|
Autor |
Wiadomość |
pebo
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: BFM
Skrzynia: GQF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysztof
Jeżdzę: A8L D3/A3 8L
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1442 Skąd: B.Podl.
|
Wysłany: 2018-07-22, 19:54 [D3 ALL
] Smarowanie i zabezpieczanie podwozia.
|
|
|
Panowie (i Panie) temat taki:
- czym i jak zabezpieczać podwozie auta?
Jak podaje producent, ponad 32 % składu A8 D3 to stopy aluminium i ponad 32 % to stopy stali. Nie jestem zwolennikiem smarowania połączeń smarem miedzianym, gdyż miedz w kontakcie z aluminium ulega korozji elektrochemicznej. Ale dobrze jest zabezpieczyć pewne połączenia aby kiedyś móc je ponownie odkręcić lub rozłączyć (np. szpilki w kołach, felgi do tarcz hamulcowych), czy też niektóre śruby odkręcić (śruby w zaciskach na rurach wydechowych, na sankach), a do tego np. zabezpieczyć przed brudem, błotem i solą oraz korozją np. śruby podwozia. Jakie są wasze praktyki? Wiem, że niektórzy masowo wręcz stosują wysokotemperaturowy smar miedziany, inni ŁT-40, WD-40, CX-80 (post może zawierać lokowanie produktu) ceramiczny lub litowy.
Wszelkie uwagi mile widziane. Zapraszam do dyskusji. |
_________________ Bądź dobry jak chleb. |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2018-07-22, 22:49
|
|
|
Poruszasz tu dwie kwestie, konserwacje podowzia a zabezpieczanie gwintow srub to rozne rzeczy.
Do srub pisalem nie raz tu na forum najlepiej smary ceramiczne, ja uzywam Textar Cera Tec |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2018-07-24, 18:27
|
|
|
dice111 napisał/a: | Poruszasz tu dwie kwestie, konserwacje podowzia a zabezpieczanie gwintow srub to rozne rzeczy.
Do srub pisalem nie raz tu na forum najlepiej smary ceramiczne, ja uzywam Textar Cera Tec |
Tak, piszę co najmniej o dwóch kwestiach. O smarze, o którym wspominasz czytałam w Twoich postach - zamówiłem i stosuję np. na styku felga/tarcza hamulcowa. Do klocków hamulcowych i prowadnic używam wysokotemperaturowego smaru miedzianego. Ale np. co z łbami śrub wystającymi z podwozia? Czym je pokryć/zabezpieczyć aby sól ich nie niszczyła i nie korodowały? |
|
|
|
|
Pepek
Moje A8
Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Przemek
Jeżdzę: S8 D2
Pomógł: 13 razy Dołączył: 29 Maj 2016 Posty: 529 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 2018-07-24, 18:51
|
|
|
pebo napisał/a: | Ale np. co z łbami śrub wystającymi z podwozia? Czym je pokryć/zabezpieczyć aby sól ich nie niszczyła i nie korodowały? |
Tym samym. Oczyścić, wymazać łepek, a jak imbus/torx/spline zapchać miejsce gdzie wchodzi klucz. Potem najlepiej przejechać po zapiaszczonej drodze. |
_________________ Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
AdiA8
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Adrian
Jeżdzę: A8 D3
|
Wysłany: 2018-07-25, 12:51
|
|
|
A nie jest możliwe zastosowanie dodatkowo plastikowych kapturków na łeb śruby? posmarować smarem i założyć dodatkowo kapturek. Taki luźny pomysł Zastanawiam się czy w zwykłym metalowym nie można by dostać takich kapturków. |
|
|
|
|
pebo
Moje A8
|
Wysłany: 2018-07-28, 16:12
|
|
|
AdiA8 napisał/a: | A nie jest możliwe zastosowanie dodatkowo plastikowych kapturków na łeb śruby? posmarować smarem i założyć dodatkowo kapturek. Taki luźny pomysł Zastanawiam się czy w zwykłym metalowym nie można by dostać takich kapturków. |
Dobry pomysł. Michał W. powinien mieć takie zestawy kapturków do D2/D3, ewentualnie jakiś smar. Michał - kompletuj zestawy ;-) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|