|
Autor |
Wiadomość |
Konrad123
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2022-05-08, 21:33 [D3 03 3.7MPI
] Co robić przy okazji wymiany UPG?
|
|
|
Witam wszystkich.
Podejrzewam u siebie wypalaną uszczelkę pod głowicą. Samochód chyba spala mi płyn chłodzący, lub gdzieś mocno go gubi natomiast wątpie w to, bo nie zauważyłem żadnego wycieku. Z racji tego, że mam dość spory przebieg, blisko 450.000, zastanawiam się czy warto zająć się tym silnikiem, czy może wstawić inny.
W związku z tym mam następujące pytanie. Co, przy tym przebiegu, przy okazji wymiany UPG, przy tym przebiegu, powinienem jeszcze zrobić? Zakładamy oczywiście że wymiana zostanie zrobiona zgodnie ze sztuką. Co dodatkowo należy skontrolować? Nie chciałbym remontować całego silnika, bo nie mogę sobie pozwolić na to, żeby być bez samochodu przez 2-3 miesiące. Całość musi się zamknąć max. w 1 miesiącu.
Według Was, jaki budżet powinienem przeznaczyć jeśli będę wymieniać uszczelki, a nie silnik?
Dodatkowo mam pytanie co w sytuacji gdy okaże się, że głowica jest nieszczelna/pęknięta. Spawać, kleić? Ma to sens?
Samemu tego nie będę robić bo zajmie mi to przynajmniej rok, natomiast nigdy w swoich samochodach nie otwierałem do tej pory silnika i nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę |
|
|
|
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Zasilanie: ON
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-05-11, 21:26
|
|
|
Nie gubi plynu z peknietego krocca chlodniczki oleju? |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
Konrad123
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 3.7
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Konrad
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2022-05-12, 05:35
|
|
|
Test wykazał obecność spalin w płynie chłodzącym, natomiast wezmę to pod uwagę. Problem jest taki, że za bardzo nie mam jak tego sprawdzić. W domu jestem przez ok. tydzień w miesiącu a za tym idzie wieczny brak czasu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|