Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[D3 ALL ] Różnica między Bose a standardowym nagłośnieniem  
Autor Wiadomość
jacek 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Zasilanie: ON
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2015-03-23, 20:06   

W systemie BOSE montowanym w A8D3 mamy :

12 high-performance speakers

- Three 7-cm mid-high-range speakers in the instrument panel.

- Two 20-cm Nd® woofers in the front doors.

- Two 4-cm tweeter in the rear doors.

- Two 16,8-cm low-mid-range speakers in the rear doors.

- Two 8-cm neodymium mid-high-rangespeakers in the rear shelf.

- One 30-cm Woofer Nd® with a two-state modulation amplifier in the rear shelf

- Wzmacniacz cyfrowy Bose

- Cyfrowy procesor dźwięku / equalizer 8- kanałowy 5.1 Surround

- System AudioPilot®

Od roku 2010 czyli D4 system BOSE składał się z 14 głośników.

panton 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2015-03-23, 20:55   

ernesto napisał/a:
drago_o napisał/a:
Komplet BOSE ma chyba 11 głośników i sub, tak mi się wydaje. Ktoś potwierdzi?

Chyba 10+1 Po dwa na drzwi to jest 8, tylna półka 2 = 10 i wooooofer :D Ale nie chce stracić ręki ;)

oj to dobrze bo w innym przypadku zostałbyś bez ręki <hehe>

12 w D3

D2
http://pildid.audiclub.ee...201994-2002.pdf

D3
http://pildid.audiclub.ee...%20Surround.pdf

D4
http://pildid.audiclub.ee...%20Surround.pdf

Elpolako 
Użytkownik

Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.0
Imię: Roland
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2015-03-23, 21:44   

Rozumiem ze zestaw który znalazłem jest niekompletny, myślę wiec ze nie ma sensu abym kombinował. Po prostu muszę z tym żyć, dziękuje za informacje.

A tak jeszcze wracając do kabli, czy końcówki z Bose pasują do wtyczek standardowego audio? i czy podmiana samego wzmacniacza jest możliwa, jestem nadal ciekawy :)

pawelbtw 
Moje A8

Rocznik: 2008
Silnik cm3: 5.2
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Paweł
Wysłany: 2015-03-25, 21:27   

Jesli chodzi o D2 to różnica jest ogromna natomiast D3... Na pewno zwykłe audio nie gra źle, a co więcej gra nawet b.dobrze. Nie słuchałem zbyt długo muzyki na zwykłym audio bo nie było to moje auto, aczkolwiek byłem mile zaskoczony jak gra bez Bose. Tak samo A6 C6 mnie mile zaskoczyło. Natomiast fajną opcją jest tzw "DSP bose" które już wyraźnie zmienia dźwięk na przestrzenny co jest świetne gdy słuchasz spokojniejszej muzyki. W każdym bądź razie, jeśli autko jest super, nie zwracaj uwagi na brak jednej rzeczy, zwykłe audio też gra świetnie. To tak jakbyś miał się zastanawiać czy wziąć 4.2 MPI czy 4.2 FSI (załóżmy, że tego można zagazować).

LolekA8 
Użytkownik

Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronik
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Kamil
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2015-12-19, 11:30   

Witam
Jestem tu nowy i nie mogę znaleźć opisu mojego problemu. Opiszę go krótko może ktoś pomoże.
Więc tak. Kupiłem ślicznotkę A8 D3 z 2005 r. Już podczas oglądania auta zauważyłem, że nie grają wszystkie głośniki. Nie grały głośniki w prawych przednich drzwiach i sub w tylnej półce. Znalazłem maga w warszawie który po godzinie kombinowania stwierdził, że jest to standardowe nagłośnienie i że uwalony jest wzmacniacz i że może wymienić przy tej okazji na wzmacniacz Bose. Zgodziłem się na ten manewr biorąc również pod uwagę, że lepsze granie. No i tu rozczarowanie. Faktycznie po zmianie wzmacniacza i kodowaniu grają wszystkie głośniki jednak wyraźnie jest brak basu. Jest czysto i głośnie ale ale nieefektownie. Czy może ktoś podpowiedzieć co i jak ? Czy Bose tak właśnie gra ? Czy można wymienić wzmacniacz bez wymiany głośników ?
Cała operacja trochę kosztowała i stąd moje niezadowolenie. <onie>

Korton 
Moje A8

Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Wysłany: 2015-12-19, 23:03   

Obstawiam, ze wzmacniacz bose basy puszcza na wyjscie ktore jest podpiete do glosnikow kotrych u ciebie nie ma. Suba na pulce z tylu w podtawowej wersji pewnie nie ma, itp. Gra bo gra, ale wzmacniacz przystosowany pod inna ilosc i rodzaj glosnikow.

drago_o 
Moje A8

Silnik cm3: 3936
Imię: Karol
Wysłany: 2015-12-20, 11:09   

Zestaw bose ma o ile dobrze pamiętam 13 głośników. Sama zmiana wzmacniacza nie wykrzesać więcej ze standardowych głośników. Głośniki Bose dają dobrze basem nawet z przodu ale i tak wszystko daje subufer w tylnej półce..
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

LolekA8 
Użytkownik

Wysłany: 2015-12-20, 15:53   

Korton czy da się to jakoś sprawdzić ? Zapłaciłem za pełną naprawę sprzętu i jestem mega niezadowolony. Szanuję ludzi, którzy się cenią ale i potrafią coś naprawić, szlak mnie trafia jak zdzierają z ludzi kasę korzystając z ich niewiedzy - niestety zdarza się tak coraz częściej. Widzę, że masz rozeznanie w temacie. Znasz może kogoś z Warszawy lub okolic kto mógłby mi to sprawdzić, ewentualnie poprawić. Musze mieć pewność co jest nie tak z moim nagłośnieniem. Gość zdiagnozował mój problem i podjął się naprawy i do tego srogo policzył więc chcę mieć pewność co jest nie tak bo niestety będę musiał się do gościa wbić do warsztatu. Fakt jest taki, że nie miałem nigdy do czynienia z takim sprzętem grającym ale myślę że powinno być lepiej niż np. Wv Touranie ze standardowym sprzętem.

st@rost 
Moje A8

Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4,2
Imię: Michał
Jeżdzę: 4.2 MPI A8 D3; A4 B9 TFSI 330
Wysłany: 2015-12-20, 16:00   

sprobuj firme barieradzwieku.pl Montuja caraudio oraz audo w domach. Mnie instalowali w domu BOSE, mega profesjonalne podejscie przy montazu oraz obsluga posprzedazowa.

Sa dystrybutorem BOSE.

Korton 
Moje A8

Imię: Tomasz
Jeżdzę: a8 d3
Wysłany: 2015-12-20, 23:32   

LolekA8 napisał/a:
Korton czy da się to jakoś sprawdzić ? Zapłaciłem za pełną naprawę sprzętu i jestem mega niezadowolony. Szanuję ludzi, którzy się cenią ale i potrafią coś naprawić, szlak mnie trafia jak zdzierają z ludzi kasę korzystając z ich niewiedzy - niestety zdarza się tak coraz częściej. Widzę, że masz rozeznanie w temacie. Znasz może kogoś z Warszawy lub okolic kto mógłby mi to sprawdzić, ewentualnie poprawić. Musze mieć pewność co jest nie tak z moim nagłośnieniem. Gość zdiagnozował mój problem i podjął się naprawy i do tego srogo policzył więc chcę mieć pewność co jest nie tak bo niestety będę musiał się do gościa wbić do warsztatu. Fakt jest taki, że nie miałem nigdy do czynienia z takim sprzętem grającym ale myślę że powinno być lepiej niż np. Wv Touranie ze standardowym sprzętem.

Niestety, ale nie potrafie ci pomoc, nie znam tez fachowcow z Warszawy. Jedynie co ja bym zrobil, to kupil standardowy wzmacniacz z D3 (powinien byc tani, bo moze komus zbywa po zmianie na Bose) i go podpial (pewnie bedzie potrzebne zdjecie zabezpieczenie ochrony komponentow), lub zostawil to co masz teraz Bose i poszukal kompletu glosnikow do niego i zrobil upgrade audio.

Z ciekawosci ten magik co teraz ci naprawial, to jak zdjal zabezpieczenie, bo z tego co wiem wzmacniacz Bose ma ochrone komponentu.

drago_o 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-21, 01:14   

Ma ochronę ale nie zawsze ona działa... Wydaje mi się, że to jest tak jak z napędem CD bez CP... czasem sie zdarza... Ja mam aktywne CP na BOSE odkąd mi aku padł i gra bez problemu cały czas :)

Do zmiany pod BOSE sporo zabawy. A, żeby było zrobione to dobrze na tą chwilę to powinieneś zwykły wzmacniacz założyć. Nawet jeśli myślisz o zmianie na BOSE w przyszłości to nie jeździj tak jak teraz bo ten wzmacniacz szybko trafi szlag...

Mrozu76 
Moje A8

Skrzynia: Tiptronic 5hp24
Imię: Przemek
Wysłany: 2015-12-21, 06:33   

[quote="Elpolako"]czy końcówki z Bose pasują do wtyczek standardowego audio?[/quote]

w A6 C4 nie pasuja, kostki sa inne. jesli chodzi o A8 to nie wiem, ale podejrzewam, ze tez tak moze byc :)

LolekA8 
Użytkownik

Wysłany: 2015-12-21, 09:26   

''Z ciekawosci ten magik co teraz ci naprawial, to jak zdjal zabezpieczenie, bo z tego co wiem wzmacniacz Bose ma ochrone komponentu.''

Witam
Co do umiejętności magika to nie mam wątpliwości. Gościa polecił mi warsztat w którym naprawiałem auta z grupy VAG. Wiem też, że do wzmacniacza który mi włożył do auta przełożył końcówkę z mojego. Wiem też, że jeździł moim autem do kogoś po (jak to on określił) numery kodów - czy coś takiego. Myślę, że jego macki sięgają aż do ASO. Fakt jest taki, że skasował za robotę a nie jest tak jak powinno być. No cóż będę musiał z gościa trochę przycisnąć.

drago_o 
Moje A8

Wysłany: 2015-12-21, 09:53   

Do zdjęcia CP na 90% był w ASO ale numery kodów... pewnie jechał do kogoś kto potrafi kodować i posiada VCDS'a lub VAS'a... ze zdolnościami bym nie szalał tego magika, to bardziej wiedza gdzie z czym jechać :D

Tak czy inaczej jeśli nei masz głośników BOSE to powinieneś wzmacniacz zmienić na standard. Wydałeś na niego kase a bez wszystkich głośników szybko spalisz końcówkę mocy(o ile jeszcze się to nie stało, dlatego nei ma basu). Szkoda go uwalić. Albo idź w zmianę głośników. Wzmacniacz sam w sobie nie daje BOSE jak juz było wcześniej napisane i standardowe głośniki nie dają z nim rady. Sam słyszałem już jeden egzemplarz, tylko miał dołożone do oryginalnych głośników te brakujące i to była tragedia.

A dla informacji z pierwszego pytania. Standard gra przeciętnie, mocno przeciętnie. BOSE gra już dość fajnie, chociaż dla osób tzw "audiofili" to mało. B&O jest juz naprawdę dobre :)

panton 
Moje A8

Silnik cm3: 3.3
Imię: Łukasz
Wysłany: 2015-12-21, 19:28   

B&O gra rewelacyjnie i trudno jest spotkać audio w aucie, które gra lepiej (przez termin "gra lepiej" nie mamy na myśli najgłośniejsze walenie basem)
dobrze to gra BOSE bo seria jest słaba....

Odpowiedz do tematu