Autor |
Wiadomość |
maximarkus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-28, 09:20 [D3 03 4.0TDI
] Webasto Audi
|
|
|
Witam! Posiadam Audi A8 2003rok 4,0tdi. Kolega podłączył kompa i webasto zatrybiło, lecz nie moge go uruchomić z innej pozycji, nigdzie nie moge znaleść włącznika, sterownika. Przy kupnie nie dostałem również żadnego pilota jak czytam na forum. Czy wie ktoś coś na ten temat. Dziękuje Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
wolek
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Zasilanie: ON
Imię: Michał
Jeżdzę: SuperB
Pomógł: 26 razy Wiek: 37 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 726 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-10-28, 11:39
|
|
|
Kolego na klimatroniku masz przycisk setup i tam masz funkcje webasto (od dolu programowanie czasowe, długość grzania, ręczne załączenie grzania, i ostatnia to przewietrzanie wnętrza, wyżej jest synchronizacja temperatury stref, automatyczne zamykanie obiegu, i tryb eco-bez klimy)
jest teszcze druga opcja taka że ty nie masz webasto a jedynie dogrzewanie silnika które załącza się poniżej jakiejś tam temperatury (okolice 0 i mniej).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Adam
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 6 razy Wiek: 58 Dołączył: 26 Lip 2009 Posty: 277 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2010-10-28, 17:09
|
|
|
Dogrzewanie to również webasto załącza się poniżej 5 st C przy wyłączonym ECON ale nie ma funkcji programowania. |
_________________ Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2010-10-28, 20:32
|
|
|
ahadam napisał/a: | Dogrzewanie to również webasto załącza się poniżej 5 st C przy wyłączonym ECON ale nie ma funkcji programowania. |
Kolego ahadam, dogrzewacz jako taki nie ma nic wspólnego z typowym ogrzewaniem postojowym nazywanym potocznie Webasto (od najpopularniejszego producenta takiego ogrzewania)... zasady ich działania oraz przeznaczenie są diametralnie inne... trochę szerzej opisałem to już tutaj:
http://www.a8team.pl/topics16/2884,18.htm |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
|
Wysłany: 2010-10-29, 00:19
|
|
|
Mam instrukcję audi ori i w niej jest opisane co to dogrzewanie ( w dieslu , może inaczej jest w benzynie). Rozbierałem to więc wiem że mam normalne Webasto ale bez sterowania (wymieniałem palnik), które zaczyna grzać poniżej +5 st C. |
_________________ Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka |
|
|
|
|
maximarkus [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-29, 07:56
|
|
|
tylko, że ja mam na masce wlepke WEBASTO a sterownia nie moge znaleść. Może to coś zewnętrznego zamontowanego |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2010-10-29, 13:03
|
|
|
ahadam napisał/a: | Mam instrukcję audi ori i w niej jest opisane co to dogrzewanie ( w dieslu , może inaczej jest w benzynie). Rozbierałem to więc wiem że mam normalne Webasto ale bez sterowania (wymieniałem palnik), które zaczyna grzać poniżej +5 st C. |
Ależ kolego... bez urazy ale czy Ty wogóle rozumiesz różnicę pomiędzy typowym dogrzewaczem a typowym ogrzewaniem postojowym?...
przecież wcześniej opisałem w skrócie oba urządzenia i to że masz palnik/grzałkę zupełnie nie przeczy temu (wręcz to potwierdza) co napisałem wcześniej w linkowanym temacie co jednak nie jest potwierdzeniem że dogrzewacz jest typowym ogrzewaniem postojowym :-?
Nie wiem co tam ciekawego masz napisane w swojej instrukcji ale tak się akurat skłąda że ja od ładnych paru lat zawodowo zajmuję się sprzedażą samochodów (ASO różnych marek i między innymi cała grupa VAG) i różnicę pomiędzy tymi dwoma urządzeniami raczej znam ;-)
Ja w swoim S8 mam typowe ogrzewanie postojowe... jego obsługa wygląda tak:
- wersja pierwsza - dzwonię telefonem komórkowym do swojego samochodu i uruchamiam funkcję grzania... na taki czas jaki sobie chcę, z możliwością zmiany tego czasu przez telefon oraz wyłącznia wcześniejszego jeśli sobie tego zażyczę
- wersja druga - biorę do ręki pilota i z niego wykonuję wszystkie funkcie co powyżej
- wersja trzecia - wcześniej programuję (pilotem lub telefonem) czasy kiedy i na jak długo ogrzewanie ma się włączać i potem już się tym nie interesuję... jak przychodzę jest już nagrzane
Identyczne schemat obsługi mam oczywiście także dla funkcji przewietrzania wnętrza.
Moje urządznie jest spalinowe - pobiera paliwo ze zbiornika, ma swój oddzielny układ wydechowy, sam steruje panelem klimatronika decydując kiedy włączyć nawiewy i kiedy je wyłączyć.
W trakcie działania mojego ogrzewania auto może cały czas stać z wyłączonym silnikiem i uruchomionym alarmem lub też być uruchomione i uczestniczyć normalnie w ruchu.
:idea: O ile Ty mówisz o typowym dogrzewaczu i twierdzisz że jest to ogrzewanie postojowe to posługując się moim powyższym opisem spróbuj określić zasadę działania Twojego ogrzewania postojowego i sposób jego ewentualnego sterowania/programowania :roll: |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
|
Wysłany: 2010-10-29, 13:20
|
|
|
Przecież ja nie mówię że mam ogrzewanie postojowe , tylko dogrzewanie Webasto (moje urządznie jest spalinowe - pobiera paliwo ze zbiornika, ma swój oddzielny układ wydechowy), które włącza się przy temp. poniżej +5 st.( nie ma żadnego sterowania). Czytaj ( bez urazy), czy ja gdzieś napisałem że mam ogrzewanie postojowe? .A tak wogóle to ja rozumię zasadę działania tych urządzeń i różnicę pomiędzy typowym dogrzewaczem a typowym ogrzewaniem postojowym.Tylko nie wiem co Ty uważasz za typowy ogrzewacz?.Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2010-10-29, 14:03
|
|
|
ahadam napisał/a: | Przecież ja nie mówię że mam ogrzewanie postojowe , tylko dogrzewanie Webasto...
(...) Czytaj ( bez urazy), czy ja gdzieś napisałem że mam ogrzewanie postojowe? |
No dobra, ale jeżeli przyjmiemy że wszyscy dookoła mówiąc "webasto" rozumieją pod tym słowem typowe ogrzewanie postojowe niezależnie od producenta (jest ich kilku), modelu (ogrzewanie postojowe wodne lub powietrzne) czy sterowania (sterownik w aucie, pilot, telefon, inne) to jeżeli piszesz że masz webasto (a nie dogrzewacz firmy Webasto) to wybacz ale można to zrozumieć tak jak ja zrozumiałem.
ahadam napisał/a: | Dogrzewanie to również webasto... |
ahadam napisał/a: | Mam instrukcję audi ori i w niej jest opisane co to dogrzewanie. Rozbierałem to więc wiem że mam normalne Webasto... |
Powyżej nie ma nic wprost nt. tego że producentem tego dogrzewacza jest firma Webasto prawda?
ahadam napisał/a: | (moje urządznie jest spalinowe - pobiera paliwo ze zbiornika, ma swój oddzielny układ wydechowy), które włącza się przy temp. poniżej +5 st.( nie ma żadnego sterowania). |
Ale kiedy zaczyna swoje działanie i kiedy kończy?
Jak możesz to pstryknij fotkę z opisem instrukcji - będzie wszystko jasne i będzie też jasna informacja dla potomnych co i jak z tym dogrzewaniem ;-)
ahadam napisał/a: | tak wogóle to ja rozumię zasadę działania tych urządzeń i różnicę pomiędzy typowym dogrzewaczem a typowym ogrzewaniem postojowym.Tylko nie wiem co Ty uważasz za typowy dogrzewacz? |
Ok, przyjąłem do wiadomości.
A moje postrzeganie dogrzewacza opisałem już poprzednio tutaj: http://www.a8team.pl/topics16/2884,18.htm |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
ahadam
Moje A8
|
Wysłany: 2010-10-29, 15:31
|
|
|
Chciałem sprostować -to jest dodatkowe ogrzewanie (webasto , jest wlepka na masce) a nie dogrzewanie , zrobię fotkę i dodam później.
|
|
|
|
|
|
|
|
Saberek
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Automat
Imię: Piotrek
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 11 Lut 2011 Posty: 153 Skąd: Lloydminster, Alberta , Kanada
|
Wysłany: 2016-10-31, 02:31
|
|
|
Mam pytanie.
Czy jak mam 4.2 benzynke to czy mozna dodac Webasto i czy ktos to robil lub ma jakies papiery jak to zrobic
Dzieki |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
Skrzynia: Tiptronic + Łopatki
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Rafał
Jeżdzę: A8 D3 (silnik BFM)
|
Wysłany: 2018-06-21, 23:28
|
|
|
Witam. Ja mam z kolei taką naklejkę na masce dotycząca Webasto ale już i poprzedni właściciel auta które je sprowadził z niemiec nie posiadał pilota. Jakiego mam szukać tzn o jakim numerze i czy w ogóle go dostanę?
[ Dodano: 2018-06-25, 23:01 ]
No i co taka cisza?
2018-06-22 00.27.28.jpg
|
|
Plik ściągnięto 25 raz(y) 508,92 KB |
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
|
|
|
|
|
|
|
TommyA8L
Moje A8
Rocznik: 2008
Imię: Tomek
Jeżdzę: A8L
|
Wysłany: 2018-11-22, 07:42
|
|
|
FOSS napisał/a: | wersja pierwsza - dzwonię telefonem komórkowym do swojego samochodu i uruchamiam funkcję grzania... na taki czas jaki sobie chcę, z możliwością zmiany tego czasu przez telefon oraz wyłącznia wcześniejszego jeśli sobie tego zażyczę |
Witam
Stary temat ale zima sie zbliza. To sterowanie telefonem to opcja fabrycznie montowana w S8 D3 czy jakis dodtakowy tuning?
Dzieki |
|
|
|
|
|