Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic Sport F1
Zasilanie: ON
Imię: Andrzej
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2017-04-01, 15:54 [D3 ALL
] 3.0 vs 4.0
Witam Panowie
Szukałem tematu ale nie znalazłem wiec tutaj zapytam...
Po sprzedaży s8 d2 mam chęć zakupu d3 4.2 mpi i założyć lpg ale po głowie chodzi mi rowniez diesel...
4.2 tdi odpada-nie stać mnie ani na zakup i boje sie kosztów serwisu
Rozważam rowniez 3.0 tdi lub 4.0tdi
Tak naprawde wiem ze różnica miedzy silnikami jest w ilości cylindrów i oczywiście mocy
Mam pytanie odnośnie awaryjności i eksploatacji, jakieś sugestie,opinie?
Bede wdzięczny
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3 Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-04-01, 23:43
Uważam że opinie o 4.0 są mocno przesadzone bo doouki było najmocniejsze to każdy chwalił. Ogólnie jeśli nie zapuscisz silnika i standardowo wszystko na czas zrobisz to nie ma z tym silnikiem żadnego problemu. Dodatkowo moc i odczucia między nimi okreslam.jako przepaść. 3.0 po prostu słabo idzie. Do spokójnej jazdy pewnie wybrałbym tenn silnik bo uchodzi za trochę mniej problematyczny. Ale podkreslę "uchodzi". Ja mam trzeci rok i jedyne co mnie uziemilo to alternator, który wedlut mojej wiedzy jest ten sam co w 3.0 jeśli oczekujesz czegoś więcej niż tylko bezawaryjnosci(w opini, bo ja tego nie odczułem) aa 4.2 TDI nie masz to 4.0 będzie idealny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum