Autor |
Wiadomość |
kinky
Użytkownik
Rocznik: 2001
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: A8 D2
Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2014 Posty: 1 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2016-11-13, 10:22 Nowa akcyza na "stare auta"
|
|
|
każdemu już jest znany nowy projekt rządu dotyczący akcyzy na "stare" auta, tak więc tematy z tym związane kontynuujemy tutaj
... ceny niestety rosną, a w 2017 to już raczej na pewno mogę zapomnieć o S8... Pójdą jeszcze bardziej w górę przez akcyzę. |
|
|
|
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-13, 11:28
|
|
|
To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie. |
|
|
|
|
|
|
|
Chris
Moje A8
Rocznik: 1994
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2016-11-13, 13:20
|
|
|
VanDyke napisał/a: | To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie. |
Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat. |
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: ZF
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2016-11-13, 13:33
|
|
|
Jest o tym na necie pisane. |
|
|
|
|
|
dice111
Master MOD
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Imię: AHC
Jeżdzę: S8 D2 MTM
Pomógł: 248 razy Dołączył: 16 Maj 2009 Posty: 5131 Skąd: Těšin
|
Wysłany: 2016-11-13, 13:44
|
|
|
Chris napisał/a: | VanDyke napisał/a: | To zarejestrujesz w Czechach. Nie demonizujmy już tej akcyzy. Kto ma trochę oleju w głowie będzie auta sprowadzał taniej niż jest to obecnie. |
Wiem, że to może nie miejsce na taką dyskusję, ale przybliżysz temat?
Nie to, żebym się trudnił handlem, ale tak z czystej ciekawości. Możemy założyć osobny temat. |
Bez firmy, na starsze samochody to wcale opłacalne nie jest. Ubezpieczenie w CZ jest poza tym wyższe niż w PL, przeglądy dużo ciężej przejść (tyle, że raz na 2 lata).
Akcyza jak nie zablokowana w senacie to i tak poleci skarga do Trybunał Sprawiedliwości UE.
Ale dosyć OT. |
_________________ Black Cars Matters |
|
|
|
|
VanDyke
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 4700
Skrzynia: Quadra Track II
Imię: Łukasz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 783 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-13, 16:38
|
|
|
Koszt założenia firmy, przeglądu i rejestracji w Czechach wyniesie Cię kilka tysięcy mniej niż płacenie nawet obecnej akcyzy 18%. Zapraszam na warszawski Wilanów. Tam praktycznie każde luksusowe auto ma teraz blachy CZ. Na parkingu pokolizyjnym na którym stał mój wrak mieli zlecenia na odbiór tak rejestrowanych aut z CZ. Ciągną to lawetami. Mercedesy AMG, Bentleye, sama górna półka.
Mam jednak nadzieję, że faktycznie ta ustawa nie przejdzie. |
|
|
|
|
|
|
|
Chris
Moje A8
Rocznik: 1994
|
Wysłany: 2016-11-13, 17:05
|
|
|
A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości. |
|
|
|
|
kinky
Użytkownik
Rocznik: 2001
Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2014 Posty: 1 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 2016-11-13, 19:02
|
|
|
Chris napisał/a: | A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości. |
I wszystkie będą powyżej 30 000, więc tej też nie ma się co dziwić. Może jednak zejdźmy na temat tego auta, a nie akcyzy. |
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Skrzynia: tiptronic FBG
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2016-11-13, 19:07
|
|
|
Chris napisał/a: | A ja wręcz odwrotnie. Wtedy od 1. stycznia moja sztuka nabierze wartości. | nie liczyl bym na to
wracajac do auta cena za duza , auto dupy nie urywa
[ Dodano: 2016-11-14, 18:12 ]
http://www.wykop.pl/ramka...estionuje-tsue/ |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
jacek
Moje A8
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic/F1
Zasilanie: ON
Imię: Jacek
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Wrz 2012 Posty: 286 Skąd: Kujawsko - Pomorskie
|
Wysłany: 2016-11-14, 18:29
|
|
|
Nowa akcyza to dobry pomysł ,stawka ustalona od rocznika i pojemności a nie od wartości pojazdu , niektóre auta będą tańsze inne wręcz odwrotnie ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy . Żal jedynie aut kolekcjonerskich z dużymi silnikami które mocno zdrożeją . |
|
|
|
|
|
|
|
Yeager
Użytkownik
Rocznik: 2007
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Automat
Imię: Mateusz
Jeżdzę: Jeep Grand Cherokee Overland
|
Wysłany: 2016-11-14, 19:34
|
|
|
no faktycznie dobry pomysł Panie kolego... aż się trochę uśmiałem. akcyzy być nie powinno skoro jesteśmy w unii, przeciętnego Kowalskiego nie stać na sprowadzenie świeżej furki zza granicy a dodatkowo niech podniosą ponownie ubezpieczenia to na naszych drogach zaczną jeździć trumny na kołach bo każdy będzie łatał w opór żeby tylko jeździło wszyscy się śmieją z rosji ale jak tak dalej pójdzie to u nas też będą śmigać takie strucle |
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:11
|
|
|
ja wcześniej mieszkając w DE miałem tam zarejestrowane wtedy A4 B5 2.8 Quattro na niemieckich blachach, oc itp...ale na rok przed powrtem do PL postanowiłem już przerejestrować audi. Składając wszystkie dokumenty Pani w Urzędzie zwraca mi uwagę że nie ma dokumentu dotyczącego akcyzy i opłaconego kwita właśnie za akcyzę...
*to się pytam dlaczego???
*Ona mi : żę musze zapłacić za sprowadzone auto...
*Ja: że ja nie sprowadzam auta tylko chce przerejestrować !
*Ona: no jak nie jak Pan kupił auto w De które sprowadza i chce zarejestrować w PL ...
*Ja: ale nie sprowadzam żadnego auta bo ja jestem jego właścicielem w DE i chce je tylko przerejestrować, w końcu jesteśmy w EU, czyż nie ???
*Ona: ... milczy ...
*1 telefon, drugi telefon, jakiś kierownik przyszedł i coś gadają...aż do Wawy dzwonili bo nie wiedzieli co i jak....
Suma summarum po ok 1h Pani mnie informuje, że nie będę płacił akcyzy jeśli udowodnię że jest to mienie przesiedleńcze, przedstawie wszystkie dokumenty pobytu i majątku w DE które zwożę do PL to wtedy nie płace nic....
Niestety jako że dopiero za rok miałem zjechać to zapłaciłem w 2010r. ok. 2000zł za auto z 95r.
Mowię o tym bo rząd zawsze znajdzie powód aby z nas kasę wydoić...
jacek napisał/a: | Nowa akcyza to dobry pomysł ... ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy |
mówisz śmietnik europy ale i myślisz jest powodem ?? Jak by rząd dążył do poprawy bytu ludzi żyjących w tym kraju a nie napełniał sobie kieszeni na lewo i prawo premiując swoje "wyniki pracy" to może stać by nas było "lepsze", nowsze auta...
takim sposobem na pewno sie nie pozbędą "śmietnika" z PL... Ludzie po prostu nie będą kupować starych aut z dużymi silnikami...
i tu pozwól zacytuje :
Cytat: | Żal jedynie aut kolekcjonerskich z dużymi silnikami które mocno zdrożeją .
|
przykład...chce kupić a8 d2 z silnikiem 4.2 za ok. 4000€ (akurat się udało kupić "rodzynka" ) no i moją radość jak zwykło rozpier...la Państwo Polskie nakładając na mójego rodzynka akcyzę w wysokości ok. 18.700zł z kosztami rejestacji, tłumaczeń itp... będzie ze 20.000zł
Jak lud nie wydzie na ulice przeciwko temu to jak stąd wyjeżdżam spowrotem do De |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|
|
|
mkbewe
Moje A8
Skrzynia: Tip EYC GQF
Imię: Tomasz
Jeżdzę: A8D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Mar 2015 Posty: 1063 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:16
|
|
|
jacek napisał/a: | Nowa akcyza to dobry pomysł ,stawka ustalona od rocznika i pojemności a nie od wartości pojazdu , niektóre auta będą tańsze inne wręcz odwrotnie ale może w końcu nie będziemy śmietnikiem europy | będziemy jeszcze większym śmietnikiem niż jesteśmy teraz, zobaczysz ze ludzie zamiast kupić sobie jakieś starsze BMW audi czy VW z przyzwoitym wyposażeniem z np niemiec gdzie to auto jest na pewno w lepszym stanie niż nasze krajowe z tych roczników będzie remontował swojego starego lanosa czy tico bo go już nie będzie stać na zakup niczego przez akcyzę.
I teraz pomyśl czym byś wolał jechać przy ewentualnej kolizji, starym passatem bmw audi czy raczej swoim wyremontowanym świeżo lanosem bez nawet 1 poduszki powietrznej |
|
|
|
|
eed
Moje A8
Rocznik: 2011
Silnik cm3: 3.0
Imię: Piotr
Jeżdzę: A8L D4
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 09 Mar 2012 Posty: 223 Skąd: Gryfino - Aukra
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:29
|
|
|
martin_rs4, nie trzeba wychodzić na ulice wystarczy na wybory |
|
|
|
|
|
CINEK
Moje A8
Skrzynia: Tip.F1 GNU
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3 BFM
Pomógł: 70 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Paź 2012 Posty: 4014 Skąd: Konstantynów Łódzki
|
Wysłany: 2016-11-14, 20:35
|
|
|
Piotrek ja się generalnie w politykę nie mieszam już odkąd do DE pojechałem i nawet już jak wróciłem... bo nie ważne na kogo oddam głos i tak nie polepszy niczego....Taka prawda że Polak zawsze będzie kombinował aby wyjść na swoje, jak np. rejestracja w Czechach itp... bo niezależnie kto wygra wybory to napełni i tak własne sakiewki
poza tym co wybory obserwuje się ten sam scenariusz...ludzie idą na wybory a potem wychodzą na ulice |
_________________ to nie jest zwykły napęd...to
|
|
|
|
|
|