|
Autor |
Wiadomość |
SamackA8
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 3.3
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Kamil
Jeżdzę: Audi A8 D2 , Audi A6 C6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 383 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2014-08-30, 21:22 Ile realnie można wołać za samochód ?
|
|
|
Witajcie, prawdopodobnie nadejdzie czas na zmiany i będę chciał sprzedać moją ósemkę. Chciałem zapytać ile realnie można wołać za samochód w tym momencie? Wiadomo, jak każdy fanatyk Audi, a tym bardziej fanatyk A ósemek nie oddałbym swojego samochodu za marne 15 tyś, w wypadku gdy miałbym sprzedać ją za takie pieniądze to bym to smolił i jeździł nią do końca życia, a nabywcy, który by wyłożył takie pieniądze podziękował. Chciałem spytać jakie są wasze opinie na ten temat?
Moja ósemka - wiadomo, jestem fanatykiem tej marki, a tym bardziej tego modelu, ale nadszedł czas zmian na nowsze, według mnie jest ona "wychuchana" pod każdym względem (ale to moja opinia jako posiadacza).
Parę słów- Audi A8 D2 3.3 TDI BiTurbo Quattro 225KM Grudzień 2000 rok. Przebieg prawie 290 tyś, ale przynajmniej nie kombinowany. Cały czas prowadzona książka serwisowa, wszystko na bieżąco wymieniane (faktury itp.), kompletny rozrząd (pompa wody...) wymieniany w ASO Audi z gwarancją itp., przy okazji malowane dwa zderzaki (wszystko na fakturach) z powodu otarć parkingowych (wiadomo w tym momencie nie jest to nowe auto więc jakieś ryski się znajdą na karoserii), oleje, filtry, klocki, zawieszenie nie dawno wymienione, regenerowane wtryskiwacze (wszystko już ok). Nie dawno kupiłem Felgi Audi S Line 19" z oponami Dunlop 255/45R19, w tym czasie listwy poszły do chromowania natryskowego (koło 600zł za listwy zderzaków)
Wyposażenie: solardach, pamięć fotela kierowcy, duża navi, fotele Recaro full elektryka (lędźwie, pasy, zagłówki etc.), elektryczne lusterka, szyby, roleta tylnej szyby, klimatronik 2 strefowy, zmieniarka, parktronik, elektrycznie regulowana kierownica, oryginalny telefon Audi, sterowanie radiem i telefonem z kierownicy, komputer pokładowy, skrzynia TipTronic itp.
Co o tym myślicie? Ile realnie mogę wołać za ten samochód? |
_________________ I love my A8, A6 and S3
Forum Audi A6
Forum Audi A8
Forum Audi A7 |
|
|
|
|
|
|
|
aro51
Moje A8
Rocznik: 2012
Silnik cm3: 2.0
Imię: Arek
Jeżdzę: F11
Pomógł: 38 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Posty: 614 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 2014-08-31, 05:53
|
|
|
Kwestia wstrzelenia sie w odpowiedni czas. Nieraz wystawisz za np 28tys zl i sprzedasz natychmiast. Innym razem przewisi pol roku za 20tys i nic. Hm mysle ze jesli znajdzie sie napaleniec co szuka v8 tdi jak piszesz igla opcja to z 25 zaplaci. Jednak patrzac realistycznie to ja mysle ze 20tys to max co wezmiesz. Niestety trzeba sie pogodzic ze na allegro wisza d3 po 28 tys zl. Niewazne w jakim stanie ale to psuje rynek bo nikt za stary model nie zaplaci tej samej kwoty co za nowy. Nie mozna tez liczyc na to ze odzyska sie pieniadze ktore zaplacilo sie przy kupnie. Auto to zawsze koszty i utrata wartosci. Ja jestem zdania, ze trzeba isc naprzod nie zatrzymywac sie, no chyba ze nie mozesz sobie pozwolic na tak tania sprzedaz, to jezdzic.
Bardzo maly odsetek ludzi decyduje sie na kupno auta w lepszym stanie w starym modelu za podobna cene do nowego, nie wazne ze drzewo owinal. Jest nowy model. w przypadku aut uzywanych nie ma tragedii co ma powiedziec ktos kto kupil nowe a6 z salonu za 230tys, a po 3 latach kosztuje 100 |
|
|
|
|
|
|
|
bunga bunga
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 3200
Skrzynia: Tip
Imię: Marcinkus
Jeżdzę: W221, 997
|
Wysłany: 2014-08-31, 07:50
|
|
|
aro51 napisał/a: | Nie mozna tez liczyc na to ze odzyska sie pieniadze ktore zaplacilo sie przy kupnie. Auto to zawsze koszty i utrata wartosci. Ja jestem zdania, ze trzeba isc naprzod nie zatrzymywac sie, no chyba |
... dokladnie głową muru nie przebijesz. Musisz się pogodzić z warunkami na rynku.
Jeżeli nie chcesz się godzić to czekaj, a w autach oznacza to utrata wartości.
To nie nieruchomości, że możesz założyć wzrost wartości.
Skoro mx warta jest 20 tys to realne oferty będą 16-18 tys.
To, że jesteś emocjonalnie związany z autem jest przy sprzedaży obciążeniem.
Sprzedawaj, kupuj nowszy idź do przodu. Rozwijaj i ciesz nowocześniejszym A8.
Większość chłopaków na forum to przechodziło.
Wiem bo zajmuje się sprzedażą (inny produkt) i codziennie widzę dokładnie takie same dylematy moich klientów. |
_________________ Forum Audi A6 |
|
|
|
|
Ara$
Moje A8
Rocznik: 2002
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic FUM
Zasilanie: PB+LPG
Imię: ?
Jeżdzę: A8L D2 AUW
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 444 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-08-31, 10:25
|
|
|
tak jak wcześniej ktoś powiedział musisz się wstrzelić w okres w którym ktoś będzie po prostu napalony i będzie potrzebowała tego co ty będziesz oferował. Są tacy co chcą kupić i tacy co chcą kupować. Pewnego czasu (jakieś kilka tygodni może miesięcy temu) był tu pewien gośc który chciał sprzedać swoje chyba S8 2001 za moim zdaniem kosmiczne pieniądze - chyba jakieś 35-40 tys. Może on szepnie coś czy mu się udało pchnąc w tej kwocie czy nie - miałbyś wtedy jakiś pogląd. |
|
|
|
|
|
SamackA8
Moje A8
Silnik cm3: 3.3
Imię: Kamil
Jeżdzę: Audi A8 D2 , Audi A6 C6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 383 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2014-08-31, 11:51
|
|
|
Ara$, chyba mówisz o moim koledze. Kupił on S8 2001 wsadził gaz, porobił rozrząd, oleje itp., przycisnęły go kwestie finansowe i sprzedał ją jakoś w takiej cenie jak piszesz 35-40 tyś. Pisałem nawet temat na forum, że kolega chce sprzedać. Przyjechał facet który szanował ten model itp. no i zakupił za chyba 35tyś nie pamiętam teraz musiałbym zapytać kolegi |
_________________ I love my A8, A6 and S3
Forum Audi A6
Forum Audi A8
Forum Audi A7 |
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-04, 09:25
|
|
|
Wejdź na stronę AXA, wylicz wartość pojazdu, dodaj ~50% i będziesz miał realna wartość swojego auta.
Sorry za OT ale muszę to napisać - dać 35 tysia za 13-letnią S8 w gazie to trzeba być chorym psychicznie <jezu> <jezu> <jezu> |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Skrzynia: ZF
Zasilanie: PB
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2014-09-04, 09:53
|
|
|
VanDyke napisał/a: | Sorry za OT ale muszę to napisać - dać 35 tysia za 13-letnią S8 w gazie to trzeba być chorym psychicznie <jezu> <jezu> <jezu> |
Również sorry za OT ale daj za eSkę 18-20tys włóż 15tys i sprzedasz ją za 20t zł?? Nikt nie jest mikołajem.. |
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-04, 10:25
|
|
|
krzychu22.p1i napisał/a: | Również sorry za OT ale daj za eSkę 18-20tys włóż 15tys i sprzedasz ją za 20t zł?? Nikt nie jest mikołajem.. |
No akurat nie widzę w tym nic dziwnego. Taka jest wartość tych aut. I nie rozumiem logiki - "Kupie auto za 20, wsadzę w części i robociznę 20 więc jest warto 40". To nie jest klasyk i nigdy nie będzie. Ja wiem, że co poniektórzy tutaj codziennie spuszczają się na widok swojej kilkunastoletniej A8 i sadzą, że z każdym dniem jest ona coraz bardziej cenna ... no ale bądźmy panowie poważni
Peace, love & harmony |
_________________ Kontakt: nick + @wp.pl |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-04, 12:10
|
|
|
W dobie dzisiejszych jednorazówek starsze i naprawde zadbane auta realnie zaczynają nabierac wartości. Dużo ludzi woli jeździć niż serwisowac ciągle lub czekac na ADAC... |
|
|
|
|
Inter32
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: tiptronic
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Cze 2010 Posty: 233 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2014-09-04, 21:02
|
|
|
zauważyłem wysyp na mobile.de a8 z 3.3 TDI za parę groszy |
|
|
|
|
|
|
|
wilku
Moje A8
Rocznik: 2001
Skrzynia: tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Adam
Jeżdzę: Szukam S8
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 10 Lip 2014 Posty: 96 Skąd: Leszno/Oslo
|
Wysłany: 2014-09-04, 21:07
|
|
|
jest pare ale....
http://www.mobile.de/pl/m.../198864091.html |
_________________ Byłe ze stajni audi
A6 C5 2.4 w Quattro
A6 C5 2.5 TDI w Ośce
A6 C5 2.5 TDI w Quattro
S4 C4 2.2 Turbo 300+ w Quattro
A8 D2 2.5 TDI w Quattro
Teraz
Szukam A/S8 4.2 ????jak coś to pisać pw |
|
|
|
|
stan
Moje A8
Rocznik: 2005
Skrzynia: Tip
Imię: Stanisław
Jeżdzę: A8 D3, V70 II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 138 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2014-09-05, 07:51
|
|
|
VanDyke napisał/a: | dać 35 tysia za 13-letnią S8 w gazie to trzeba być chorym psychicznie <jezu> <jezu> <jezu> |
Dokładnie, a już moim zdaniem kupowanie s8 też mija się z celem w stosunku do "tradycyjnej" a8. Gdzieś czytałem, chłopaki robili testy i s8 lepsza była na dystansie 0-100 ale 100-200 wyprzedziła a8 tylko o długość samochodu, więc czy w ogóle warto wozić znaczek S na klapie za większe koszty eksploatacji (chociaż zawsze znajdą się osoby ze snobistycznymi zapędami).
SamackA8 napisał/a: | Co o tym myślicie? Ile realnie mogę wołać za ten samochód? |
Wołać możesz ile chcesz i tak zawsze decyduje nabywca. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że masz newralgiczny silnik. Ktokolwiek ma chociaż mgliste pojęcie nie kupi tego w ogóle, a handlarz da ci beret śliwek za nią. Chyba, że jesteś na tyle bogaty, że stać Cię na stratę kilkunastu tysięcy żeby się go pozbyć i kupić "coś lepszego". Najlepszym rozwiązaniem będzie (jeśli jesteś pewny samochodu), zostaw go sobie i korzystaj z niego na zdrowie. |
|
|
|
|
|
|
|
Motostacja
Moje A8
Rocznik: 2004
Imię: Motostacja
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 14 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Lip 2012 Posty: 1048 Skąd: Motostacja
|
Wysłany: 2014-09-05, 09:44
|
|
|
Nie wiem dokładnie jak jest z a8 ale zapewne bardzo cieżko je sprzedać .
Ja sprzedawałem swoje a6 jakiś miesiąc temu było z 98r 2.8 q tip wersja USA 2kpl 18" miała instalacje gazową i naprawdę do fula mało jej brakowało , sprzedałem ją po 3dniach jak wisiała na Tablicy , miałem wszystkie faktury itp itd , dostałem za nia prawie 20 tys
Ty kolego na pewno będziesz mial dużo trudniej bo przy zakupie swojej a8 wybrałeś silnik 3.3TDI ktory nie jest okryty sławą i nie jest popularny o ile sie nie myle za 20-25 tys mozna kupic zadbane d2 4.2+LPG wiec nie dziw sie ze większość ludzi szukających d2 bedzie chciało nabyć benzynową v8 zamiast klekota . To samo jest przy audi a8 d3 4.0TDI są okryte zła sławą i nawet jeśli bedzie w dobrym stanie to nikt nie zapłaci za nia dobrych pieniedzy , sytuacja powtarza sie w legandarnym 2.5tdi v6 w a6 c5 gdzie taka a6 mozna kupic za 7 tyś , znajomy kupil 2.5tdi włożył 12 tys w remonty a sprzedał za 10 tyś
Ja o sprzedaży myśle jeszcze przed zakupem auta i jak szukałem 4 lata temu a6 to własnie tylko i wyłacznie z 2.8 v6 lpg bo wiedziałem ze to jest chodliwy towar , to samo tyczy sie a8 d3 szukam jedynej słusznej jednostki 4.2 MPI LPG , za pare lat to bedzie jedno z atrakcyjniejszych aut na rynku połączenie względnej ekonomi z wygodą i jako taka niezawodnością (chodzi tu o brak 2 sprzęgłowej skrzyni , wtrysków FSI itp ) |
_________________ Części samochodowe online - Motostacja |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|