Autor |
Wiadomość |
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2013-08-10, 14:32 Telefon / smartfon
|
|
|
Chciałbym się was poradzić w temacie telefonu ale.... od początku.
Od lat jako drugiego telefonu używam smartfona...
kiedyś przez kilka lat palmofona HP... najpierw 6515 a później 2x model 6915 którg używałem nie tylko jako telefon ale także jako organizer, kalendarz (synchronizowałem non-stop z Outlook'iem na stacjonarnym kompie) oraz przenośną nawigację z AutoMapą.
Po kilku latach używania HP na rynku pojawiło się HTC HD2 które urzekło mnie od pierwszego wejrzenia - kupiłem zaraz jak weszło do sprzedaży.
HTC godnie zastąpiło HP we wszystkim czego potrzebowałem (synchronizacja z Outlook + navi AutoMapa) - używałem go przez ostatnich kilka lat ale niedawno córcia moja wytrąciła mi go z ręki i po nieszczęśliwym upadku na podłogę odmówił współpracy :evil:
Ponieważ kończyły mi się umowy na telefon więc po rozmowie w salonie kupiłem Nokię Lumia 820 - miała mi zostąpić HTC a Win Mobile 8 miał mieć tą samą funkcjonalność co Win Mobile 6.5... niestety okazał się porażką po całej liniii, straszny shit, okazał się telefonem który przestał mi się podobać już pierwszego dnia użytkowania i każdego następnego dnia było już gorzej. Idzie na handel :wpale:
HTC oddałem do serwisu i naprawę wyceniono na 1800pln
niewiele więcej dałem kupując go nowego a dziś nowy kosztuje około 1200pln więc to jakaś paranoja
Więc jak na wstępie...
poszukuję smartfona jako organizera i nawigacji...
muszę mieć możliwość prostej synchronizacji po kablu z MS Outlook (bez konieczności posiadania konta gmail, hotmail, microsoft czy jakiegokolwiek innego i bez konieczności wysyłania tego na jakiś serwer i korzystania z połączenia internetowego i przesyłu danych) oraz możliwość instalacji nawigacji AutoMapa z pełną jej funkcjonalnością i nawigowaniem bez konieczności używania połączenia internetowego i przesyłu jakichkolwiek danych.
Dodam tylko, że korzystanie z czegoś takiego jak SkyDrive i innych tym podobnych pomysłów jest dla mnie obce i z przyczyn różnych nie mam zamiaru wysyłać gdzieś w net całej listy swoich kontaktów, kalendarza, notatek, zdjęć i czegokolwiek innego co wiąże się personalnie ze mną i moimi znajomymi - taka religia i proszę mnie nie przekonywać ;-)
Nie potrzebuję również pozostawania non-stop on-line i śledzić na bieżąco Facebook'a, Twitera, Naszej Klasy, Pudelka ani czegokolwiek na nich na bieżąco udostępniać i komentować - w moich telefonach wszelkie usługi lokalizacyjne, pogodowe i inne on-line wiążące się z przesyłem danych są permanentnie wyłączone i włączam je kiedy ich potrzebuję (mail, net czy inne usługi)
Podstawowym wyznacznikiem jest możliwość synchronizacji MS Outlooka z tradycyjnego komputera.
Jak już zauważyłem w Win Mobile 8 jest to niemożliwe - tu trzeba korzystać ze SkyDrive co wykluczam.
Na placu boju są również smartfony z Androidem - wprawdzie wnerwia mnie dostępność aplikacji na Androida bo dogranie czegokolwiek wymusza posiadanie konta gmail ale podobnież jest możliwość synchronizacji przez USB.... jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o szczegółową instrukcję, może się przekonam.
Dodatkową komplikacją jest to, że potrzebuję smartfona w którym będę mógł bez problemu korzystać z AutoMapy. Do tej pory nie miałem z tym problemu bo wszystko co miałem miało Win Mobile. Nie wiem jak AutoMapa chodzi na Androidzie - jeśli ktoś używa to proszę o info jak działa.
Jakieś propozycje od użytkowników czy też znawców tematu z branży??
Czy pozostaje mi kupić następne HTC HD2 czy też jakieś nowsze urządzenie sprosta moim starodawnym wymaganiom??
Czy cokolwiek z Androidem spełnia moje oczekiwania??? |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Dymian
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB+LPG
Jeżdzę: VW
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 161 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2013-08-10, 17:46
|
|
|
Z grubej rury wymagania.
Ja jedynie klepnę, że automapa na andka kuleje, raczkuje- ogólnie niegodna polecenia na daną chwilę.
Ja wychowałem się na andkach- jak chciałem mapę bez "onlinowego" drenowania mojego tel- korzystałem z sygic mobile- ale do najlepszych nie należy.
Ogólnie android nie spełni wyżej postawionych punktów. Góra, że root'y cuda wianki pójdą w ruch ale to więcej zabawy niż pożytku. |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-08-10, 20:31
|
|
|
Dymian napisał/a: | Z grubej rury wymagania. |
Ale jak to z "grubej rury"?... przecież jeszcze kilka lat temu to był standard.... no może nie we wszystkich urządzeniach ale w tych z wyższej półki synchronizacja z Outlookiem po kablu być musiała ;-)
To teraz nastały takie zwariowane on-line'owe czasy, że możesz robić kopię zapasową wszystkiego na wirtualnym dysku w sieci..... tyle, że nasze dzisiejsze "możesz" oznacza że właściwie "musisz" bo wszystkie telefony na Win Mobile 8 mają synchronizację SkyDrive (po kablu bezpośrednio na lapka nie możesz) a na Androidzie również przez net za pośrednictwem konta gmail.
Tyle, że ja nie potrzebuję konta microsoft, gmail, hotmail czy innego tam... mam swoje maile firmowe z własną domeną i to wystarcza mi w zupełności a wysłanie wszystkiego co mam w kompie i telefonie do internetu na tą chwilę jest sprzeczne z moją "religią" :-P
Widzę, że pozostanie mi kupić następne HTC HD2 i cieszyć się starym dobrym sprzętem.
Zresztą czytając różne opinie w sieci nie jestem odosobniony w twierdzeniu, że Win Mobile 8 cofnął się o epokę w czasie tworząc system który nie pozwala zrobić z telefonem nic nie można zrobić... mam Lumię 820 i jest tragedia... mam kartę pamięci 8GB i nie mam jak swobodnie przeglądać jej zawartości... po co mi Office w telefonie jak nie mogę swobodnie zarządzać plikami na telefonie i karcie (brak menadżera plików albo ja go nie potrafię znaleźć)... jak swobodnie zarządzać muzyką i video zgromadzonymi na karcie i telefonie?... niby taki super telefon ale w mojej ocenie kibel, dawno gorszego chłamu nie miałem już nie wspominając o cenie za to coś |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2013-08-10, 20:39
|
|
|
Ją od miesiąca korzystam z HTC ONE i jak dla mnie rewelacją. Telefon nie zawiesza się auto mapa lata płynnie, w porównaniu do noki 820 żony jest o kilka klas wyżej, tak więc polecam |
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-08-10, 20:46
|
|
|
sebos17 napisał/a: | Ją od miesiąca korzystam z HTC ONE i jak dla mnie rewelacją. |
Na jakim to systemie lata?
Wziąłbym coś nowszego chętnie ale jak nie będzie to kupię jeszcze jedno HD2.
No chyba że to moje da się naprawić w mniejszych pieniądzach bo to co mi krzyknął serwis to paranoja :evil: |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2013-08-10, 20:56
|
|
|
FOSS napisał/a: | Na jakim to systemie lata? |
Android, teraz forum częściej przeglądam na telefonie niż na kompie |
|
|
|
|
|
Druss
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D2 4.2 ; W203
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 290 Skąd: Grodzisk Maz
|
Wysłany: 2013-08-12, 11:14
|
|
|
FOSS napisał/a: | możliwość instalacji nawigacji AutoMapa z pełną jej funkcjonalnością i nawigowaniem bez konieczności używania połączenia internetowego i przesyłu jakichkolwiek danych. |
To kryterium jest chyba najcięższe do spełnienia przez obecne "smartfony". Ja też szukałem jakiegoś "nowego" telefonu który zastąpił by własnie mój HD2 z prawie identycznymi wymaganiami co Ty masz i jest lipa!
Dostałem S3mini bo niby spełniał moje wymagania i miałem go za 99gr.
Automapę mozna zainstalować na androidzie, działa, prowadzi ALE najpierw musi znaleść fix'a-czyli satelity. a z tym bywa u niego różniej. Raz znajduje po 5-10 sek, a raz znajduje po 5-10 min. Program przyśpieszający znajdowanie fix'ów poprawia ich znajdowanie ale żeby zadziałał trzeba być podlaczonym do netu :roll: .
Ludzie na forum od telefonów jasno powiedzieli, żeby był telefon który dorówna HD2 musi być też z samej górnej półki jak HD2 kiedyś.
Czyli HTC One, One S, Samsung Galaxy S3, S4, Note, Note2, od biedy S2.
Ja chciałbym Note'a 2 - pożadny wyswietlacz, pożądne bebechy i rysik do zabawy :mrgreen:
A z tego co ja się ostatnio orientowałem (nie wiem jaki masz plan taryfowy ani promocje) ale nie opłaca się brać takich telefonów u operatorów bo przepłaci się za nie 2 krotnie. Lepiej jest wziąć opcje bez tel z lepszymi warunkami (wiecej min/Gb/itp) a tel kupić samemu w sklepie - jesli masz pieniądze ~2tys.
Pozdrawiam. |
|
|
Grain
Moje A8
Rocznik: 2004
Imię: Adam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 241 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2013-08-12, 12:19
|
|
|
Druss napisał/a: | A z tego co ja się ostatnio orientowałem (nie wiem jaki masz plan taryfowy ani promocje) ale nie opłaca się brać takich telefonów u operatorów bo przepłaci się za nie 2 krotnie. Lepiej jest wziąć opcje bez tel z lepszymi warunkami (wiecej min/Gb/itp) a tel kupić samemu w sklepie - jesli masz pieniądze ~2tys.
|
Jeżeli prowadzisz firmę to są taryfy w których dostajesz fakturę na pełną wartość urządzenia a płacisz jakąś symboliczną kwotę 8-) |
_________________ Było S8....:(
|
|
|
|
|
|
|
|
Druss
Moje A8
|
Wysłany: 2013-08-12, 15:28
|
|
|
No właśnie Grain nie prowadzę firmy :-( |
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:28
|
|
|
Ech, poczytałem w necie, podumałem nad tematem i doszedłem do wniosku, że te nowe telefony to o kant du..y potłuc
Android nie spełnia moich oczekiwań... AutoMapę Europę używam od lat i nie zamierzam z niej rezygnować... synchronizacja kontaktów i kalendarza z Outlook to druga rzecz która jest mi potrzebna do życia jak ręka i z niej też nie zamierzam rezygnować więc wszystko to co ma Androida i Win Mobile 8 odpada
Temat już rozwiązałem...
bez kalendarza i AutoMapy czuję się jak bez ręki więc dziś kupiłem następne nowe HTC HD2 - z tym muszę postępować jak z jajkiem bo widzę, że kupno innego telefonu mogącego spełnić te moim zdaniem niezbyt wygórowane oczekiwania jest z roku na rok coraz trudniejsze.
Mam nadzieję, że ten egzemplarz będzie co najmniej tak dobry jak poprzedni albo i lepszy bo moje poprzednie HD2 to jeden z pierwszych na rynku polskim i pomimo wielu opinii, że z tymi pierwszymi coś się działo to z moim wszystko było OK ;-)
Także jeżeli ktoś jest zainteresowany to do sprzedania mam dwa nowe smarfony w idealnym stanie:
Nokia Lumia 820 w kolorze czarnym oraz Sony Xperia J z przodu czarny z tyłu biały.
Oba kupione 31-07-2013, rozpakowane, pobawione się i schowane do pudełek. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Druss
Moje A8
|
Wysłany: 2013-08-12, 22:14
|
|
|
FOSS jak będziesz korzystać z HD2 to powiedz mi czy masz problemy z zasięgiem ? Bo mi czasem na terenie Pruszkowa i nie tylko zanika zasieg albo jest tak mały że ledwo co słyszę inną osobę.
Ja mam w T-mobile. |
|
|
CzarnyBWP
Użytkownik
Rocznik: 1994
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Manual
Imię: Patryk
Jeżdzę: A8 D2
|
Wysłany: 2013-11-07, 20:07
|
|
|
Siemandero ja właśnie kupiłem sobie Sony Xperia Z Ultra troche wielki ten telefon ale aplikacje wyswietlacz rozdzielczosc nie ma nic lepszego
no i cena ( 2800 ) tez niczego sobie ale za taki telefon dwa slowa to jest zycie |
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2013-11-17, 23:28
|
|
|
Druss napisał/a: | FOSS jak będziesz korzystać z HD2 to powiedz mi czy masz problemy z zasięgiem ? Bo mi czasem na terenie Pruszkowa i nie tylko zanika zasieg albo jest tak mały że ledwo co słyszę inną osobę.
Ja mam w T-mobile. |
Jak już kolega odkopał temat to odpiszę bo przyznaję szczerze że zapomniałem :-?
W poprzednim HD2 i w obecnym HD2 nie mam kłopotu z zasięgiem wogóle.... tak jak u siebie tak i na terenie Pruszkowa a "szwędam" się tam praktycznie codziennie.
Z HD2 jestem zadowolony wybitnie.... tak z poprzedniego egzemplarza jak z i obecnego.
Pierwszy miałem z pierwszego wręcz wypustu, kupiony jak tylko pojawił się na rynku, ten obecny mam natomiast z samej końcówki produkcji i w tym nowszym sofcie odnalazłem nowe funkcje i udoskonalenia co moje zadowolenie jeszcze spotęgowało.
Jedyny mankament jaki objawił mi się w obydwu egzemplarzach to to, że jadąc długi czas na nawigacji, na włączonej ładowarce, w środku słonecznego dnia kiedy urządzenie było na przedniej szybie wystawione na działanie słońca HD2 potrafi się przegrzać i zawiesić proces ładowania baterii. Dzieje się to wyłącznie wtedy kiedy urządzenie wystawione jest na bezpośrednie i długotrwałe działanie słońca a jednocześnie jest w trybie nawigowania i podłączone pod ładowarkę.
Poza tym to jedyne urządzenie które spełnia moje wymagania i mam nadzieję, że zanim ten egzemplarz mi się popsuje to wypuszczą coś czym będę mógł go zastąpić bo obecnie czegoś takiego nie ma. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
siwy71
Moje A8
Rocznik: 2016
Silnik cm3: 3.0
Zasilanie: ON
Jeżdzę: D4 3.0TFSI
|
Wysłany: 2013-11-17, 23:43
|
|
|
Witam. Pozwolę się dołączyć do tematu,
na chwilę obecną posiadam HTC Desire Z i niestety nie łapie sygnalu gps w aucie (podwojne szyby). Za niecały miesiąc kończy mi się abonament(Play) chcąc przedłużyć umowę muszę wybrać nowy tel. a nie wiem, który łapał by sygnał GPS w naszych autach. Przetestował juz ktoś parę nowych modeli tel, dostępnych obecnie u operatorów właśnie pod tym kątem i mógłby sporządzić taką listę?
Jak będę miał chwilę podjadę do punktu, dowiedzieć się czy jest możliwość zwrotu tel. np. w ciągu 10 dni i wymiany na inny egzemplarz
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-17, 23:48
|
|
|
Nokia E52 działała na 85% jesli chodzi o navi a typowe navi to uzywam obecnie tomtoma i spisuje sie bez zarzutu. W aucie po włączeniu łapie syg w ok 1-2minuty najdłużej. Na pewno pomaga mu w tym funkcja programowania pozycji satelit jaką ma tom tom dla swoich navi. |
|
|
|
|
|