|
Autor |
Wiadomość |
krzysztof 1959
Użytkownik
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: krzysztof
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2013-10-29, 18:40 [D3 05 3.0TDI
] Wymiana akumulatora
|
|
|
Siemka,
mam pytanko, sprzedawca od którego nabyłem auteczko, na moją wyraźną prośbę wymienił aku, po poczytaniu forum już się domyślam, że TYLKO wymienił aku. Myślę, że nie wprowadził danych do systemu.
pyania:
mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu?
Czy to musi być jakiś określony rodzaj aku bo inny nie zostanie przez system zaakceptowany?
to chyba tyle...na razie... :-P
bardzo proszę o jakieś podpowiedzi
narka |
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2013-10-29, 18:59
|
|
|
Jest takie coś jak adaptacja sterownika zarządzania energią. Potrzebujesz do tego VCDS albo VASa. |
|
|
|
|
|
krzysztof 1959
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-29, 19:13
|
|
|
krzychu22.p1i napisał/a: | Jest takie coś jak adaptacja sterownika zarządzania energią. Potrzebujesz do tego VCDS albo VASa. |
Wybacz, ale co to jest VCDS I VASa?
wiem, wiem, to śmieszne, ale nie mam pojęcia o czym piszesz :mrgreen: |
|
|
|
|
jacek
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Imię: Jacek
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 286 Skąd: Kujawsko - Pomorskie
|
Wysłany: 2013-10-29, 19:51
|
|
|
Po wymianie akumulatora należy przeprowadzić adaptacje / programowanie sterownika zarządzania energią . Możesz to zrobić w ASO lub samemu interfejsem diagnostycznym VCDS lub VAS jeżeli takowy posiadasz. |
|
|
|
|
|
|
|
krzysztof 1959
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-29, 20:36
|
|
|
Siemka ponownie,
czyli szukamy fachowca...
ale najważniejsze, że wiem już znacznie więcej niż na początku, a to już coś. :mrgreen:
dzięki |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-10-29, 23:55 Re: wymiana akumulatora
|
|
|
krzysztof 1959 napisał/a: | ... mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu? |
Objawy j.w. mogą być spowodowane brakiem adaptacji nowego akumulatora - sterownik pamięta że aku był słaby i tak właśnie wciąż go traktuje.
Kiedy sterownik zarządzania energią uznaje iż aku jest słaby to system wyłącza część urządzeń w aucie.... m.in. właśnie elektryczną klapę czy też system audio i inne.
W przypadku braku domykania pokrywy bagażnika warto sprawdzić czy aby na pewno jest sprawna ponieważ chwilowy spadek napięcia może ustawić mechanizm w takiej pozycji z której samoczynnie nie będzie chciał później ruszyć.
Jak diagnozować i na co zwrócić uwagę było już szczegółowo na forum.....
o tu masz dwa tematy w temacie zamykania/dociągania:
http://www.a8team.pl/d3-0...nika-vt8136.htm
http://www.a8team.pl/d3-a...ota-vt10380.htm |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysztof 1959
Użytkownik
|
Wysłany: 2013-10-30, 14:08 Re: wymiana akumulatora
|
|
|
FOSS napisał/a: | krzysztof 1959 napisał/a: | ... mimo nowego aku rozrusznik "zwalnia" przy rozruchu, przestała się domykać klapa bagażnika, wyłączył się odtwarzacz CD, czy to jest (lub może być) spowodowane brakiem wprowadzenia danych do kompa samochodu? |
Objawy j.w. mogą być spowodowane brakiem adaptacji nowego akumulatora - sterownik pamięta że aku był słaby i tak właśnie wciąż go traktuje.
Kiedy sterownik zarządzania energią uznaje iż aku jest słaby to system wyłącza część urządzeń w aucie.... m.in. właśnie elektryczną klapę czy też system audio i inne.
W przypadku braku domykania pokrywy bagażnika warto sprawdzić czy aby na pewno jest sprawna ponieważ chwilowy spadek napięcia może ustawić mechanizm w takiej pozycji z której samoczynnie nie będzie chciał później ruszyć.
Jak diagnozować i na co zwrócić uwagę było już szczegółowo na forum.....
o tu masz dwa tematy w temacie zamykania/dociągania:
http://www.a8team.pl/d3-0...nika-vt8136.htm
http://www.a8team.pl/d3-a...ota-vt10380.htm |
Wielkie dzięki Foss, to w moim odczuciu bezcenne informacje
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|