstop to przebadać należy czujnik temp silnika.
Ciekawe czy podczas jazdy nie załącza się grzanie świec. |
|
|
chrisss100
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-03-20, 19:44
|
|
|
Karol208 tu chyba jest właśnie problem, to samo powiedzieli w Boschu, podjechałem na rozgrzanym do 90 stopni silniku, a świece sobie grzały w najlepsze.
Na razie wtryski zostawiłem w spokoju, wymieniłem czujnik temperatury wody i przepalone świece.
Problem powracał zawsze po tygodniu z kawałkiem więc dam znać po kilku dniach czy jest ok!
Pozdro |
|
|
|
|
|
|
|
|