|
Autor |
Wiadomość |
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2017-02-20, 18:07
|
|
|
paweldzwo napisał/a: | Czyli jeśli nie mamy literki T na końcu to bez problemu muszą nam wymienić ? |
Już to kiedyś opisywałem szczegółowo.
Akcji fabrycznej podlegają konkretne samochody z konkretnymi cewkami.
W pierwszej kolejności ASO sprawdza czy dla twojego auta akcja serwisowa jest aktywna (numer VIN).
W drugiej kolejności ASO sprawdza dopiero jakie cewki są fizycznie na samochodzie.
Akcja fabryczna może być nieaktywna dla danego samochodu z różnych powodów...
bo ktoś nie chciał jej zrobić... bo została już wykonana... bo producent wycofał się z tej akcji....
trzeba sprawdzić po numerze VIN.
Cewki które podlegają wymianie kończą się chyba na literze K czy M, nie pamiętam już dokładnie.
Cewki z następnymi literami nie podlegały akcji serwisowej bo były wolne od wad.
A od kiedy zaczęła się akcja serwisowa to wymieniali na cewki R, S, T - tu również głowy sobie obciąć nie dam za 100% poprawność literową bo już nie pamiętam.
Więc...
Zamiast jeździć specjalnie do ASO to proponuję najpierw zadzwonić i zapytać czy dane auto o numerze VIN... podlega akcji serwisowej.
Tu nie gwarantuję jednak, że telefonicznie udzielą takiej informacji ale warto spróbować zamiast tracić czas.
Jak akcja fabryczna jest dalej aktywna to sprawdzić sobie samemu jakie masz cewki na samochodzie - jak ktoś wcześniej wymieniał i masz takie co nie podlegają akcji serwisowej to nowych nie dostaniesz.
Jak akcja jest i cewki są te które podlegają wymianie to proponuję następnie telefonicznie umówić się na serwis w danym ASO na konkretny termin z zaznaczeniem, że masz już wszystko wstępnie sprawdzone i żeby zamówili cewki.
Bo w większości sytuacji ASO nie posiada na magazynie 8-miu nowych cewek więc stracisz tylko czas na dojazdy.
A jak ci się nie spieszy i nie masz telefonicznego daru przekonywania to mogę ci cały temat załatwić w ASO obok mojej firmy - od rozpoznania czy masz akcję serwisową po umówienie terminu |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
paweldzwo
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Paweł
Jeżdzę: D3
|
Wysłany: 2017-02-20, 22:56
|
|
|
Dzięki za jak zwykle wyczerpującą wypowiedź, postaram się sam ogarnąć temat, z pewnością masz na głowie dużo własnych problemów więc nie będę Ci dokładać kolejnego . |
|
|
|
|
|
|
|
Eriu
Moje A8
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D3 Long
Wiek: 28 Dołączył: 07 Sty 2016 Posty: 98 Skąd: Rybnik (śląskie)
|
Wysłany: 2017-03-10, 17:19
|
|
|
Ja już robilem z 2 - 3 miesiące temu ; ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|