|
Autor |
Wiadomość |
andrzej.w
Rocznik: 2009
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Andrzej
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2024-11-09, 22:23 [D3 09 4.2FSI/LPG
] BVJ max 4k rpm na postoju na P i N
|
|
|
Witam szanowne grono.
Właśnie stałem się posiadaczem A8. Trochę niespodziewanie.
Pierwsze co mnie zaskoczyło, to że na postoju nie można "przegazować" silnika do "odciny".
Silnik kręci się na max 4000 RPM - niezależnie, czy skrzynia jest na N bądź P.
W trakcie jazdy w trybie S lub "manual" spokojnie silnik leci do końca z obrotami.
Żadnych niepokojących kontrolek - brak "check engine", EPC, nic.
Sprawdzałem, czy to przypadkiem nie dzieje się tylko na zimnym silniku, wyłączałem LPG - nie ma siły na postoju przekroczyć 4000 RPM.
Kupiłem z założeniem, że coś jest uszkodzone i silnik jest w trybie awaryjnym, ale prócz blokady RPM wydaje się wszystko być w porządku.
Sprzedający (właściciel od 7 lat) mówił, że nigdy tego nie zauważył, bo nie kręcił tak silnika na postoju i sam nie wie co o tym myśleć.
Niestety mam ją dopiero parę dni i nie ogarnąłem jeszcze VCDS by spradzić coś dokładniej.
Może ktoś coś podpowiedzieć? To takie standardowe zabezpieczenie by nie "pałować" silnika na postoju? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|