Autor |
Wiadomość |
ralf
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: pawel
Jeżdzę: d3
|
Wysłany: 2012-10-28, 10:53 [D3 05 3.0TDI
] Nie działa tylny środkowy nawiew i parują
|
|
|
Witam
Problem zauważyłem podczas mocnych opadów . Z tyłu zaparowane szyby. Nawiewy z boku działają te pod nogami również chociaż ustawione na max temp. dmuchają letnim powietrzem a w środkowym cisza nawet jak zamknę wszystkie z przodu .
I jeszcze jedno pytanie do użytkowników 3.0 tdi. Przy minusowej temperaturze potrzeba sporo czasu żeby złapał 90 st. Wydaje mi się ze dogrzewanie nie odpala ( z 15 km żeby złapał 90 st.) a przy wyższej prędkości poza miastem wskazówka zatrzymuje się przed 90st. Jak już złapie 90 to trzyma nawet przy prędkościach 200 km przy minusowej temp.
Gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
TomAs
Rocznik: 2010
Skrzynia: Automat
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8 D4
Wiek: 44 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 42 Skąd: Dolnyśląsk
|
Wysłany: 2012-10-30, 15:23
|
|
|
Kolego możliwe że dogrzewanie silnika webasto szwankuje. Miałem ten sam problem mechanik zdiagnozował że to wina świecy płomieniowej. Po wymianie powinno wszystko wrócić do normy! |
|
|
|
|
|
|
|
ralf
Moje A8
|
Wysłany: 2012-10-30, 18:15
|
|
|
TomAs napisał/a: | Kolego możliwe że dogrzewanie silnika webasto szwankuje. Miałem ten sam problem mechanik zdiagnozował że to wina świecy płomieniowej. Po wymianie powinno wszystko wrócić do normy! |
Tak właśnie mi się wydaje ponieważ po starcie zero dymku z webasta a temp. poniżej zera. Po podłączeniu pokaże jakieś błędy czy trzeba wyciągnąć webasto? Może jakieś namiary na dobrego mechanika w okolicach Wrocławia?
Pozdr. |
|
|
|
|
labas
Moje A8
Rocznik: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 , A6
Pomógł: 10 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 610 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 2012-10-30, 19:15
|
|
|
VCDS-em zdiagnozujesz, możesz nawet testować działanie. |
|
|
|
|
|
|
|
TomAs
|
Wysłany: 2012-10-30, 19:20
|
|
|
Taki sam objaw szczególnie rano. Byłem u mechanika żeby mi to sprawdził i pokazało mu że jest spalona świeca płomieniowa w webasto które dogrzewa silnik. Jestem z nim umówiony na przyszły tydzień po 1-erwszym listopada na wymianę( niby trochę jest roboty przy tym ale nie pierwszy raz takie coś będzie robił). Napiszę jak będę po wymianie. |
|
|
|
|
ralf
Moje A8
|
Wysłany: 2012-10-30, 20:30
|
|
|
TomAs napisał/a: | Taki sam objaw szczególnie rano. Byłem u mechanika żeby mi to sprawdził i pokazało mu że jest spalona świeca płomieniowa w webasto które dogrzewa silnik. Jestem z nim umówiony na przyszły tydzień po 1-erwszym listopada na wymianę( niby trochę jest roboty przy tym ale nie pierwszy raz takie coś będzie robił). Napiszę jak będę po wymianie. |
Ok
W piątek również poszukam kogoś kumatego bo chłopaki którzy zawsze mi coś tam robią z autem mają jakiś śmieszny komp który ma wszystkie modele aut itd. a jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Do ASO nie jeżdże bo tam tacy fachowcy jak na każdym rogu bynajmniej we Wrocku i ceny mają chyba najwyższe w Polsce. :-D
[ Dodano: 2012-11-03, 18:28 ]
labas napisał/a: | VCDS-em zdiagnozujesz, możesz nawet testować działanie. |
zero błędów.... test ok ....a ja dymu z webasta nie widzę przy porannym odpalaniu ..... nie wiem o co chodzi |
|
|
|
|
|
|
|
TomAs
|
Wysłany: 2012-11-19, 09:54
|
|
|
ralf, Witam chwile to trwało ale w końcu działa. Dużo pracy trzeba było zdemontować zderzak żeby się dostać i wyciągnąć ten podgrzewacz. Okazało się, że wszystko działa wystarczyło tylko przeczyścić. Generalnie błąd wyświetla się po podłączeniu kompa więc do końca nie wiadomo o co chodzi |
|
|
|
|
ralf
Moje A8
|
Wysłany: 2012-11-19, 15:04
|
|
|
TomAs napisał/a: | ralf, Witam chwile to trwało ale w końcu działa. Dużo pracy trzeba było zdemontować zderzak żeby się dostać i wyciągnąć ten podgrzewacz. Okazało się, że wszystko działa wystarczyło tylko przeczyścić. Generalnie błąd wyświetla się po podłączeniu kompa więc do końca nie wiadomo o co chodzi |
Dzięki kolego za inf.
Tak jak pisałem u mnie też jest ok z webastem. Dziś wymieniłem termostat bo podczas jazdy od czasu do czasu spadała temperatura (nie zawsze i tylko w trasie ) . Termostat z serwisu i próba 40km w trasie wypadła ok ale podczas wjazdu do miasta(zwolniłem do 70km/h) i delikatnie spadła temp. Pytałem w sewrisie ile jest termostatów bo ponoć jest jeszcze przy skrzyni ,ale jednak nie.... jest jeden..... i teraz nie wiem czy to czasem nie czujnik temp. Kurde fajne auto ale lubią sie duperele psuccc |
|
|
|
|
|
|
|
|