Autor |
Wiadomość |
panton
Moje A8
Rocznik: 1997
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 33 razy Wiek: 46 Dołączył: 15 Kwi 2012 Posty: 1008 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2018-11-29, 23:28
|
|
|
walus30 napisał/a: |
Cytat:
ps: jak się kupuje auto w wersji USA to trudno się dziwić, że część systemów nie działa (inne częstotliwości pracy / inne standardy)
to nie jest opinia na podstawie mojego auta które akurat jest z USA tylko wielu innych łącznie z tymi w ASO więc nie szukaj najprostszej argumentacji na tym forum - "Twoje auto jest z USA" i jest c.h.ujowe i nic nie działa. Otóż działa i kupuje następne też z USA |
ja nic do aut z USA nie mam.... sam miałem kiedyś Audi w wersji USA i dobrze wspominam te czasy... tylko, że te auta są specyficzne i część elektroniki jest dostosowana do innych standardów i nie współpracuje to z tym co mamy w europie... A jak twierdzisz że w wersji USA wszystko Ci działa w EU bez wymiany sterowników, softu i przeróbek to OK. Niech tak zostanie
walus30 napisał/a: | Problemem nie jest USA tylko ten system i częstotliwości napędów/bram z którymi Audi nic nie ma współnego |
po to tworzy się standardy by pewne techniczne aspekty usystematyzować i sprawić by każdy się do nich dostosował
takie podejście gwarantuje kompatybilność różnych marek / producentów
homelink nie jest tutaj wyjątkiem i to nie wina tego systemu że pojawiło się dużo różnych sterowników bram, które pracują w innym zakresie i w sobie tylko znanym standardzie
masz na stronie listę kompatybilnych urządzeń i działa to bardzo dobrze
[ Dodano: 2018-11-29, 23:43 ]
Unseen napisał/a: | Ja bym zamowila Homelinka, jakbym miala opcje konfiguracji kolejnego auta. Tak musze trzymac pilota od garazu pod reka, a mam go razem z kluczami od domu. |
bardzo fajny wynalazek |
|
|
|
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 06:52
|
|
|
panton napisał/a: | masz na stronie listę kompatybilnych urządzeń i działa to bardzo dobrze |
ale lista jest mocno ograniczona i wiele napędów nie działa nawet z wersją Europejska, a skala problemu była dość znana nawet w ASO, bo Klienci zgłaszali reklamację i z tego co wiem obecnie tego systemu nawet nie montują już więc to też o czymś świadczy?
panton napisał/a: | A jak twierdzisz że w wersji USA wszystko Ci działa w EU bez wymiany sterowników, softu i przeróbek to OK. Niech tak zostanie |
a kto powiedział , że nie mam dostosowanej do wersji EU? Tylko w aucie Homelink nie działą, ale to nie jest tylko mój problem, lub też nie umiem tego zaprogramować, bo wiem, że czasami ludzie dokupują adaptery? https://www.amazon.com/sl...nv6hmuaykpc966w
Czy jak napiszę Ci model bramy sprawdzisz ?? |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
|
Wysłany: 2018-11-30, 07:23
|
|
|
walus30 napisał/a: | panton napisał/a:
masz na stronie listę kompatybilnych urządzeń i działa to bardzo dobrze
ale lista jest mocno ograniczona i wiele napędów nie działa nawet z wersją Europejska, a skala problemu była dość znana nawet w ASO, bo Klienci zgłaszali reklamację i z tego co wiem obecnie tego systemu nawet nie montują już więc to też o czymś świadczy? |
w jakim modelu nie jest dostępny homelink? Wejdź sobie na stronę Audi i zobacz konfigurator A8 D5 lub A6 C8
podawałem kilka postów wcześniej pod jaką pozycją i za jaką kwotę jest dostępny w A8 D5
czytasz to co jest napisane czy tylko komentujesz (?)
[ Dodano: 2018-11-30, 07:27 ]
walus30 napisał/a: | Czy jak napiszę Ci model bramy sprawdzisz ?? |
https://homelink.com/assets/downloads/homelink_ukenglish.pdf |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 08:06
|
|
|
panton napisał/a: | podawałem kilka postów wcześniej pod jaką pozycją i za jaką kwotę jest dostępny w A8 D5 |
akurat tutaj nie patrzyłem , bo ten model mi się nie podoba i nie kupie
A co jeśli nie ma mojej bramy w liście kompatybilnych napędów?
Potrzebuje jeszcze sprawdzonej instrukcji kodowania do bramy. Ta z instrukcji auta nie działa |
|
|
|
|
|
|
|
panton
Moje A8
|
Wysłany: 2018-11-30, 08:14
|
|
|
zgłosić się do firmy zajmujące się tematyką bram, która problem rozwiąże |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-30, 08:35
|
|
|
panton napisał/a: | zgłosić się do firmy zajmujące się tematyką bram, która problem rozwiąże |
Jaki powinien być kod kraju w ustawieniach pilota otwierania bramy?
najszybsze chyba rozwiązanie:
https://www.proxima.pl/produkt/zestaw-homecar/ |
|
|
|
|
|
|
|
gekon111a
Moje A8
Rocznik: 2015
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: DSG
Imię: Rafał
Jeżdzę: A8 D4
|
Wysłany: 2018-12-09, 18:46
|
|
|
Temat do zamknięcia, znalazłem specjalistę i zainstalował Homelink w samochodzie gdzie nie miałem fabrycznie tej opcji. Programowanie przez MMI pilota działa i bramę można otwierać.
Przy poprzednim samochodzie miałem kłopot z napędem Nice, ale był rozwiązany przez podłączenie dodatkowego zestawu odbiorniķ-pioloty o zmiennym kodzie firmy Allmatic. Podobne rozwiązanie jak w linku podanym w poście powyżej.
PS.
Jedna uwaga przy pilotach z kodem zmiennym należy otworzyć centralę odbiornika w bramie , aby uruchomić tryb parowania odbiornika i samochodu lub dodatkowego pilota. |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-09, 18:52
|
|
|
gekon111a napisał/a: | Temat do zamknięcia, znalazłem specjalistę i zainstalował Homelink w samochodzie gdzie nie miałem fabrycznie tej opcji. Programowanie przez MMI pilota działa i bramę można otwierać.
Przy poprzednim samochodzie miałem kłopot z napędem Nice, ale był rozwiązany przez podłączenie dodatkowego zestawu odbiorniķ-pioloty o zmiennym kodzie firmy Allmatic. Podobne rozwiązanie jak w linku podanym w poście powyżej.
PS.
Jedna uwaga przy pilotach z kodem zmiennym należy otworzyć centralę odbiornika w bramie , aby uruchomić tryb parowania odbiornika i samochodu lub dodatkowego pilota. |
Jaki masz zasięg otwierając bramę z zewnątrz ? Taki sam jak z pilota czy gorszy? Muszę wyciągnąć jakas antenę ... |
|
|
|
|
|
|
|
gekon111a
Moje A8
|
Wysłany: 2018-12-09, 19:14
|
|
|
Zasięg podobny jak z pilotem. Jedna uwaga w mojej instalacji nadajnik pilota jest wewnątrz panelu obok lusterka wstecznego, a nie w grilu z przodu samochodu jak w instalacjach fabrycznych. |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-09, 20:04
|
|
|
gekon111a napisał/a: | Zasięg podobny jak z pilotem. Jedna uwaga w mojej instalacji nadajnik pilota jest wewnątrz panelu obok lusterka wstecznego, a nie w grilu z przodu samochodu jak w instalacjach fabrycznych. |
U mnie pod reflektorem lewym i działa tak z 5 metrów. Dodatkowo garaż jest w piwnicy i muszę ustawić się nadajnikiem do bramy |
|
|
|
|
|
|
|
gekon111a
Moje A8
|
Wysłany: 2018-12-10, 10:58
|
|
|
Opisz jak działa przycisk Homelink - musisz nacisnąć go raz czy 2 razy?
U mnie działa po 2 naciśnięciu - zastanawiam się czy to normalne lub jeśli nie to będę musiał programowac go ponownie. |
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-10, 11:14
|
|
|
gekon111a napisał/a: | Opisz jak działa przycisk Homelink - musisz nacisnąć go raz czy 2 razy?
U mnie działa po 2 naciśnięciu - zastanawiam się czy to normalne lub jeśli nie to będę musiał programowac go ponownie. |
Powiem tak,
raz nacisnę lekko i zadziała, raz muszę przytrzymać dłużej , a czasami dopiero za 2-3 razem.
Chyba za szybko nie można naciskać tego samego przycisku bo system głupieje.
Ogólnie chyba pilot od bramy lepszy i zasięg chyba też mocniejszy ( szczegónie duży pilot 4 przyciskowy, nie 2 |
|
|
|
|
|
|
|
gekon111a
Moje A8
|
Wysłany: 2018-12-12, 10:53
|
|
|
walus30 napisał/a: | panton napisał/a: | zgłosić się do firmy zajmujące się tematyką bram, która problem rozwiąże |
Jaki powinien być kod kraju w ustawieniach pilota otwierania bramy?
/ |
U mnie jest 1 i działa |
|
|
|
|
czarnya8
Użytkownik
Rocznik: 2010
Silnik cm3: 4.2
Imię: Dariusz
Jeżdzę: A8 D4 4H
Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 16 Paź 2013 Posty: 26 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-12-13, 20:46
|
|
|
Ja sobie dołożyłem nową radiolinię do centrali sterującej bramą i problem z głowy.
Wszystko działa jak trzeba. Trzeba tylko trochę pomyśleć jak to wszystko działa.
Firma sommer ma takie radio, które jest kompatybilne z homelink w wersji chyba 7, bo takie jest
montowane w D4.
U mnie chodzi radio 4796V001 z linku poniżej:
https://www.sommer.eu/pl/...nal_im-Gehaeuse
Trzeba też do niego dokupić pilot, żeby można było zgodnie z procedurą z instrukcji audi D4 wczytać pilota do homelinka Audi. oczywiście wcześniej trzeba sparować pilota z radiem podpiętym do centrali bramy. Można też dokupić oryginalną antenę z długim kablem.
Tak mam u siebie. |
_________________ Wyświetlanie ekranu ze smartfona na ekranie MMI
Wymiana tunera TV mpg2 na mpg4
Zdjęta blokada wideo w ruchu
Włączona reg. dystansu w ACC przez MMI
Odblokowane Zielone Menu
Zamykanie klapy bagażnika kluczykiem
Włączenie w navi RUCH DROGOWY
Wyłączona syg. pasów
W planach: uruchomienie VZE |
|
|
|
|
|
|
|
walus30 [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-13, 21:01
|
|
|
czarnya8 napisał/a: | Ja sobie dołożyłem nową radiolinię do centrali sterującej bramą i problem z głowy.
Wszystko działa jak trzeba. Trzeba tylko trochę pomyśleć jak to wszystko działa.
Firma sommer ma takie radio, które jest kompatybilne z homelink w wersji chyba 7, bo takie jest
montowane w D4.
U mnie chodzi radio 4796V001 z linku poniżej:
https://www.sommer.eu/pl/...nal_im-Gehaeuse
Trzeba też do niego dokupić pilot, żeby można było zgodnie z procedurą z instrukcji audi D4 wczytać pilota do homelinka Audi. oczywiście wcześniej trzeba sparować pilota z radiem podpiętym do centrali bramy. Można też dokupić oryginalną antenę z długim kablem.
Tak mam u siebie. |
Dzięki, z pewnością masz rację,
ale generalnie patrząc ile kosztuje mnie przystosowanie Homelinka, anteny, piloty itd to chyba najlepszy jest zwykły pilot od bramy
U mnie Homelink działa ok 5 metrów od bramy, ale muszę ustawić się przodem... |
|
|
|
|
|