Autor |
Wiadomość |
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-07-21, 02:22
|
|
|
dracus6662 napisał/a: | czyli dla szczuplejszych funkcja praktycznie mało przydatna z tego co mówicie <lipa> |
hehe mogę przyznać rację ( 180cm wzrostu i 60kg wagi )
Ale gadżet fajny, jako popis możliwości deLux |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-21, 05:24
|
|
|
ernesto napisał/a: | ( 180cm wzrostu i 60kg wagi ) |
A ponoć oswiecim juz nie funkcjonuje
Wiele bajerow jest nieprzydatnych ale reg kiera dla mnie zawsze jest przydatna |
|
|
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Cze 2014 Posty: 1802 Skąd: VENLO/WROCŁAW
|
Wysłany: 2014-07-21, 06:01
|
|
|
ha ha dobre Chłopaki dobre , jako że jak narazie jestem szczęśliwym posiadaczem malutkiej quatróweczki b6 i nie podnoszę kierowniczki do góry aby wysiąść to w a8 bedę się czuł jak w samolocie ,bo 2 metrów nie mam a brzuch nie wygląda jak zapowietrzony kaloryfer to myślę że będę wskakiwał i wyskakiwał bez tego magicznego guziczka z tymże gorzej będzie z tym wyskakiwaniem bo nie bedę mógł się za pewne nacieszyc wystarczająco <tjaa>
No ale jak zakup to tylko z zimną głową , a4 też była na chłodno i mega zabany samochodzik , więc i tak samo chcę kupić a8 guziczek z tego co widzę to fajny bajerek ale dla mnie a kurat to wogóle nie przydatny bedzie <hehe> |
_________________ Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-07-22, 09:49
|
|
|
dracus6662 napisał/a: | czyli dla szczuplejszych funkcja praktycznie mało przydatna z tego co mówicie <lipa> |
Nie wiem czemu niby mało przydatna..... ja mam permanentnie przycisk wciśnięty czyli komfortowe podnoszenie kierownicy działa zawsze.....
podobnie miałem w swoich D2-kach, zawsze było to włączone a nie należę raczej do szczególnie wielkich czy też otyłych
Co więcej opcja ta jest w większości D3 bo to jest element składowy elektrycznej regulacji kierownicy a nie pamięci fotela kierowcy...... a ja chyba jeszcze nie widziałem D3 która miałaby kolumnę kierownicy regulowaną ręcznie <tjaa> |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Dworek
Moje A8
Rocznik: 1992
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Imię: Łukasz
Jeżdzę: 100 C4
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: WWA
|
Wysłany: 2015-06-24, 07:46
|
|
|
Też mem ten guziczek, i komfortowe wysiadanie i wsiadanie mi działa nie zawsze. Znaczy podnoszenie się kierki po wyłączeniu auta działa zawsze, ale opuszczenie już po przekręceniu stacyjki już nie...
? |
|
|
|
|
r4q
Moje A8
Rocznik: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Lis 2013 Posty: 151 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-06-24, 18:07
|
|
|
opuszczenie Ci nie działa w ogóle czy raz działa a raz nie?
jeśli w ogóle się nie opuszcza to przypuszczam, że nie masz zakodowanego ustawienia fotela na kluczyk, którym otwierasz auto. Nie wystarczy mieć zapamiętanego ustawienia na przycisku w drzwiach, można jeszcze zakodować kluczyk do wybranego numeru ustawienia, nie pamiętam całej procedury tego kodowania, ale znalazłem tu na forum więc powinieneś sobie poradzić |
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-06-24, 18:53
|
|
|
U mnie również jak u Damiana, cały czas użytkowane. Fajny bajer ...oczywiście też wygoda przy wsiadaniu i wysiadaniu
r4q napisał/a: | nie pamiętam całej procedury tego kodowania, ale znalazłem tu na forum więc powinieneś sobie poradzić | Jest też w instrukcji obsługi, wystarczy otworzyć i przeczytać . |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-06-24, 22:13
|
|
|
Dworek napisał/a: | Też mem ten guziczek, i komfortowe wysiadanie i wsiadanie mi działa nie zawsze. Znaczy podnoszenie się kierki po wyłączeniu auta działa zawsze, ale opuszczenie już po przekręceniu stacyjki już nie...
? |
Zależy co dokładnie pod tym zdaniem rozumiesz.
Jeżeli masz KESSY to opcje pamięci fotela kierowcy (komfortowe ustawianie kierownicy przy wsiadaniu/wysiadaniu jest też od tego zależne) mogą różnie działać w zależności od tego czy do otwierania/uruchamiania auta używasz kluczyka czy tylko przycisków systemu bezkluczykowego.
Programowanie tego wszystkiego w zależności od wersji foteli i pamięci fotela kierowcy i innych elementów wyposażenia jest niestety trochę zawiłe.
Tu przyznam się szczerze, że kompletnie nie pamiętam np. jak programować kluczyk jeżeli ma się w opcji czytnik linii papilarnych. U siebie mam właśnie FP które jak do tej pory działa prawie zawsze i w związku z tym samego kluczyka nie programowałem od początku kiedy mam D3 |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Dworek
Moje A8
Rocznik: 1992
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Manual
Jeżdzę: 100 C4
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: WWA
|
Wysłany: 2015-06-24, 22:45
|
|
|
Hmmm ja KESSY nie mam właśnie, mam pamięć foteli pasażera i kierowcy z przycisków, 1-4 na wierzchu skowka w drzwiach.
Myślałem, że komfortowe wysiadanie to podnoszenie za każdym razem kierki w górę na max - i to działa, jak ten guziczek od tego mam włączony. Ale - myślałem też, że za każdym razem, jak przekręcę stacyjkę, to kierka wtedy wraca do poprzedniej pozycji. Może więc muszę zaprogramować pozycję fotela i wtedy będzie za każdym razem mi wędrowała kierka na dół? |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-06-24, 22:50
|
|
|
Dworek napisał/a: | Może więc muszę zaprogramować pozycję fotela i wtedy będzie za każdym razem mi wędrowała kierka na dół? | Dokładnie tak, sterownik musi wiedzieć do jakiej pozycji ma kiera wrócić.
EDIT 25.06.2015
...nagrałem filmik jak to jest w D2 FL
http://youtu.be/VpJeyEqmVVk |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
|