|
Autor |
Wiadomość |
kubiak2007
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Jakub
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2024-12-02, 23:13 [D3 07 4.2TDI
] Fotel pasażera rozładowuje akumulator
|
|
|
Hej, jestem nowym posiadaczem Audi A8L D3 i mam niestety problem z rozładowującym się akumulatorem po zamknięciu auta przycisk od świateł awaryjnych oraz podświetlenie skrzyni biegów pozostają aktywne - pobór prądu to 10A! Zacząłem z tym walczyć - wyciągnąłem wszystkie możliwe bezpieczniki MMI (telefon, Radio, Navi, Zmienierka, wzmacniacz, nawet gniazdo zapalniczki w bagażniku i sterowanie webasto) - niestety - MMI w dalszym ciągu się nie usypiało i pobór pozostawał na poziomie 4-5A. Szukając dalej zamknąłem się więc w aucie i nasłuchiwałem - okazało się ze sporadycznie (co około minutę) elektryczny fotel pasażera próbuje się jakby przestawić - jest krótkie, 1-2 sekundowe załączenie i cisza - i tak co minutę, aż moduł zasilania stwierdzi, że akumulator jest już głęboko rozładowany - wtedy "cykanie" fotela ustaje i wygasza się przycisk awaryjnych/podświetlenie skrzyni biegów. Szukałem w spisie bezpieczników, czy fotel pasażera ma osobny bezpiecznik - niestety nic nie znalazłem. Zastanawiam się, czy problemem może być jakiś wadliwy moduł czy przyciski od pamięci fotela pasażera, jednak nie za bardzo mam pomysł jak to dalej diagnozować.
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 249 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5146 Skąd: Těšin
|
Wysłany: Wczoraj 10:56
|
|
|
Hehe, jak w moim starym D3, moduł fotela pasażera wzbudzał moduł komfortu. Okazał się uszkodzony, niestety posiada CP (ochrona komponentu) |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
kubiak2007
|
Wysłany: Wczoraj 12:22
|
|
|
A pamiętasz może, czy po odpięciu modułu lub wyjęciu bezpiecznika dalej był pobór prądu? Myślałem tymczasowo odpiąć ten moduł (autem i tak jeżdżę sam). Zaglądałem pod fotel pasażera i tych modułów jest pełno, później podeślę zdjęcie.
Co do CP - czy po włożeniu nowego modułu można to zdjąć VCDSem Czu tylko ASO? Jakieś skutki uboczne bez ściągnięcia CP? |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: Wczoraj 13:32
|
|
|
Wystarczy odpiąć główne zasilanie od niego. Sam nie zdejmiesz, albo ASO (ale musisz mieć część z pewnego źródła), albo wizyta u magika (można też zdalnie, jak mu udostępnisz pulpit zdalny i podepniesz auto sam pod OBD). Bez zdjęcia CP z tego co pamiętam działa chyba tylko standardowe sterowanie, przód/tył, czy oparcie, bez pamięci, grzania wentylacji itp. |
|
|
|
|
|
|
|
kubiak2007
|
Wysłany: Wczoraj 14:18
|
|
|
Dzięki wielkie! Spróbuję odpiąć kostki od modułu i sprawdzę czy auto się usypia (czy gaśnie przycisk awaryjnych). Moduł, który u mnie siedzi to 4E0910760B/4E0910760D.
Wydaje mi się, że powinno wystarczyć odpięcie tylko zaznaczonych na czerwono gniazd? Pamiętasz może jak było u Ciebie?
Zastanawiam się, czy wyprogramowanie modułu fotela pasażera w GW przyniosłoby ten sam efekt co odpięcie kabli?
moduł.jpg
|
|
Plik ściągnięto 0 raz(y) 58,81 KB |
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: Wczoraj 14:21
|
|
|
Tak, jak coś odpinasz to usuń zaznaczenie także w bramce GW |
|
|
|
|
|
|
|
kubiak2007
|
Wysłany: Wczoraj 14:27
|
|
|
Wielkie dzięki! Jak wrócę z pracy to wieczorem odepnę te kable i odznaczę fotel pasażera w GW - mam nadzieję, że pobór prądu ustanie - póki co mam wszystkie bezpieczniki od MMI wyjęte i akumulator i tak ma 12.1V po 12h postoju akumulator na 100% dobry, jak udało mi się jakimś cudem "uśpić" system (odłączyłem aku na 5 minut na zamkniętym aucie, wtedy podłączyłem i bez odpalania zamknąłem tylko klapę) to rano aku miało 12.8V - system na 100% się uśpił, bo pierwszy raz od kiedy posiadam auto zgasł przycisk awaryjnych
@dice111 wielkie dzięki! odpiąłem moduł fotela, wyprogramowałem z GW i auto pięknie się uśpiło po około 1-2 minutach! pobór prądu spadł do 0.11 - wydaje mi się, że jak na A8 jest to akceptowalny wynik. W module fotela widać zaśniedziałe styki - postaram się go wyciągnąć, porządnie wyczyścić i zamontować w aucie - być może będzie działał. |
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: Wczoraj 17:57
|
|
|
kubiak2007 napisał/a: | W module fotela widać zaśniedziałe styki - postaram się go wyciągnąć, porządnie wyczyścić i zamontować w aucie - być może będzie działał. |
Po poście w dziale powitań widzę, że masz szyber, sprawdź sobie raczej pod wykładzinami resztę jak wygląda, po zalaniu pierwsze co pada to kessy, chyba, że ktos tak intensywnie prał i nie wysuszył gąbek, albo w samochodzie była wilgoć dłuższy czas. |
|
|
|
|
|
|
|
kubiak2007
|
Wysłany: Wczoraj 18:28
|
|
|
keysse działa nawet OK - tzn. otwiera auto, otwiera/zamyka klapę bagażnika, ale nie zamyka auta - podejrzewam, że klamka tylnia za kierowcą, bo jak się na nią naciśnie to wesoło "chlupie" woda - aczkolwiek nie wiem, czy jedna klamka wyłączyłaby wszystkie co do zamykania.
Odpływy w aucie były czyszczone 6 miesięcy temu - jak wspominałem w pości powitalnym, baaardzo długo szukałem auta i to, które zakupiłem ma pełną historię serwisowania (co prawda nie w ASO), ale cały segregator napraw był dołączony. Wydaje mi się, że jak na A8 to niewiele wyszło do zrobienia po zakupie:
- uciekający prąd przez moduł pasażera,
- "mały" termostat przy skrzyni,
- lampa lewa tył w klapie - świeci, ale jest pęknięty klosz i paruje,
- keysse nie zamyka auta,
- delikatne zapocenie na wyjściu wału do napędu tylnego (póki co tego nie robię, bo jak napisałem - jest tylko zapocenie, olej nie kapie) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|