Ogłoszenie 

części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
płaci sie jeszcze podatek pcc od kupna auta w polsce?  
Autor Wiadomość
mlody91 
Moje A8

Rocznik: 1997
Silnik cm3: 6.0
Skrzynia: Tip
Zasilanie: PB
Imię: Mateusz
Jeżdzę: S8 manual & W12 D2
Wysłany: 2016-01-26, 00:22   płaci sie jeszcze podatek pcc od kupna auta w polsce?

witam, jako ze kupilem auto juz dobre 3 miesiace temu, nie przerejestrowywalem jeszcze, bo po co? dzisiaj sie dowiedzialem ze powinienem isc do skarbowki oplacic 2% auta, w tamtym roku rejestrowalem inne auto tyle ze z belgii to w wydziale powiedziala ze do us juz sie nie chodzi. i teraz sie zastanawiam czy dostane kare?

drago_o 
Moje A8

Rocznik: 2004
Silnik cm3: 3936
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Imię: Karol
Jeżdzę: A8 D3
Wysłany: 2016-01-26, 06:26   

Tam się jakiś druk wypełniało o zwolnienie z opłaty skarbowej chyba (płaciło się za niego, ale mniej niż skarboergo więc się opłaca).
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

emdzej 
Moje A8

Rocznik: 2011
Silnik cm3: 4200
Imię: Max
Jeżdzę: A8 D4
Wysłany: 2016-01-26, 18:47   

Masz dwa tygodnie na zapłatę od kupna na umowę kupna-sprzedaży w PL. I jest to wartość 2% od kwoty na umowie. Jeżeli kwota jest za niska to wezmą kwotę z bazy komputerowej.

Dymian 
Moje A8

Silnik cm3: 3,2
Skrzynia: Automat
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Damian
Jeżdzę: VW
Wysłany: 2016-01-26, 20:39   

A przy braku zapłacenia go w ciągu 14 dni- dochodzi kara.
Góra, że kupisz auto na fakturę- np. z komisu, będziesz zwolniony z PCC.

FOSS 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Wysłany: 2016-01-26, 21:01   

emdzej napisał/a:
Jeżeli kwota jest za niska to wezmą kwotę z bazy komputerowej.

To jeden z tych wybitnych kretynizmów w tym popierdzielonym kraju - kupisz auto za 50kpln a jakaś pinda w urzędzie uważa, że powinieneś kupić za 55kpln to podatek każą ci zapłacić od 55kpln.

Co ciekawsze kiedy idziesz zapłacić podatek za auto które kupiłeś za 50kpln to wg. skarbówki warte jest ono 55kpln i od takiej kwoty każą zapłacić ci podatek.
Jak idziesz ubezpieczyć OC+AC to to samo auto wg. ubezpieczyciela warte jest bidne 45kpln a jak zapłacisz od 50kpln (jeżeli ktoś to w ogóle będzie chciał przyjąć) to od razu jesteś w plecy i będą drzeć z ciebie łacha jak z ostatniego frajera.
A jak tym autem będziesz miał dzwona i będzie szkoda całkowita to nagle okaże się, że auto warte jest 38kpln a wycena robiona do ubezpieczenia jest tylko wyceną szacunkową i możesz długo się z nimi kłócić a bez sądu i tak nic konkretnego nie zdziałasz.

Na każdym kroku złodzieje, wszystko zgodnie z prawem a największym złodziejem jest oczywiście skarb państwa :/

Zgodnie z takim myśleniem to już mam nawet pomysł na nowelizację ustawy o podatku dochodowym....
Powinni wprowadzić szacunkowe wynagrodzenie do konkretnego stanowiska pracy, oczywiście tylko do celów podatkowych.
I tak np. jak sprzątaczka w szkole weźmie wynagrodzenie w kwocie 1000pln i od tego zapłaci podatek to paniusia w US może w uśmiechem na ustach powiedzieć, że wg. rozporządzenia MF powinna zarabiać kwotę 1300pln i w związku z tym wezwać do dopłaty należnego podatku liczonego oczywiście od kwoty 1300pln... natychmiast!!
Można?... można. I jakie wpływy byłyby do kasy Skarbu Państwa

(oczywiście wiem, że podatek dochodowy wylicza się w trochę bardziej skomplikowany sposób ale napisałem to w uproszczeniu bo nie sposób wyliczania tego podatku jest przedmiotem mojej wypowiedzi ale debilny sposób obciążania obywatela nienależnymi podatkami)

Skoro kupiłeś auto za 50kpln to od tej kwoty powinieneś zapłacić podatek, koniec, kropka.

emdzej napisał/a:
I jest to wartość 2% od kwoty na umowie.

I tego należy się trzymać.
Pod PCC podpinasz kopię umowy kupna/sprzedaży więc nie widzę powodu aby podstawa opodatkowania była inna na umowie i inna na PCC.

Miałem kiedyś dokładnie taką sytuację, że kwota na umowie była wyraźnie niższa niż to co sobie pani w US wyliczyła.
Rozkazano mi wręcz wypisać druk jeszcze raz i wpisać kwotę którą paniusia mi podała.
Odpowiedziałem wprost, żeby się w głowę puknęła, że nie zamierzam wpisywać jakiejś kwoty z kapelusza bo zapłaciłem to co mam na umowie i tylko od tego należy siępodatek.

Pani się wnerwiła... straszyła mnie wezwaniami, sądem i bóg wie jakimi jeszcze konsekwencjami więc skwitowałem krótko:
"Auto kupiłem nie w pełni sprawne za kwotę jak na umowie i mogę to udowodnić. Wartość koniecznych napraw do usprawnienia auta + kwota na umowie znacznie przekracza to co mi pani każe tu wpisać więc możecie sobie wzywać. Jak biegły to wyceni to się okaże, że powinienem kupić o połowę taniej i jeszcze musicie mi zwrócić bo przepłaciłem."
Babka z wqrwienia myślałem, że wyrwie poręcze ze swojego fotela i pierdzielnie monitorem o glebę a ja z szyderczym uśmiechem zostawiłem jej kwity na biurku i wyszedłem.
I nic więcej się nie wydarzyło czyli zapłaciłem dokładnie co do złotówki od kwoty na umowie.
Można?... nawet trzeba :)
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-26, 21:07   

FOSS napisał/a:
Miałem kiedyś dokładnie taką sytuację...

Skąd ja to znam-ze 3,4 razy mnie tak chcieli zmaglować i zawsze sie to kończyło tym,że w umowach było jak byk(auto wymaga napraw jakiś tam) :]

tutenhamon 
Moje A8

Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4,2
Skrzynia: tiptronik f1 GQF
Imię: Artur
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Wysłany: 2016-01-27, 08:49   

Maciek dobry AS z ciebie ,ja też
z us tak miałem zawsze uważali że cena za niska na umowie a ja zawsze potrzebne remonty wykonywałem w ciągu tych 14 dni. I zawsze bez faktur żeby było taniej i zawsze samodzielnie i o dziwo nasz urząd zawsze szedł ze mną na kompromis ustalając cene na pośrednią między cena z umowy a ceną rynkową. <muzyka>

drago_o 
Moje A8

Wysłany: 2016-01-27, 09:03   

Ja do akcyzy tak kombinowałem jak Wy, ale za nic nie pamiętam jak to było z tym pcc, wiem, że w urządzie skarbowym jedynie składałem coś o zwolnienie z opłaty skarbowej...

Poszedł zrobić fotkę przebiegu to mu pokazałem, kontrolki airbag, abs , hamulca, wgniotki(wraz z wstępną wyceną ASO za blacharkę) i z akcyzy 6000 zrobiło się 2200 :) Bo oczywiście moja cena z umowy (nie pamiętam dokłądnie - 6900E) była za niska. W Polandii wycenili na 54000 :D

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-27, 12:13   

Wpis w umowie "Auto podlega naprawom...." praktycznie zamyka gęby wyszczekanym urzedasom w kwestii tego wyliczenia wartości bo żaden z nich nie jest rzeczoznawcą ani takiego nie wynajmie :)

Niestety jednak ten sam wpis zamyka nam droge do roszczeń w przypadku konkretnej awarii auta zaraz po kupnie.

drago_o 
Moje A8

Wysłany: 2016-01-27, 12:29   

I wymaga droższego przeglądu po sprowadzeniu do kraju... zamiast 100zł to 230zł i wpis, że auto jest naprawione i dopuszczone do rucho po drodze :)

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-27, 12:46   

To przy sprowadzaniu ale przy kupnie w kraju juz nie. Ale jak mam zaoszczedzić 10zł i nie bede miał roszczeń tak czy siak do sprzedającego to warto sobie to wpisać.

Odpowiedz do tematu