Autor |
Wiadomość |
Glac
Moje A8
Rocznik: 2015
Silnik cm3: 4.2+
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: D4
Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 24 Wrz 2014 Posty: 267 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-26, 10:40 [D3 ALL
] Zasięg Xenon - poziomowanie
|
|
|
Witam,
jaki powinien być zasięg świateł? Wczoraj pierwszy raz od zakupu auta jechałem w nocy w trasie i świecą ok 70 metrów. Światła są mocne i pole przed autem jest jasne, ale ok 70 metrów w przód widać wyraźne odcięcie.
Jazda jest męcząca - trzeba jechać wolno ponieważ nic nie widać w razie jakiejś przeszkody na drodze.
Jak są nierówności to punkt odcięcia światła przemieszcza się w przód i tył o kilkanaście metrów (skacze).
Czy tak powinno być? Czy poziomowanie powinno to niwelować?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale auto kupiłem obniżone.
Nie mam jeszcze kabla diagnostycznego - pewnie trzeba kupić, żeby to zdiagnozować samemu? |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-04-26, 10:46
|
|
|
70m mijania?? Bo jak tak to zdecydowanie za daleko a jesli to sa drogowe to za blisko. Mijania w xenonie maja wyraźną linie światłocienia i niektóre bixenony tez dlatego sa wspomagane halogenami.
Może trza ci adaptacje/regulacje zrobić.
Poziomowanie na nierownościach to jest abstrakcja,zadziała jedynie jak jedziesz pod lub z góry jakis odcinek a nie na chwile gdzie w zasadzie oslepi najwięcej. nawet w DE gdzie stan dróg lepszy to w górskich rejonach gdzie pełno serpentyn nowe fury daja po oczach az miło. Temu uwazam że t samopoziomowanie to kpina.
Najnowsze ledowe-full led lights jedynie mnie nie oslepiaja ale to inna natura swiatła. Żarówki i xenony beda zawsze waliły po oczach i najwiecej własnie żarówki |
|
|
|
|
|
|
|
Glac
Moje A8
|
Wysłany: 2015-04-26, 10:59
|
|
|
Światła mijania 70 m. Jak włączę Bi to widać po horyzont..
Za daleko? Może źle to skalkulowałem w trakcie jazdy. Postaram się to ocenić jeszcze raz na postoju w nocy.
W każdym razie w poprzednim aucie xenon świecił o wiele dalej - można powiedzieć normalnie. Z tym, że tam było odłączone poziomowanie ponieważ z powodu nierówności na gorszej drodze system głupiał i często opuszczał lampy na maxa w dół (nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi mrugnął, że go oślepiam) - więc nie bardzo mam porównanie do sprawnego xenonu.
Adaptację piszesz - czyli kabel trza zakupić |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-04-26, 11:05
|
|
|
U mnie granica światlocienia jest na poziomie ok 25-30m i dalej jest ciemność. Nie powoduje mi to szczególnego dyskomfortu,ale jak mi kiedyś na SKP ustawił na 15m to nie szło jechać.
musisz stanac na rownym terenie i odmierzyc sobie nawet metrowymi krokami ile masz zasiegu. 70m u mnie to juz by waliło po oczach innym niemiłosiernie. Jestem uczulony na oslepianie i dbam tez o innych komfort. |
|
|
|
|
|
|
|
Glac
Moje A8
|
Wysłany: 2015-04-26, 13:15
|
|
|
Poszukałem w necie i znalazłem info
"Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, światła mijania (popularnie zwane krótkimi) powinny oświetlać drogę co najmniej 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza. W przypadku świateł drogowych (tzw. długich) przepisy mówią o zasięgu minimum 100 m."
Znalazłem też takie przedstawienie graficzne
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-04-26, 13:23
|
|
|
W praktyce jest troche inaczej. jak jedziesz to widzisz szczególnie w xenonie czy walisz po oczach czy nie. A chodzi o delikatny kompromis pomiedzy dostateczna widocznościa dla ciebie i nie oslepianiem innych gdy zbliża sie powiedzmy 15m do ciebie. Ja wole miec niżej ale szerzej niz swiecic sobie na tylko prawa cześc daleko a nie widziec np chetnego do wejścia na droge dzika po lewej. |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Zasilanie: ON
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-04-26, 14:48
|
|
|
GLAC VCDS to podstawa więc koniecznie zainwestuj w kabelek
Światła możesz ustawić na zasadzie wzorcowego auta.... w pewnej odległości stajesz autem wzorcowym i na ścianie zaznaczasz kreską wysokość... później swoim autem regulujesz wysokość do tej kreski i jest ok.... oczywiście wykonujesz adaptacje vcds-em |
|
|
|
|
shaqal
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: TIP
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 24 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 567 Skąd: Grudziądz / Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-27, 19:13
|
|
|
Nie trzeba od razu grzebać w sterowniku świateł, wystarczy podjechać na stację diagnostyczną i ustawić porządnie światła. Xenon też ma regulacje, tak samo jak zwykłe światła. |
|
|
|
|
|
|
|
Korton
Moje A8
Rocznik: 2004
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 371 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-04-28, 09:17
|
|
|
shaqal napisał/a: | Nie trzeba od razu grzebać w sterowniku świateł, wystarczy podjechać na stację diagnostyczną i ustawić porządnie światła. Xenon też ma regulacje, tak samo jak zwykłe światła. |
Prawda ma regulacje, ale kompem trzeba sie podpiac, bo inaczej po regulacji wywali bledem. Kompem informujesz sterownik ze zmienilasz ustawienia i pozniej je zatwierdzasz. |
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
Imię: Motostacja
Pomógł: 14 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Lip 2012 Posty: 1048 Skąd: Motostacja
|
Wysłany: 2015-04-28, 17:36
|
|
|
a jak to sie robi vcds ja bym sobie tez troche zwiekszył zasieg xenonu |
_________________ Części samochodowe online - Motostacja |
|
|
|
|
|
|
|
Korton
Moje A8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 371 Skąd: Kraków
|
|
|
|
|
Glac
Moje A8
|
Wysłany: 2015-04-29, 07:46
|
|
|
Dzięki za informacje.
Wczoraj niespodziewanie wyświetliła mi się żółta ikonka reflektora z kreskami skierowanymi w dół.
Domyślam się, że to błąd poziomowania? Czy możliwe, że po prostu mam opuszczone na maxa w dół? Jak to naprawić? Czy ustawić po prostu jak pisaliście?
Stanąłem autem i zmierzyłem zasięg - i jest to nie jak oceniłem początkowo 70 metrów, ale święcą na 42 metry.
Jak stoję na światłach świecąc w tył innego auta to samochód obok świeci znaczeni wyżej na ten przed nim.
Kabelek już zamówiony u naszego kolegi forumowego. |
|
|
|
|
|
|
|
shaqal
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: TIP
Pomógł: 24 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 567 Skąd: Grudziądz / Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-29, 07:52
|
|
|
Trzeba sprawdzić błędy, możliwe że któryś czujnik poziomowania wymaga interwencji. |
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
Imię: Motostacja
Pomógł: 14 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Lip 2012 Posty: 1048 Skąd: Motostacja
|
Wysłany: 2015-04-29, 11:18
|
|
|
GLAC napisał/a: | Wczoraj niespodziewanie wyświetliła mi się żółta ikonka reflektora z kreskami skierowanymi w dół. |
u mnie zwarła sie wiązka przy lewym przednim czujniku i tez waliło tym błędem , po zaizolowaniu błędu nie ma i wszystko działa |
_________________ Części samochodowe online - Motostacja |
|
|
|
|
|
|
|
rav85
Moje A8
Rocznik: 2003
Imię: Marek
Jeżdzę: Huracan Perf&Maclaren600LT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2015 Posty: 258 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-05-04, 14:39
|
|
|
Panowie u mnie po zapaleniu świateł lampa od pasażera świeci światłem w dół , od strony kierowcy jest ok, czy regulacja gorą <->dól jest na tych śrubach?
jeżeli tak to która śruba odpowiedzialna jest za regulacje słupa światła gorą dol?
czy muszę przed kręceniem robić jakieś tryby serwisowe w vcds aby nie wywaliło błędu poziomowania bi xenonu? |
|
|
|
|
|