Autor |
Wiadomość |
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-14, 14:20 [D3 04 3.7MPI
] Prośba o analizę
|
|
|
Witam!
Zbliża się czas zmian. Jest do kupienia auto którym jestem bardzo zainteresowany. Właściciel przedstawił mi trochę dokumentów do wglądu a miedzy innymi wyniki skanowania. Podobno są to mało istotne drobiazgi. Czy zatem któryś z kolegów mógłby to "rozszyfrować" i opisać co jest co?
Jest jeszcze jeden problem.Mam to w PDFie i nie bardzo wiem jak wrzucić na Forum.
Wszelkie konstruktywne wnioski i sugestie bardzo mile widziane.
Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-06-14, 19:47 Re: Prosba o ocene.
|
|
|
majkaistefan napisał/a: | Jest jeszcze jeden problem.Mam to w PDFie i nie bardzo wiem jak wrzucic na Forum. |
Skopiuj cały tekst albo wrzuć mi na maila
[ Dodano: 2015-06-14, 23:34 ]
Logi od Stefana (wszystko co dostałem)
|
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-15, 10:32
|
|
|
Witam!
Tak zle czy az tak dobrze ze nikt sie nie wypowiada? Albo to znowu"polska choroba"?
Stefan. |
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-06-15, 20:40
|
|
|
majkaistefan napisał/a: | Tak zle czy az tak dobrze ze nikt sie nie wypowiada? | Ani to, ani to. Problemem jest zapewne niemiecki język . Ale do rzeczy:
- pierwszy screen mówi o błędnym kodowaniu sterownika ...ale którego?
- na drugim sporadyczny błąd komunikacji z ogrzewaniem postojowym
- trzeci, sporadyczny błąd komunikacji z czujnikiem ciśnienia G291 ...pewnie gdzieś air ucieka
- na czwartym dwa błędy gdzie pierwszy jest od przeciwmgielnych z tyłu co może wskazywać na źle wpiętą instalację elektryczną haka lub uszkodzenie sterownika oświetlenia. Drugi błąd chyba rozwiązany, widzę "ptaszka"
- ostatni screen informuje o bardzo częstym błędzie komunikacji ze sterownikiem ABS ...może wystarczy rozłączyć wtyczkę i psiknąć kontakt-sprayem.
P.S.
Stefanie czyżbyś zaczynał kolekcjonować A8? |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-06-16, 00:35
|
|
|
majkaistefan napisał/a: | Tak zle czy az tak dobrze ze nikt sie nie wypowiada? Albo to znowu"polska choroba"? |
Ja podesłałem swoje wypociny via mail więc tutaj czuję się już zwolniony z tego obowiązku |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-16, 05:24
|
|
|
Witam!
FOSS napisał/a: | Ja podesłałem swoje wypociny via mail więc tutaj czuję się już zwolniony z tego obowiązku | - Obowiazku? Tu czegos takiego nie ma. Wydaje mi sie ze raczej chodzi o przyjemnosc i wymiane doswiadczen. O tym zeby podzielic sie wiedza z mniej doswiadczonymi kolegami juz nie wspomne.
Daniel to nie zapedy kolekcjonerskie a raczej matematyka i rzeczywistosc.Czas chyba zmienic auto.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-18, 13:31
|
|
|
Witam!
Widze ze reszta kolegow sie "z obowiazku" zwolnila sama. Tyle to wlasnie warte.
Wracajac jednak do tematu to jaki bylby koszt takiej naprawy aby auto bylo w 100% sprawne.
Stefan. |
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-18, 22:30
|
|
|
Witam!
aro51 napisał/a: | Przecież "tam" są inne ceny. | - Dlatego chcialbym TU naprawic.
Stefan. |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-27, 10:35
|
|
|
Witam!
Co sie stalo? Fachowcow wymiotlo? Czy ma to zwiazek z tym ze o konkrety chodzi?
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Imię: Daniel
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-06-27, 16:53
|
|
|
Stefan, żeby podać jakieś ceny to trzeba wiedzieć ile to wszystko zajmie i co w tym czasie się wymieni. Na podstawie powyższych błędów nie da się jednoznacznie stwierdzić co jest uszkodzone. Poza tym chcesz to naprawić tutaj, czyli tutaj w DE czy tutaj na forum czyli w PL. W Niemcach oprócz mnie chyba nikt z forum nie naprawia aut, więc było to, cytuję: majkaistefan napisał/a: | Co sie stalo? Fachowcow wymiotlo? Czy ma to zwiazek z tym ze o konkrety chodzi? | ...do mnie?! |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-06-28, 07:52
|
|
|
Witam!
danishow napisał/a: | ..do mnie?! | - nie do Ciebie.Z toba to tak jakos dziwnie jest.Nie trzeba dwa razy powtarzac.
Stefan. |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-05, 22:29
|
|
|
Witam!
Odgrzewam "kotleta". Taka wersje przedstawil jako jedya sluszna fosik:
Dee Tee <foss.sts@gmail.com>
14.06.2015
do mnie
1. Błędy ze sterownika MMI - niepoprawne nastawy podstawowe
- należy poprawnie zakodować sterownik MMI pod wyposażenie auta
- w skrajnych przypadkach, aby pozbyć się błędu, konieczna może być wymiana sterownika ale w wielu przypadkach, pomimo tego błędu MMI i wszystkie systemy auta mogą chodzić poprawnie i jak tak będzie to wymianę sterownika można sobie odpuścić
2. Błędy ze sterownika webasto - problemy z komunikacją
- błąd sporadyczny więc może wszystko gra
3. Błędy ze sterownika zawieszenia - sygnał nieprawdopodobny
- błędy sporadyczne więc nie koniecznie świadczy to o jakichś uszkodzeniach
- podczas zakupu warto przetestować zawias, także komputerem via VCDS
4. Błędy ze sterownika modułu komfortu
- problem z tylnym lewym światłem przeciwmgielnym
- może to być po prostu spalona żarówka a może problem z lampą bo niestety lampy w D3 mają swoje wady, rozszczelniają się, zaciągają wilgoć, pękają szkła a z powodu wilgoci mają też problemy ze świeceniem
5. Błędy ze sterownika wzmacniacza dźwięku
- tu trochę dziwna sytuacja bo jest tu niby zapisany błąd komunikacji ze sterownikiem hamulca postojowego
Zaskakujące jest to że w pierwszym pdf-ie numer urządzenia które ostatnio dokonywały jakichś czynności serwisowych na tym sterowniku jest łudząco podobny do mojego - nie identyczny ale jakbym tego numeru nie porównał z innym logiem to bym powiedział, że mój.
Z tych błędów nic poważnego nie wynika ale jak rozumiem to konkretne błędy wyrwane z całych logów a więc nie wszystko można poprawnie ocenić.
Informacja ta jak widac tajne przez poufne "0000".Zastanawia mnie dlaczego nie zostala umieszczona na Forum otwartym tekstem? Czyzby bylo cos nie tak?
Prosze o pomoc pozostalych kolegow.
Stefan. |
|
|
|
|
drago_o
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Pomógł: 184 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 6725 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2016-02-06, 00:08
|
|
|
Pokaz błędy to Ci ktoś powie.
Jak dobrze rozumiem po pół roku mówisz, że to nie Twoje logi?
Tak jeszcze mały komentarz: FOSS mi też kiedyś pomagał i pisał na pw przypuszczalne problemy, nie widzę nic w tym dziwnego. Tym się zajmuje zawodowo, więc nie wymagałby aby udostępniał to publicznie. Jego wiedza jest jego narzędziem. I tak dobrze że chce pomagać komuś online bo inny by podał adres i narazie.
Co do opisów błędów to już sam miałem sporadyczne w różnych sterownikach i niektóre nigdy nie wróciły po skasowaniu.
Jeśli o błąd wzmacniacza chodzi to sam byłem świadkiem jak u mnie facet połączył się VCDSem i pokazał co innego(głupoty) niż później jak połączył się VASem.
Co może być nie tak z tym? Tylko sterownik MMI pozostał niewiadomydo zrobienia. |
_________________ Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG |
|
|
|
|
|
|
|
majkaistefan [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-06, 00:21
|
|
|
Witam!
drago_o napisał/a: | sam byłem świadkiem jak u mnie facet połączył się VCDSem i pokazał co innego(głupoty) niż później jak połączył się VASem. | -a wiec powtorz to wszystkim glosno i wyraznie. Moze w koncu ktos wyciagnie prawidlowe wnioski i zaoszczedzi sporo kasy..
Stefan. |
|
|
|
|
|