|
Autor |
Wiadomość |
Blackout
Użytkownik
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 3000
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Oskar
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2017-11-07, 10:56 [D3 06 3.0TDI
] A8 D3 2006r problem z elektryką po zalaniu
|
|
|
Witam, jakiś czas temu nalało mi się dużo wody do auta przez szyber z powodu zapchanych kanałów odpływowych szyberdachu. Cała woda leciała do środka przed prawie tydzień bo auto stało na parkingu przy lotnisku, gdyby panowie z obsługi parkingu nie przestawili auta i stało by nadal na płaskiej powierzchni to by się nic nie stało, ale niestety był spadek i auto stało nie równo później. Skrzynka od bezpieczników oraz cały dywan kierowcy były zalane. Przez tydzień auto się suszyło w garażu, potem na kompie była masa błędów do usuwania, co chwile problemy z kontrolkami od esp i innych dziwnych rzeczy ,nie pamiętam już tych komunikatów. Raz zdarzyło się nawet że podczas jazdy zapaliły się wszystkie kontrolki, wskazówki opadły a na dodatek włączył się alarm ... wszystko podczas jazdy. Przez jakieś dwa tygodnie pojeździłem spokojnie bez żadnych problemów, nic się nie działo więc pomyślałem że kwestia tego że musiało wszystko do końca wyschnąć, aktualnie błędów też nie ma, ale auto mimo że akumulator jest nowy to przez noc potrafi się sam z siebie rozładować. I teraz pytanie czy rozładowywanie akumulatora jest skutkiem uszkodzenia czegoś w elektryce przez to zalanie czy jest to wina lampy tylnej tej w klapie ponieważ przestała działać diody się wypaliły a w środku jest pełno wody. Czy może być tak że ta lampa robi zwarcie i przez to pada aku ?
Tak wiem, wyczerpująca opowieść ale auto jest już bardzo długo w rodzinie i chciałbym pozbyć się tych denerwujących i uciążliwych problemów i znów cieszyć się autem. Pozdrawiam.
P.S Czy jest ktoś w Łodzi lub okolic kto podjął by się sprawdzenia tego i usunięcia usterki ? |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2017-11-07, 11:26
|
|
|
Woda w elektronice nie wróży nic dobrego.
Problem rozładowywania akumulatora, jeżeli wcześniej nie występował, to niewątpliwie wynika teraz z zalania wodą.
Skoro zalana była skrzynka z bezpiecznikami to należy domniemywać, że woda była też w kilku innych miejscach samochodu - a elektroniki w tym aucie jest pełno, zarówno pod deską rozdzielczą jak i w podłodze, pod nogami, pod siedzeniami - sterowników łącznie kilkadziesiąt.
Jak w lampie tylnej jest akwarium to lampa już praktycznie na śmietnik.
Robiłem takich tematów sporo. |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6717 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-11-07, 11:32
|
|
|
No to hardcore. Powiem tak. Zanim kupiłem auto to stało na dworze miesiąc czasu nietykane. Niby je przed samy zakupem odświeżyli, postawili w garażu , naładowali, przygotowali. W pierwszym miesiącu miałem losowo zapalający się komplet kontrolek na FIS. Później znikło zanim zdążyłem znaleźć problem. Jedno jest pewne, gdzieś nadal utrzymuje się woda/wilgoć. Zacznij od sprawdzania najczęstszych miejsc. Pod nogami kierowcy pod wykładzina i pod akumulatorem. Zjadanie aku może być powodem uszkodzenia jakiegoś sterownika, który się nie usypia po np zalaniu ale może też być przyczyna poboczna np mikrostyk zamka i tylko zbieg okoliczności. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
Blackout
Użytkownik
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 3000
Imię: Oskar
|
Wysłany: 2017-11-07, 11:57
|
|
|
Problem z rozładowywaniem pojawił się z rok temu, kiedy to zauważyłem że w lampie zbiera się dużo wody, już wtedy miałem ją wymienić ale jakoś nie było czasu, a problem po wymianie akumulatora ustał, pojawił się dopiero teraz. Aktualnie wszędzie niby jest sucho ale to musiał bym rozebrać pół auta żeby zobaczyć co jest pod deską itp. Wolał bym żeby zrobił to ktoś kto ma wiedzę i jest kumaty w takich sprawach. Lampe tak czy inaczej wymienię, bo żadna dioda już nie świeci. |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6717 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|