Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 ALL ] Automatyczne domykanie drzwi, zasada działania  
Autor Wiadomość
karokarolinka 
Użytkownik

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: Karolina
Jeżdzę: D3
Wysłany: 2015-03-02, 17:33   [D3 ALL ] Automatyczne domykanie drzwi, zasada działania

Szukałam, ale nie znalazłam, więc założyłam nowy temat. Mam automatyczne domykanie drzwi, super sprawa. Za każdym razem jak wchodzę czy też wychodzę z auta, to drzwi delikatnie domykam, a układ domykania drzwi dociąga je i zamyka. I teraz moje pytanie:

Czy tak się powinno robić? Czy układ się przez to za szybko nie zużyje? Czy może jednak powinnam zamykać drzwi z impetem, jednak w tym przypadku, jeśli za mocno trzasnę drzwiami, to czy ten układ dociągania mi się znowuż przez to nie zepsuje?

Dzwoniłam do ASO powiedzieli, że i tak prędzej czy później to dociąganie padnie, bo jest przewidziane na ileś tam lat, a potem ma się zepsuć i do wymiany.

Marcin2013 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: GQF + F1
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Marcin
Wysłany: 2015-03-02, 17:56   

Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia i tak za każdym razem silnik dociąga nawet jak trzaśniesz mocno, a sam mechanizm jest w zamku za każdym razem silnik musi dociągnąć linkę,czyli jak mocno zamkniesz to po chwili powinno być słychać delikatnie silnik, w sumie teoretycznie po mocnym zamknięciu powinien mieć lżej :)

aro51 
Moje A8

Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Wysłany: 2015-03-02, 19:35   

Ja nie zauwazylem zeby dociag sie odzywal badz funkcjonowal podczas normalnego zamykania drzwi.karokarolinka, swiatel tez nie bedziesz uzywala bo sie xenony wypalaja :) po to jest wyposazenie zeby z niego korzystac. Jak sie psuje to sie naprawia i jezdzi sie dalej :D

Motostacja 
Moje A8

Imię: Motostacja
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2015-03-02, 20:26   

karokarolinka napisał/a:
Dzwoniłam do ASO powiedzieli, że i tak prędzej czy później to dociąganie padnie,

hehe przynajmniej nie mydlą oczu :P

aro51 napisał/a:
po to jest wyposazenie zeby z niego korzystac. Jak sie psuje to sie naprawia i jezdzi sie dalej :D

tez jestem takiego zdania i nie ma co tu płakać rynek wtórny jest pełen gratów wszystko kwestia $

Tomas5 
Użytkownik

Rocznik: 1998
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-03-02, 20:37   

Marcin2013 napisał/a:
w sumie teoretycznie po mocnym zamknięciu powinien mieć lżej
No więc po co mieć domykanie drzwi i z niego nie kożystać???

Jak jest to trzeba korzystać, zepsuje się to wtedy będziesz trzaskać drzwiami <niewiem>

dracus6662 
Moje A8

Rocznik: 2003
Skrzynia: automat
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Wysłany: 2015-03-04, 06:30   

skrzynia i silniki też padną oraz katalizatory i tutaj też nie mydlę oczu :D

ach zapomniałem karolinka mówili że ventylator v2 tez padnie? chyba mają złotą kule :P bo padł :/ , pytaj ich może ostrzegą nas przed kolejna awarią zanim nastąpi :P

a tak na marginesie to dociąg to piekna sprawa tylko jak to sie ma jezeli regulujemy ramki drzwi jak świszcze i rdzwi troszkę mocniej sie zamykaja to dociąg domknie czy jak z klapa bedzie otworzy się jak ma za ciezko a dociąg drzwi w takiej sytuacji poprostu nie domknie? <niewiem>

aro51 
Moje A8

Rocznik: 2012
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Wysłany: 2015-03-04, 12:01   

Jesli ramki beda poprawnie wyregulowane to nie bedzie problemu. Jesli jednak te ramki masz poustawiane ze trzeba lomotac drzwiami to dociag albo nie zadziala albo sie spali. Drzwi maja zamykac sie normalnie lekko i nie wiac. Jesli jest inaczej to trzeba to naprawic.

karokarolinka 
Użytkownik

Rocznik: 2008
Skrzynia: Tip
Imię: Karolina
Wysłany: 2015-03-11, 21:43   

aro51 napisał/a:
Ja nie zauwazylem zeby dociag sie odzywal badz funkcjonowal podczas normalnego zamykania drzwi.karokarolinka, swiatel tez nie bedziesz uzywala bo sie xenony wypalaja :) po to jest wyposazenie zeby z niego korzystac. Jak sie psuje to sie naprawia i jezdzi sie dalej :D

Muszę odpisać :) W poprzednim aucie xenony oszczędzałam, bo w dzień ich nie włączałam, mimo, że jest taki przykaz odgórny (oczywiście mówię o słonecznych pięknych dniach). Mało tego (roszę się nie śmiać, jak tak mam, że o wszystko dbam :) ), jak wjeżdżałam do garażu, to wyłączałam światła, żeby przy wjeździe na próg garażowy nie zrobiło się jakieś przeciążenie i żeby mi się światła nie spaliły :) W audi jest oczywiście inaczej, mam na „auto” i już wszystko się samo reguluje, a że mam bańkę świecącą w dzień, to jest ok, bo się xenony nie wypalają :)

A co do dociągu, to rzeczywiście nie pracuje, jak się mocno drzwi domknie, ale jak się je otwiera, to coś tam bzyczy. Funkcja fajna i wiem, że jak się zepsuje, to można naprawić, ale problem jest w tym, że ciężko znaleźć kogoś kto ogarnia A8-ki i podczas naprawy jednego, nie zepsuje czegoś innego. Tego się najbardziej boję, a ja ogólnie staram się bardzo dbać o auto, żeby potem przy sprzedaży wszystko było jak najmniej zniszczone i zużyte, jakoś tak mi fajniej przy sprzedaży jeśli wiem, że kolejny użytkownik auta będzie się nim cieszył w 100%.

pebo 
Moje A8

Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Wysłany: 2015-03-11, 21:48   

karokarolinka napisał/a:
(...) (proszę się nie śmiać, jak tak mam, że o wszystko dbam :)

Kobieto, Ty jesteś normalnie skarbem jakimś. Gratuluję Twojemu mężczyźnie bo chyba należysz do wymierającego gatunku. Pozdrawiam

Dworek 
Moje A8

Rocznik: 1992
Skrzynia: Manual
Imię: Łukasz
Jeżdzę: 100 C4
Wysłany: 2015-03-12, 21:14   

Karo, podejście na medal :-)

slonick 
Użytkownik

Rocznik: 2014
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2016-01-04, 16:16   

A jak latwo mozna dodac taka opcje jesli sie jej nie ma? I jak sie ksztaltuja ceny? Ktos sie orientowal?

Odpowiedz do tematu