Autor |
Wiadomość |
Pawelpaw
Użytkownik
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3000
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2017-10-01, 22:25
|
|
|
Nie wiem o co Ci chodzi. Juz na pierwszej stronie watku ktory wkleiles jest info o koniecznosci zakodowania telestartu poprzed dodanie 1 w czwartym polu od prawej - dokladnie tak samo jak pisal Pczester. U mnie piec tego nie przyjmuje. Masz jakis pomysl jak sobie z tym poradzic? |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2017-10-01, 23:10
|
|
|
Pawelpaw napisał/a: | Nie wiem o co Ci chodzi. |
o to, że kolega "Pczester" pisze bzdury (?) a link dodałem byś wiedział skąd czerpie swoją "wiedzę" (?)
Pawelpaw napisał/a: | Juz na pierwszej stronie watku ktory wkleiles jest info o koniecznosci zakodowania telestartu poprzed dodanie 1 w czwartym polu od prawej - dokladnie tak samo jak pisal Pczester. |
umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania
Pawelpaw napisał/a: | U mnie piec tego nie przyjmuje. Masz jakis pomysl jak sobie z tym poradzic? |
kilka postów wcześniej dałem Ci wskazówkę |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-10-02, 06:08
|
|
|
Według mnie, tak jak napisał panton, kodowanie odbywa się tylko na 3 ostatnich znakach. Tak mam napisane w materiałach jakie udało mi się zgromadzić na dysku
Powinieneś mieć 00111 i to również czytałem tu na forum ale nie mam zapisane nigdzie, że telestar samego w sobie się nie koduje tylko podłącza i działa jakby niezależnie z samym piecem bez jakiegoś sterowania poprzez elektronikę auta. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
Pawelpaw
Użytkownik
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3000
Imię: Pawel
|
Wysłany: 2017-10-02, 12:52
|
|
|
drago_o napisał/a: | Według mnie, tak jak napisał panton, kodowanie odbywa się tylko na 3 ostatnich znakach. Tak mam napisane w materiałach jakie udało mi się zgromadzić na dysku
Powinieneś mieć 00111 i to również czytałem tu na forum ale nie mam zapisane nigdzie, że telestar samego w sobie się nie koduje tylko podłącza i działa jakby niezależnie z samym piecem bez jakiegoś sterowania poprzez elektronikę auta. |
Dzięki za potwierdzenie. Sytuacja u mnie wygląda obecnie tak, że kodowanie mam dokładnie takie jak piszesz. Telestart reaguje na pilota i na pinie 3 (analog) pojawia się 12v po wciśnięciu ON na pilocie. Oczywiście do pieca wychodzi kabel z pinu 2 a nie 3. To wskazuje na fakt, że pilot i telestart są sparowane i działają. POmimo tego faktu, piec nie startuje i w piecu jest błąd (nie można go skasować)
blad 02245 connection, rf remote control, no signal communiaction
Po odlaczeniu telestartu blad nadal pozostaje i nie da sie go skasowac. Po wyjeciu bezpiecznika od pieca to samo.
Jak się z tym uporać?
[ Dodano: 2017-10-05, 21:00 ]
Zrobilem test na innym sterowniku (t91) i ten sam blad.
Ktos cos poradzi? |
|
|
|
|
|
|
|
slonik98
Użytkownik
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 3.0
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2017-11-04, 18:55
|
|
|
Też mam ten błąd i inny kolega również. Ja mam sytuację taką jak ty, czyli ręcznie lub z timera wszystko działa a z telestartu nie chce się odpalić. Znajomemu z tym błędem odpala z pilota. Nie wiem co jest grane... |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3,0
Imię: Kamil
Pomógł: 7 razy Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 753 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2017-11-05, 06:47
|
|
|
Kodowanie z mojego pieca, bezmyślnego coś tu widzisz? Fakt mam 0 zamiast 1 w miejscu gdzie niby koduje się telestart, mimo to wszystko działa. I pamiętam właśnie że przy montażu szukałem kodowania i nie mogłem nigdzie znaleźć ponieważ wszędzie podawabe były 6 cyfroweba u mnie było 7. |
|
|
|
|
|
|
|
slonik98
Użytkownik
|
Wysłany: 2017-11-05, 10:24
|
|
|
Witam ponownie. Właśnie opanowałem sytuację, mianowicie zresetowałem ustawienia telestartu (przyciski on i off trzymamy przez około 10sekund aż dioda zgaśnie) i jak ręką odjął. |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
Pomógł: 7 razy Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 753 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 2017-11-05, 10:34
|
|
|
Czyli Tomek pełny sukces nareszcie :-) |
|
|
|
|
|
|
|
slonik98
Użytkownik
|
Wysłany: 2017-11-05, 13:20
|
|
|
Kamil wszystko gra dzięki Tobie . Oficialnie dzięki jeszcze raz . Mega pomocny i cierpliwy Gość. |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
|
Wysłany: 2017-11-05, 14:08
|
|
|
Nie ma sprawy. Jak coś wiem i mogę pomóc to robię to chętnie.
[ Dodano: 2017-11-19, 22:15 ]
Szukam informaci, czy u was drodzy koledzy, w momencie włączenia WEBASTO (obojętnie czy z panelu mmi czy z telestartu) działa to w ten sposób że:
1 Uruchamia się wentylator który przedmuchuje komorę spalania w piecu i trwa to kilkanaście sekund po czym znacznie zwalnia
2 uruchamia się pompka paliwa i podczas opalania wentylator zwiększa obroty aż do pełnego zapłonu.
3 po wyłączeniu pieca pierwsze co to przestaje działać pompka paliwa a wentylator cały czas jeszcze studzi piec i dopiero po kilkudziesięciu sekundach się wyłącza.
Nie wiem jak było w zeszłą zimę u mnie ale wszystko działało prawidłowo. Niestety teraz jest problem, przy każdym rozruchu jest DUŻO DYMU. Na szybko dzisiaj sprawdziłem co mogłem i tak zero błędów, jak odpale DYMI przez ok 2 minuty później chodzi prawidłowo i bez problemu. Mam wrażenie że podczas uruchamiania NIE MA TEGO PRZEDMUCHU, i że po wyłączeniu nie ma studzenia. Jutro będę testował jeszcze dokładnie. W efekcie komora spalania jest brudna i zresztkami ropy przez co DYMI. Uruchamiam test w AUX HEATING i wentylator świeżego powietrza działa, jednak mam wrażenie że słabo dmucha (jest dość cicho jak na moje ucho, zza kierownicy przy otwartych drzwiach nie słychać go a stojąc koło koła słychać ale delikatnie, przyglądając dłoń do wydechu podczas tego testu czuć taki podmuch, jak bym dmuchal ustami w świeczkę na torcie (napewno nie z całej siły :-) ). Nie mogę również wejść w ADAPTACJE grupa 2 co odpowiada za ustawienie siły wentylatora (mam tam error) reszta grup aktywna.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
[ Dodano: 2017-11-25, 19:17 ]
Przyczyną problemu była POMPKA PALIWA. Włożyłem zamiennik (155zł) i problem minął.
Jak ktoś będzie miał chwilę to prosiłbym o wartość z ADAPTACJI GRUPY 2 która odpowiada za dmuchawe powietrza. U mnie jest 150. |
|
|
|
|
|
|
|
slonik98
Użytkownik
|
Wysłany: 2017-12-31, 13:44
|
|
|
Witam. Mam do Was takie pytanko: Mianowicie, czy u Was po dołożeniu telestartu i uruchomieniu webasta z pilota na zegarach od licznika wyświetla się ta "farelka" sygnalizująca pracę webasta, tak jak ma to u mnie miejsce po uruchomieniu go ręcznie lub z timera ? oraz jak by ktoś przy okazji podpięcia kompla pod samochód mógł zrobić screena tych wartości, które u mnie są na "0", ponieważ nie wiem czy tak może być
https://www.fotosik.pl/zd...bEzVIiw9A0v_qWo
Jeszcze taka ciekawostka, gdy załączę ręcznie webasto w 4 bloku 2 grypy pomiarowej wyświetla heating, jednak z pilota świeci się cały czas off. Za sprawdzenie dobre piwko. Pozdrawiam. Szczęśliwego nowego roku. |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
|
Wysłany: 2017-12-31, 14:52
|
|
|
U mnie farelka się świeci po uruchomieniu z pilota i w grupie 4/2 wyświetla się HEATING. W sumie wszystko działa dokładnie tak samo z pilota jak z menu auta. Często nawet jak wsiadam do auta to zamiast wchodzić w menu i włączać piec, uruchamiam silnik po czym naciskamy ON na pilocie webasto. |
|
|
|
|
|
|
|
maciu
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tip
Imię: Maciej
Jeżdzę: D3, (S8,A8,V8,S4)
Pomógł: 52 razy Dołączył: 19 Lip 2009 Posty: 2900 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-12-31, 16:10
|
|
|
Pczester napisał/a: | U mnie farelka się świeci po uruchomieniu z pilota i w grupie 4/2 wyświetla się HEATING. W sumie wszystko działa dokładnie tak samo z pilota jak z menu auta. Często nawet jak wsiadam do auta to zamiast wchodzić w menu i włączać piec, uruchamiam silnik po czym naciskamy ON na pilocie webasto. |
masz pilota (z dużym zasięgiem) po to żeby naciskać guzik jak siedzisz w aucie? lol |
_________________ Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020 |
|
|
|
|
Pczester
Moje A8
|
Wysłany: 2017-12-31, 17:14
|
|
|
maciu napisał/a: | Pczester napisał/a: | U mnie farelka się świeci po uruchomieniu z pilota i w grupie 4/2 wyświetla się HEATING. W sumie wszystko działa dokładnie tak samo z pilota jak z menu auta. Często nawet jak wsiadam do auta to zamiast wchodzić w menu i włączać piec, uruchamiam silnik po czym naciskamy ON na pilocie webasto. |
masz pilota (z dużym zasięgiem) po to żeby naciskać guzik jak siedzisz w aucie? lol |
Niestety do garażu nie sięga (200m i kilka budynków)😝 a jak mam uruchamiać je 2 minuty przed odpaleniem auta, to wolę je odpalić jak już samochód pracuje i nie obciążać akumulatora 😎 |
|
|
|
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936