Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[inne] Własna działalność gospodarcza - pomysły  
Autor Wiadomość
peter5on 
Moje A8

Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Piotr
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2018-02-13, 16:22   

Panowie, w budowlance tak jest gdyż w większości prezesami obecnych wielkich firm są byli kierownicy państwowych firm z czasów prl kiedy to kradło się materiały budowlane i paliwo z maszyn. Są to ludzie wychowani w innym systemie, śmierdzi od nich komunizmem, są prymitywni jak cała branża budowlana w polsce, syf kiła i mogiła.

Także na próżno szukać w budowlance intelektualistów, czy ludzi wykształconych, zupełnie inaczej jest w branży it, tutaj większość to samouki np graficy 3d czy programiści ludzie z jakimiś ambicjami czego raczej próżno szukać wśród budowlańców.

Ukaniu 
Moje A8

Rocznik: 1996
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: 4HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: A8 D2
Wysłany: 2018-02-20, 22:38   

Moja pralnia ma 8,5 m2, dziś glazurnik powiedział mi za położenie płytek bez jakichkolwiek udziwnień - tyle, że na poddaszu więc ściany są ścięte skosem - 3500zł :-) Będzie pewnie robił tydzień bo popołudniami, od 17. Zawsze przy takich okazjach mam bardzo wielką ochotę zostać glazurnikiem.
Prowadząc własną firmę jak wyjadę na tydzień w roku to potem miesiąc ogarniam opóźnienia...

olozwirski 
Moje A8

Skrzynia: tiptronic
Imię: mariusz
Jeżdzę: S8 D2
Wysłany: 2018-02-22, 23:11   

To masz wycenę ile możesz zaoszczędzić.
Ukaniu napisał/a:
Moja pralnia ma 8,5 m2, dziś glazurnik powiedział mi za położenie płytek bez jakichkolwiek udziwnień - tyle, że na poddaszu więc ściany są ścięte skosem - 3500zł :-) Będzie pewnie robił tydzień bo popołudniami, od 17. Zawsze przy takich okazjach mam bardzo wielką ochotę zostać glazurnikiem.
Prowadząc własną firmę jak wyjadę na tydzień w roku to potem miesiąc ogarniam opóźnienia...

SOBA 
Moje A8

Rocznik: 2016
Silnik cm3: 1.5
Skrzynia: Automat
Imię: Damian
Jeżdzę: Opel Insignia B
Wysłany: 2018-06-23, 21:58   

Panowie a co myślicie nad wypożyczalnią samochodów? Ma to jeszcze jakiś sens? zważywszy na fakt że i tak jest już dużo tego na rynku.
Było: Hyundai i40 1.7crdi 2015r
Jest: Opel Insignia B 1.5T 2017r

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2018-06-24, 09:49   

Soba napisał/a:
Panowie a co myślicie nad wypożyczalnią samochodów? Ma to jeszcze jakiś sens? zważywszy na fakt że i tak jest już dużo tego na rynku.

Sens może i ma, moim zdaniem, ale żeby się powiodło to należałoby to poprzedzić badaniami rynku na którym chcesz działać. Czy lokalnie, czy globalnie - trzeba mieć na to konkretny pomysł i rozpoznać czy ma to szansę powodzenia.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

SOBA 
Moje A8

Wysłany: 2018-06-24, 10:35   

Głównie w swoim mieście chce coś zdziałać tylko kwestia czy znajdę jakiś lokal z parkingiem do wynajęcia. Jeśli nie to spóbuje w mieście obok gdzie też jest spory ruch i niby mieszkańców więcej. Z tego co mi wiadomo to są dwie wypożyczalnie z czego jedna ma auto spa (najlepsze w mieście) a druga to żadna konkurencja same stare graty typu jakieś Audi a6 c6 z 2006r i busy więc przy dobryvh wiatrach (reklama, auta) moze coś z tego wyjdzie, ale to plan na następny rok bo i tak na chwilę obecną nie mam aż takie kasy aby auto z salonu nawet w kredycie brać <boisie> a na leasing chyba z nową firmą wątpie że mi ktokolwiek da. I drugie pytanie - chciałbym założyć działalność jednoosobową czy to dobry pomysł w perspektywie czasu jakby moja wypożyczlania cieszyła się powodzeniem i z tego wszystkiego nie ogarniał bym wszystkiego sam?

Lechu 
Moje A8

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tipronic
Imię: Xxx
Jeżdzę: D2
Wysłany: 2018-06-24, 11:43   

Pomysł dobry, tylko trochę kontaktów się przyda.

Soba napisał/a:
a druga to żadna konkurencja same stare graty typu jakieś Audi a6 c6 z 2006r i busy

Nie lekceważył bym takich firm. Mogą mieć lepszy obrót niż ci pierwsi ;)

SOBA 
Moje A8

Wysłany: 2018-06-24, 12:04   

Lechu napisał/a:

Nie lekceważył bym takich firm. Mogą mieć lepszy obrót niż ci pierwsi ;)

Nikogo nie lekceważe poprostu trochę mnie śmieszy to że za a6 c6 wołać 200zł / doba to nie za dużo?
moim zdaniem lekka przesada. Co prawda mają dwa auta do ślubu takie konkretne jakiegoś Lexusa i BMW jak dobrze pamiętam. W każdym bądź razie naliczyłem dwie wypożyczalnie aut. Plany są ale czy wypalą? tego nikt nie wie - póki co muszę dużo poczytać o tym i jak w ogóle zabrać się za założenie tej firmy i czy podołam w tej papierologii całej.

Lechu 
Moje A8

Rocznik: 2001
Skrzynia: Tipronic
Imię: Xxx
Wysłany: 2018-06-24, 12:11   

Soba napisał/a:
ikogo nie lekceważe poprostu trochę mnie śmieszy to że za a6 c6 wołać 200zł / doba to nie za dużo?

To jeszcze jest tanio.
Przy aucie zastępczym z TU za focusa każą sobie 200 PLN płacić.

Na tym przecież kręci się ten biznes.
Jak mogę coś Ci podpowiedzieć, to zainteresuj się ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych po nowelizacji przepisów. Przy Twoim przedsięwzięciu, rozszerzenie usług nic nie kosztuje w tym wypadku. ;)

Preston81 
Moje A8

Skrzynia: tiptronic FBG
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Wysłany: 2018-06-24, 12:15   

Lechu napisał/a:
Nie lekceważył bym takich firm. Mogą mieć lepszy obrót niż ci pierwsi

zdecydowanie zgodze sie z Lechem :)

sam chętnie kupiłbym busa lub 2 :) i swiadczyl uslugi typu przeprowadzki itp wiesz jaka to kasa :) calkiem calkiem

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2018-06-24, 13:51   

Soba napisał/a:
Nikogo nie lekceważe poprostu trochę mnie śmieszy to że za a6 c6 wołać 200zł / doba to nie za dużo?
moim zdaniem lekka przesada. Co prawda mają dwa auta do ślubu takie konkretne jakiegoś Lexusa i BMW jak dobrze pamiętam. W każdym bądź razie naliczyłem dwie wypożyczalnie aut. Plany są ale czy wypalą? tego nikt nie wie - póki co muszę dużo poczytać o tym i jak w ogóle zabrać się za założenie tej firmy i czy podołam w tej papierologii całej.

Dlatego pisałem a analizie rynku i biznes planie - bez tego to moim zdaniem, ani rusz.
Nie znam takiego biznesu, takiej branży, gdzie można wejść bez żadnego przygotowania i odnieść sukces.

Tu, moim zdaniem, spojrzałeś zbyt płytko.
Wystarczy że taka firma jest "poukładana" z ubezpieczycielami i warsztatami i nie potrzebują żadnych super aut a biznes i tak będzie się kręcił.
Warsztaty dają namiar na auto zastępcze, klient bierze auto w ciężar polisy, bezgotówkowo a z ubezpieczycielami rozlicza się firma dająca auta w najem.
To wystarcza aby się opłacało.

Ale to ty musisz przemyśleć co dokładnie chcesz robić i w jaki sposób, kto jest twoim klientem docelowym, w jaki sposób możesz go pozyskać, w jaki sposób będziesz konkurencyjny dla innych, czy znajdziesz dla siebie jakąś niszę, itd. itp. - zagadnień w tym przedmiocie jest naprawdę dużo.

Nawet "głupi" wynajem limuzyny na ślub, zgodnie z przepisami jest obwarowany pewnymi regulacjami prawnymi.
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

klark 

Silnik cm3: 2000
Skrzynia: Manual
Imię: Jan
Ostrzeżeń:
 12/3/5
Wysłany: 2018-08-09, 09:53   

A jak to jest z zakupem samochodu na DG. Jakie są realne koszta i korzyści z tym związane? Czy trudno jest odliczyć cały VAT od paliwa, od zakupu samochodu? Czy obecnie to jest raczej niemożliwe?

Poza tym z jakiej opieki informatycznej w firmie korzystacie?
https://itcenter.pl/oferta/zarzadzanie-systemem-informatycznym/helpdesk/

Jak zapatrujecie się na takie wsparcie help desk?

jazzm 

Rocznik: 1992
Silnik cm3: 2000
Skrzynia: manualna
Imię: Jan
Jeżdzę: A8
Wysłany: 2018-08-09, 12:34   

Na firmę która przynosi pewne dochody, a która nie ma zbyt wielu kosztów, leasing samochodowy wydaje się być b. dobrą opcją.
Rata miesięczna na poziomie 700-1000 zł myśle, że jest do przełknięcia, a przy spłacaniu 3-4 lata można już za te pieniądze zakupić całkiem fajne autko.
Dodam jeszcze od siebie, że przy zaciąganiu leasingu, warto skorzystac z opcji salonowego finansowania, bo z reguły jest korzystniejsze niż u zewnętrznego leasingodawcy.
Proponuję sprawdzić np tutaj:...

Odpowiedz do tematu