Autor |
Wiadomość |
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-03-05, 21:15
|
|
|
U mnie nie chca Kfztu i polizei mnie o nic nie pyta. Chcialem zaplacic i bylem 3razy w finanzamcie ale nie ma opcji. A co do kar to jak sie twardo stawia sprawe to nie jest im tak latwo. A jak kto sie trzesie ze strachu i nie zna przepisow to potem buli.
Przemeldowywac aut nie bede i mam ich gdzies. Jest UE i mam prawo miec pozyczone etc. Jak kupie w de to bedzie w de jak w pl to tam i finito. A jak bedzie trza i mozna ten kfz steuer zaplacic to zaplace. To nie majatek. |
|
|
|
|
|
|
|
mnichu
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 1,9
Skrzynia: DQS
Zasilanie: ON
Imię: Wojtas
Jeżdzę: BMW 5er
|
Wysłany: 2014-03-05, 21:31
|
|
|
Widzę że nie jestem sam.... hehe. Też miałem kontrolę, tyle że w AT.
Generalnie wszytko zależy od rodzaju meldunku jaki posiadamy w danym kraju.
Przy hauptwohnsitz musimy obowiązkowo przerejestrować auto bo będzie dym
Jednak przy nebenwohnsitz mogą nas ....
Jesli jednak ktoś chce płacić KFZ-Steuer to mozna zgłosić się do Finanzamt'u i wyrazić swoją chęć takiego czynu Słyszałem że tak niektórzy robią... ale głównie były to osoby z hauptwohnsitz.
Ale żeby nie było za kolorowo...... Finanzamt Polizei może nałożyć karę na delikwenta (na podstawie bzdurnych powodów) którą niestety będzie musiał zapłacić i dopiero po tym będzie mógł odwoływać się i dociekać swoich praw. No i niestety.... taka osoba sama będzie musiała udowodnić że została nie słusznie ukarana. Niestety takich przypadków w internecie jest opisane mnóstwo
pozdrawiam.... i nie dajcie się złapać |
_________________ BMW E60 530xd 322ps / 672nm |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-03-05, 23:57
|
|
|
Mam staly meldunek ale przerejstrowac jak pisalem mozna tylko swoje auto. Finanzamt w Gelnhausen nie ma opcji oplaty Kfz steuer za polskie auto. Wiec logiczne ze nie ma tu obowiazku. Kary za to wymierza sad na normalnej rozprawie wiec jest czas na dyskusje. |
|
|
|
|
pawelec
Moje A8
Rocznik: 2006
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Pawel
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 03 Lip 2013 Posty: 98 Skąd: München/Geretsried/Łódź
|
Wysłany: 2015-12-05, 11:24
|
|
|
Wczoraj byłem z ojcem na komisariacie właśnie w tej sprawie. I tak jak ktoś tu wspomniał, wpisał imię i nazwisko i juz wiedział gdzie i od kiedy pracuje i gdzie zameldowany i pytanie... to w Polsce nie ma takiego podatku? No nie, że tylko ubezpieczenie się płaci i za przegląd co roku.... oczy wywalił. Poradził aby udać się do zulassungsstelle a na dodatek przyjdzie jeszcze pismo z finanzamt bo taka ma pracę i zgłosić musi.
Poinformuje potem co i jak wyszło i czy będę musiał swoje auto tez zgłosić dla świętego spokoju |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-05, 13:42
|
|
|
W PL podatek jest wliczony w paliwo. Ile jedziesz tyle płacisz i to jest doskonały pomysł a nie jak w DE wymuszane opłaty i to jeszcze żeby były wszedzie jednakowe zasady a nie są bo to popieprzone federalne państwa w państwie. W Hessen nie chca nawet słyszec o opłatach od auta zarejestrowanego w PL w innych landach rzekomo ludzie opłacaja i problemu nie ma np Niedersachsen. Obecnie jestem w Bayern i polizei juz się raz przyczepił że trza ten podatek ale nie miałem jeszcze czasu sie do zollamtu przejechać. |
|
|
|
|
szeryfisch
Moje A8
Rocznik: 1988
Silnik cm3: 6600
Skrzynia: AOD
Imię: Paweł
Jeżdzę: 1978 Lincoln Continental
Pomógł: 44 razy Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1294 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-12-05, 22:53
|
|
|
proponuje sprzedac 51% auta komus kto jest zameldowany w PL. Wtedy mozesz mieszkac w DE i smigac na polskich blachach. |
_________________ Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-05, 22:55
|
|
|
Niestety nie. Liczy się standort auta czyli to gdzie przebywa więcej. |
|
|
|
|
ASBIG TRANS
Użytkownik
Rocznik: 2010
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Zbyszek
Jeżdzę: Ford Transit 2.2 TDCI
Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2015 Posty: 4 Skąd: Berlin/Legnica
|
Wysłany: 2015-12-06, 02:48
|
|
|
W Berlinie tez jest obowiązek płacenia KFZ steuer za polskie blachy. Słyszałem już o wielu przypadkach po kontroli dowalali konkretne kary. A co do auta pożyczanego to zmieniło się, tzn. można mieć auto pożyczone, ale max. 3 miesiące, niby nie do ustalenia, ale jak będzie kontrola i następna 4 miesiące później to nie ma nawet tłumaczenia - wala kare.
Ja kiedyś z powodu nagonki na Pl blachy sprzedałem A4, bo bałem się że jak mnie sprawdzą to nie pozbieram się z karą, ale to było parę lat temu, i prawie nikt nie wiedział ze można płacić sam podatek, wtedy wszyscy wiedzieli że można auto przerejestrować na DE, ale koszta ogromne, to też okazało się bzdurą... |
_________________ Jah Bless Ya good people |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-06, 11:41
|
|
|
Nie mogą dowalać kary za pożyczenie auta. Dlaczego? Ot prosta sprawa jesteśmy w UE i możesz smigać pożyczonym od Helmuta-kolegi z pracy to tak samo możesz smigać pożyczonym od brata z PL. Dlatego wiele landów umożliwia opłacenie podatku też od pożyczonego auta. A nawet nakłada taki obowiązek.
Całe te zamieszanie to jeden wielki wałek Niemców bo wystarczy mieć dobre gadane i sprawa wygrana. Ale jak ktoś się zesra w gacie na widok POLIZEI jak by to było gestapo to co poradzić.
Jak wspominałem w temacie chciałem dla spokoju opłacić to i dalej moge to zrobić ale niech mi pajace to umożliwią albo wystawią jakiś glejt że nie moge tego zrobić jednocześnie nie moge też mieć zakazane jeździć zarejestrowanym i ubezpieczonym na terenie UE autem. |
|
|
|
|
ASBIG TRANS
Użytkownik
Rocznik: 2010
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Zbyszek
Jeżdzę: Ford Transit 2.2 TDCI
Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2015 Posty: 4 Skąd: Berlin/Legnica
|
Wysłany: 2015-12-06, 13:56
|
|
|
Dokładnie niech dadzą ci glajt że nie możesz opłacić i że możesz latać pożyczonym autem zarejestrowanym w ue.
A inny temat że to ich wymysł aby dodatkowe € wpadły do kas różnych landów |
_________________ Jah Bless Ya good people |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-12-06, 16:35
|
|
|
Glejtu nie dadzą bo juz raz w Hessen zawołałem o to i odp urzedasa była taka że nie wydaja takich zaświadczeń. |
|
|
|
|
|