Autor |
Wiadomość |
denveco
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic + Łopatki
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Rafał
Jeżdzę: A8 D3 (silnik BFM)
|
Wysłany: 2024-11-26, 11:34 [D3 preFL ALL
] Ucina dźwięk na 1-2 sekundy subufer gra be
|
|
|
Witam serdecznie.
Taki problem mam z moim audio w Audi. Rzecz wygląda tak, że bez względu na to czy muzyka dobiega z radia, z USB przez AMI czy też z CD to co jakiś czas zdarza się, że muzyka przycichnie na 1 - 2 sekundy po czym dalej wszystko gra. Co ciekawe ucichają wszystkie głośniki za wyjątkiem subufera który w tej 1- 2 sekundowej ciszy pozostałych głośników słychać, że gra. Czy ktoś miał taki problem i wcelował w 100% w jego diagnozę / naprawę / wymianę??
Druga kwestia czy ktoś może mi napisać ze zdjęcia co jest jakim urządzeniem?? Fotosik coś nie działa więc nie wiem i i czy ten link będzie widoczny: https://ibb.co/fCWCFPn |
|
|
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Zasilanie: PB
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 249 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5146 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2024-11-26, 11:45
|
|
|
BOSE, B&O (dokładany, bo w Twoim roczniku nie było), czy Becker ? |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
|
Wysłany: 2024-11-26, 12:12
|
|
|
No właśnie zapomniałem dodać najważniejszej informacji. Na głośnikach i na tylnej półce mam emblematy BOSE, więc chyba taki sprzęt tam u mnie ćwierka. |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: 2024-11-26, 12:27
|
|
|
To srebrne to sterownik radia. Coś może zakłócać sygnał, tracić się w Beckerze takie objawy, lub strzelanie do głośników wraz z zanikającym dźwiękiem to normalne, lubią padać, ale przy BOSE nie słyszałem. |
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
|
Wysłany: 2024-11-26, 13:17
|
|
|
Tak, czytałem właśnie na forum o trzaskaniu czy innych dolegliwościach występujących w Beckerze. Natomiast nie znalazłem nic na temat dokładnie takich samych objawów jak u mnie, nawet też w BOSE. Jak podłączając VCDSa mogę zweryfikować jaki sprzęt audio mam założony w Audi?? Żeby być pewnym na 100% że mam BOSE (jak sugerują emblematy na maskownicach głośników) a nie Becker?
No więc tak, odłączyłem w schowku pasażera AMI i wpiąłem pętlę na światłowodzie, to samo zrobiłem z sąsiadującą z AMI zmieniarką, w bagażniku natomiast zrobiłem to samo z nawigacją i tym co jest niby radiem (zaznaczone czerwoną kropką na zdjęciu). https://ibb.co/5FGynrB Nie wiem natomiast co się kryje za czarną metalową blachą zaznaczone na zdjęciu kropką niebieską i żółtą. Tam nie dałem rady wypiąć sprzętu i wpiąć pętlę w światłowód. W każdym razie to co sprawdzałem do tej pory nie eliminowało ścinania dźwięku na głośnikach. |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: 2024-11-26, 15:39
|
|
|
Beckera od razu poznasz, bo nie ma bassu, ma tez charakterystyczny wzmacniacz, poza tym z przodu na podszybiu nie ma 3 głośnika, a z tyłu na półce jest tylko jeden zamiast 3. Wzmacniacz znajdziesz we wnęce. Generalnie lewy boczek w zależności od wyposażenia co tam było skonfigurowane, dojdzie Ci tuner telewizyjny, DVD, moduły od RSE.
ściągnij se 57-SSP 293 Audi A8 03 - Infotainment https://krakenfiles.com/view/Nz1lkH4IFp/file.html to masz tam rozpisane co jak rozmieszczone łacznie z infem jak realizowana jest komunikacja pomiedzy podzespolami.
. |
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
|
Wysłany: 2024-12-01, 23:33
|
|
|
A też takie pytanie... Ja mamA8 z 2003 roku w której jest MMI 2G High (tak mi się wydaje). Czy jeżeli np kupię wzmacniacz z roku 2009 w aucie w którym siedziało MMI 3G to czy będzie to jakimś problemem?? Czy nie ma to znaczenia i zwyczajnie wyciągam potencjalnie wadliwy wzmacniacz, wkładam drugi sprawny, jadę ściągnąć CP i cieszę nieprzerwaną cięciami muzyką?? |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: 2024-12-02, 10:42
|
|
|
Po liftingu wzmacniacz BOSE to było tzw BOSE 6000, tam jest bodaj zupełnie inny układ PINów. Niby się tam surround polepszył. CP ma każdy. |
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
|
Wysłany: Wczoraj 21:12
|
|
|
Hmmm... No i sprawa wygląda następująco. Kupiłem drugi wzmacniacz BOSE ze ściągniętym CP z roku produkcji 2015 wzmacniacza nie samochodu, podłączyłem urządzenie i było jeszcze gorzej. Mianowicie grał lewy przedni głośnik na podszybiu plus do tego tylny lewy. Cała prawa strona cicha plus łącznie z subuferem. Zaglądając do małego gniazda na dolnej linii na środku jest podwędzony pin, zakładam że to on jest odpowiedzialny za niegranie prawej strony i suba. Ale to też starczyło by i w tym wzmacniaczu słyszeć cięcia 1 - 2 sekundowe w dźwięku. Tak więc wygląda na to, że wina nie leży we wzmacniaczu a musi być gdzie indziej. Dla pewności podpiąłem spowrotem swój stary (na to wygląda sprawny wzmacniacz) i tak samo ucinanie nadal występuje. Zajrzałem ponownie do przedniego schowka. Posiadając pętlę światłowodową, odłączyłem całkowicie zmieniarkę i wpinając pętlę w światłowód cięcia w dźwięku występują. ten sam zabieg przeprowadziłem w AMI, NAVI oraz radiu. W tych przypadkach także cięcie jest słyszalne. Nie ma znaczenia auto jedzie (by np coś pod wpływem wstrząsów nie łączyło) czy stoi. Tak samo odstęp czaaswy występowania cięć jest różny. Jest jeszcze tuner którego nie sprawdzałem ale raczej wątpię by on miał jakiś wpływ... Już sam nie wiem gdzie szukać przyczyny... |
|
|
|
|
dice111
Master MOD
|
Wysłany: Dzisiaj 10:02
|
|
|
Moze byc samo MMI, albo gdzies po drodze w całym ringu |
|
|
|
|
|
|
|
denveco
Moje A8
|
Wysłany: Dzisiaj 11:24
|
|
|
Masz na myśli ten panel przy lewarku biegów?? Żeby to jeszcze być pewnym gdzie leży przyczyna... Nawet nigdzie indziej nie można znaleźć na internecie takiej przyczyny. Bo przecież nie tylko A8 D3 ma taki system Ale wiele modeli AUDI... |
|
|
|
|
dice111
Master MOD