Autor |
Wiadomość |
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Zasilanie: PB
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2015-11-05, 18:47
|
|
|
bazzzyl napisał/a: | Ja trochę mniej, bo zmieniam markę na Solaris. |
Ale będziesz jeździł z kierowcą |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
bazzzyl
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Bartek
Jeżdzę: A8 D2 FL '99 4x4 193KM AQD
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2014 Posty: 328 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-11-05, 22:49
|
|
|
Kierowcą, który będzie po mnie zabierał zawsze punktualnie z tego samego miejsca |
|
|
|
|
|
dracus6662
Moje A8
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: automat
Imię: Daniel
Jeżdzę: A8 D3 QUATTRO TIPTRONIC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Cze 2014 Posty: 1802 Skąd: VENLO/WROCŁAW
|
Wysłany: 2015-11-22, 13:07
|
|
|
Bartek z tym solarisem to taki
no ale chyba taki solaris miales na mysli
|
_________________ Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z-symphony-ii-na-navigation-plus-problem-z-kierownica-t88801.htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL] |
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-11-22, 13:39
|
|
|
Ogladałem ciekawy program na temat olewania zdjec z fotopstryczków. W zasadzie te same przepisy które oni wykorzystuja mozemy my wykorzystac i taki mandat jest w skutek błedów proceduralnych nieważny. W necie sa ciekawe wzory odwołań. Więc panowie tak obecne zabieranie prawka jak i wiele innych niedopracowanych procedur da sie ominać bez problemu. |
|
|
|
|
|
|
|
robsonik4
Moje A8
Rocznik: 1995
Silnik cm3: 4.2
Imię: Robert
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 2 razy Wiek: 56 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 485 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
KRUSZYN_3CITY
Użytkownik
Rocznik: 2004
Silnik cm3: 4.0
Skrzynia: Tiptronic + F1
Zasilanie: ON
|
Wysłany: 2015-11-22, 16:16
|
|
|
Zastanawiam się dlaczego nie skorzystałeś z luki prawnej i nie oznajmiłeś smerfowi że nie masz przy sobie prawa jazdy? Poczucie winy i chęć poniesienia kary to jedno ale oglądanie a8 stojącego w garażu pod kocem jest nie do zaakceptowania. Pomiary robione są zazwyczaj w miejscach gdzie łatwo nas złapać i nie powodujemy zagrożenia ( prosta dwa pasy i zero zabudowań ). Jedyne poczucie winy jakie mam przy takiej okazji to takie że dałem się złapać. Dobrze że aby uniknąć odebrania uprawnień wystarczy nie posiadać przy sobie dokumentu. |
_________________ A8 D3 4.0 TDI V8 chip 310KM QUATTRO [G8 DAN]
ALFAROMEO 147 1.6 T.SPARK
Kącik mądrości :
》Prawdziwych przyjaciół poznaje się w szczęściu i dobrobycie, tylko nie liczni są w stanie znieść nasze sukcesy 《
》Nigdy nie sprzeczaj się z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem 《
》Pieniądze, alkohol i narkotyki są dla mądrych ludzi 《 |
|
|
|
|
|
|
|
bazzzyl
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-22, 21:06
|
|
|
To nie do końca tak kolego.
Co prawda fizycznie Ci nie odbiorą (za brak dokumentu zapłacisz 50zł), ale wniosek i tak pójdzie. Cała procedura pewnie zajmie około 2 miesięcy więc przez ten czas teoretycznie możesz jeździć.
Ja skorzystałem ze stronki:
http://anuluj-mandat.pl/b...alyte-lti-20-20
Napisałem odwołanie do sądu (w ciągu 7 dni od zajścia) oraz następne do Urzędu Dzielnicy po otrzymaniu od nich pisma (znowu termin 7 dni) i czekam. Pewnie czasowo nic to nie da, ale walczyć trzeba. |
|
|
KRUSZYN_3CITY
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-22, 21:26
|
|
|
W artykule z tego tematu napisali że w przypadku braku dokumentów nie mogą wnioskować o odebranie uprawnień gdyż muszą to zrobić w momencie ujawnienia. Cytuję : Wspomniany przepis z ustawy o kierujących ma za to inne kluczowe znaczenie. Wyjaśnia nam jedno, że na pewno chodzi o zatrzymanie dokumentu, czyli blankietu prawa jazdy. Jesli nie mamy przy sobie blankietu zatrzymanie w ogóle nie nastepuję i nie tylko nic się nie zawiesza, ale nawet wtedy nie można d CEPIKU wklepać żadnej informacji o zatrzymaniu - co potwierdza trafnosć naszych rozważań. Zwłaszcza, ze zatrzymania może dokonać tylko Policjant w momencie ujawnienia wykroczenia, a więc na goracym uczynku.
Policjant nie ma prawa wprowadzić do systemu zatrzymania, które nie nastąpiło, bo w ten sposób z miejsca popełniałby przestępstwa przekroczenia uprawnień (art. 231 kk) oraz poświadczenia nieprawdy przez funkcjonariusza państwowego (art. 271 kk) i wrobienia w wykroczenie (art. 235 kk) a my w takim przypadku, jako praworządni obywatele zgodnie z art. 304 kpk powinniśmy natychmiast zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia tych przestępstw przez nadgorliwego, niedouczonego lub złośliwego Policjanta. |
Kącik mądrości :
》Prawdziwych przyjaciół poznaje się w szczęściu i dobrobycie, tylko nie liczni są w stanie znieść nasze sukcesy 《
》Nigdy nie sprzeczaj się z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem 《
|
|
|
|
|
|
|
aguisa
Użytkownik
Rocznik: 1998
Silnik cm3: 4,2
Imię: Aga
Jeżdzę: A8, D2
|
Wysłany: 2015-11-22, 22:05
|
|
|
To , że nie posiadamy przy sobie dokumentu PJ nie oznacza że nie zostanie ono zatrzymane. Policja skieruje wniosek o zatrzymanie do starostwa. Informacja o popełnieniu wykroczenia zostanie wpisana do cepiku wraz pkt karnymi ale jeśli nie przymiemy mandatu to będzie ta pozycja nieaktywna do momentu prawomocnego wyroku . Dane kierowcy i nr PJ policja ma w systemie wiec nie ma problemu z ustaleniem nr PJ które będzie zatrzymane. Pamietajcie, że udając że nie mamy dokumentu przy sobie to nadgorliwy policjant może zrobić wam przeszukanie, tłumaczenie że było to bezprawne przeszukanie policjant zawsze to uzasadni podejrzanym zachowaniem sprawcy wykroczenia i podejrzeniu posiadania nilegalnych przedmiotów
Jak odmówicie okazania dokumentu tożsamości ( żeby nie ustalili nr prawa jazdy ) pamietajcie że mogą was zatrzymać na 48 godzin do wyjaśnienia a samochód zostanie odholowany.
Kombinować można tylko trzeba uważać żeby nie przekombinować |
|
|
|
|
KRUSZYN_3CITY
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-22, 22:36
|
|
|
Ale przepis ten nie reguluje wirtualnego zatrzymania dokumentów. Policjant nie ma prawa wprowadzić do systemu zatrzymania które nie nastąpiło. należy zastosować zbieg przepisu art. 137 ust. 1 pkt. 2 w zw. z art. 135 ust. 1 pkt. 2 o którym to zbiegu wspomniałem wcześniej – że w przypadku uzasadnionego podejrzenia wykroczenia drogowego Policjant ma obowiązek przekazać Sądowi. Należy również zauważyć że nie ma możliwości przekroczenia dopuszczalnej prędkości o 50 km/h nie popełniając jednocześnie wykroczenia zatem w tej sytuacji za każdym razem wypełnione zostają przesłanki stypizowane w art. 135 ust. 1 pkt2. Zaś droga Sądowa jest w tym przypadku koniecznością.Zatem policjant nie może przekazać sprawy bezpośrednio do starostwa z ominięciem drogi sądowej. Dopiero prawomocne postanowienie jest podstawą do zawiadomienia starosty o zatrzymaniu prawa jazdy na podstawie którego starosta winien wydać decyzje administracyjną od której służy odwołanie do SKO. Innymi słowy można się z nimi bawić w berka nawet 3 miesiące może się zdarzyć, że decyzja uprawomocni się po 3 miesiącach od chwili ujawnienia czynu, co będzie oznaczało, że okres zatrzymania prawa jazdy właśnie minął i my ten okres zgodnie z prawem (które nie działa wstecz) przejeździliśmy względnie bezpieczni, bo z uprawnieniami choć bez blankietu. |
Kącik mądrości :
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-22, 23:00
|
|
|
KRUSZYN_3CITY napisał/a: | Ale przepis ten nie reguluje wirtualnego zatrzymania dokumentów..... |
Czytałem kiedyś owe przepisy i moim zdaniem jest tak jak piszesz.
Co więcej, o ile dobrze kojarzę, w przypadku kiedy twoje wykroczenie będzie zarejestrowane przez nieoznakowany radiowóz z wideorejestratorem to kierujący tym radiowozem policjant już na miejscu powinien również utracić swoje prawo jazdy.
A to dlatego, że przepis mówi (o ile dobrze pamiętam) o ujawnieniu czynu a nie o popełnieniu wykroczenia więc.... wprawdzie policjant prowadzący nieoznakowany radiowóz w trakcie nagrywania nie popełnia wykroczenia (jest również taki zapis) ale czyn przekroczenia prędkości o te 50km/h jako taki już tak i jest to zarejestrowane na ich urządzeniu.
Nie pamiętam wykładni prawnej do tego ale później poszukam |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
KRUSZYN_3CITY
Użytkownik
|
Wysłany: 2015-11-22, 23:12
|
|
|
Racja Foss policjant pasażer powinien z automatu zatrzymać prawko policjanta kierowcy. Policjant nie ma tu innego wyjścia musi Policjantowi-Kierowcy zatrzymać PJ na 3 miesiące, potem przekazać do sądu etc.. i jeśli tego nie zrobi popełni przy świadku (przy nas) przestępstwo niedopełnienia obowiązków służbowych (art. 231 kk) zagrożone kara do 3 lat pozbawienia wolności a być może także inne przestępstwa (o czym MY jako porządni obywatele powinniśmy zawiadomić od razu po zdarzeniu organy ścigania. |
Kącik mądrości :
|
|
|
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-22, 23:21
|
|
|
KRUSZYN_3CITY napisał/a: | Racja Foss policjant pasażer powinien z automatu zatrzymać prawko policjanta kierowcy. Policjant nie ma tu innego wyjścia musi Policjantowi-Kierowcy zatrzymać PJ na 3 miesiące, potem przekazać do sądu etc.. |
Dokładnie.
Policjant pasażer powinien to zrobić w myśli przepisu Prawo o Ruchu Drogowym Art.135 pkt. 1a...
"zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym"
Czyli policjant kierowca, jak wspomniałem wcześniej, oczywiście nie popełnia wykroczenia ale sam czyn jako taki, tak jak to ujęto w przepisie powyżej, już tak i w myśl tego przepisu policjant pasażer, po ujawnieniu owego czynu (ujawnia go w trakcie rozmowy z kierowcą zatrzymanego pojazdu) powinien zatrzymać prawo jazdy także swojemu koledze, policjantowi kierowcy
Przepis o tym, że policjant w trakcie prowadzenia nieoznakowanego radiowozu i rejestrowania wykroczenia innego kierowcy nie popełnia wykroczenia w przypadku przytoczonego przepisu powyżej nie ma nic do rzeczy.
Ot taki następny polski bubel prawny. |
inspekcje przed zakupem
-
|
|
|
|
|
bazzzyl
Moje A8
|
Wysłany: 2015-11-22, 23:27
|
|
|
Jak zwykle prawo pisane na kolanie, a cierpi na tym obywatel. |
|
|
|
|
|
danishow
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4200
Skrzynia: TT 6 Gang
Jeżdzę: Touareg V8 420KM
Pomógł: 130 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Sty 2015 Posty: 3733 Skąd: Leiningen - DE
|
Wysłany: 2015-11-22, 23:51
|
|
|
A ja Wam wszystkim proponuje jechać 10 km/h wolniej a unikniecie tych wszystkich paragrafów, kombinacji, wizyt w sądzie i trzy miechy chodzenia z buta |
_________________ MOJE A8 - WYDECH |
|
|
|
|
|