Autor |
Wiadomość |
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-03, 20:08 przeszczep foteli z Audi S8 do Toyoty - HILFE !!!
|
|
|
Maniak Toyoty pozdrawia wszystkich maniaków Audi
Drodzy koledzy, niedługo stanę się w części właścicielem audi S8 – zamierzam do swojego Land Cruisera przeszczepić fotele z Audi S8. Dokładnie te:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2417960025
Nigdy nie siedziałem w Audi, więc nie wiem jak te fotele rzeczywiście działają.... I teraz pytanie do Was drodzy forumowicze:
1. czy w tym modelu z tapicerką alcantara była opcja wentylacji foteli (czy też tylko z perforowana skórą ?)
2. Jak jest sterowany masaż w tym fotelu – gdzie jest przełącznik ? ( w fotelu czy gdzieś na konsoli)
3. Ogólnie czy łatwo przeszczepić te fotele tzn. czy wystarczy podpiąć +/-, czy jest to większe motanie. Czy to wogóle możliwe żeby je przeczczepić poza audi ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc !
Piotrek
[ Dodano: 2012-07-04, 00:12 ]
Już widzę pewien mały szkopuł mianowicie wentylacja i ogrzewanie są sterowane guzikami z panelu klimatyzacji. Czy te sterowanie jest stopniowane ? Czy są tylko opcje włącz/wyłacz ?
Czy istnieje jakiś sposób żeby można było sterować tymi funkcjami niezależnie od modułu klimatyzacji ? Mógłbym wykombinować sobie jakieś guziki...
Jak grzebie po forum to widze że w zasadzie z wyjątkiem went/ogrz wszystkie funkcje są w fotelu, więc pewnie wystarczy podpiąć +/-.
Może ktoś się wypowie ? |
|
|
|
|
|
|
|
shakal
Moje A8
Rocznik: 2008
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: W
Jeżdzę: A8L D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Kwi 2010 Posty: 147 Skąd: Polanica
|
Wysłany: 2012-07-04, 07:13
|
|
|
Witam
Opcja chyba pierwszy raz poruszana na forum - choc ciekawa raczej niemozliwa.
Fotele maja swoje sterowniki ktore podepniesz do czego? Przeniesienia sterowania z konsoli na jakis inny przycisk to nie tylko rzezba ale efekt koncowy pewnie zalosny.
daj sobie spokoj z toyota, kup zdrowe a8 i bedziesz mial luxus w pelnym wydaniu
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2012-07-04, 07:46
|
|
|
Chyba jedynie recaro z D2 można podłączyć + i - aby wszystko działało (oprócz grzania oczywiście i pamięci). Jeżeli masaże i wentylacja to już minimum D3 jednak tutaj już raczej będzie trudniej to uruchomić - niech wypowiedzą się Ci którzy już grzebali z D3 |
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-07-04, 07:53
|
|
|
Z fotelami z D2 nie będzie problemu. "Dostaną" zasilanie i elektryka foteli będzie działać. Z uruchomieniem pamięci już nie jest tak prosto, ale nie wiem czy to potrzebujesz. Kwestia grzania tyłka to podłączenie regulatorów. Nie wiem czy będą działać z Toyoty, trzeba by porównać jakie parametry zasilania dają na ogrzewanie - ewentualnie przeszczepienie ich też z A8.
Emu napisał/a: | ogrzewanie sterowane guzikami z panelu klimatyzacji. Czy te sterowanie jest stopniowane ? Czy są tylko opcje włącz/wyłacz ?
Czy istnieje jakiś sposób żeby można było sterować tymi funkcjami niezależnie od modułu klimatyzacji ? Mógłbym wykombinować sobie jakieś guziki...
|
Ogrzewanie jest stopniowane, to tylko tego regulatora dociągnięcie do niego zasilania i dorobienie kabelków do fotela. Nie koniecznie trzeba użyć tych z panelu klimatronika, jak byś przeszczepiał z A8 to może lepiej z panelu grzania tylnej kanapy. Akurat ja u siebie fotele wymieniałem i wcześniej nie miałem grzanej tylnej kanapy. Nie miałem ORI wiązki to ją dorobiłem i wszystko działa. |
|
|
|
|
|
|
|
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-04, 08:02
|
|
|
Ok, sterowniki do ogrzewania i went to rozumiem są w panelu klimatyzacji, ale opcje elektryki i masażu są w fotelu, więc chyba wymagają jedynie podłączenia im napięcia ?
[ Dodano: 2012-07-04, 09:11 ]
sylwekr napisał/a: |
Ogrzewanie jest stopniowane, to tylko tego regulatora dociągnięcie do niego zasilania i dorobienie kabelków do fotela. Nie koniecznie trzeba użyć tych z panelu klimatronika, jak byś przeszczepiał z A8 to może lepiej z panelu grzania tylnej kanapy. Akurat ja u siebie fotele wymieniałem i wcześniej nie miałem grzanej tylnej kanapy. Nie miałem ORI wiązki to ją dorobiłem i wszystko działa. |
Czy to stopniowanie jest "na kilkustopniowym guziku", czy w pełni elektroniczne typu wciskam dwa razy na panelu zapalają się dwie kreski ?
Jeśli razem z tymi fotelami będę miał panel klimy i wszystkie wiązki , to czy będę mógł pokombinować , wypreparować guziki ogrz/went i wszczepic je gdzieś u siebie tak żeby wszystko działało ? Czy też wymagany jest cały moduł ? Dodam, że nie będę tego robić sam, mam dobrego elektryka , więc z ogarnięciem układu scalonego sobie poradzi. |
|
|
|
|
sylwekr
Moje A8
Rocznik: 1999
Silnik cm3: 2.8
Skrzynia: tiptronic
Imię: Sylwek
Jeżdzę: A8 D2
Pomógł: 20 razy Wiek: 47 Dołączył: 30 Lis 2010 Posty: 674 Skąd: Łowicz
|
Wysłany: 2012-07-04, 09:25
|
|
|
Emu napisał/a: |
Czy to stopniowanie jest "na kilkustopniowym guziku", czy w pełni elektroniczne typu wciskam dwa razy na panelu zapalają się dwie kreski ?
|
Jest po pokrętło ze skalą i w nim już jest wszystko wbudowane. Kwestia podpiecia z jednej strony zasiania z drugiej podpięcie fotela(i podświetlenia). Nie rozbierałem panelu klimatronika więc dokładniej nie wiem jak jest w nim, bawiłem się tylko z grzaniem tylnej kanapy, ale z zewnątrz one wygladają podobnie - tylko nie wiem czy można je z panelu klimatronika wyjąć (pewnie tak) czy są wbudowane na stałe. Podejrzewam że można je wyjąc jak te z grzania tyłu i kwestia tylko kabelów i estetycznego montażu (żaden elektronik do tego nie jest potrzebny, jak ktoś ma podstawową wiedzę o elektryce to ogarnie to) |
|
|
|
|
|
|
|
sebos17
Moje A8
Rocznik: 2005
Silnik cm3: 4.8
Skrzynia: 6HP
Imię: Sebastian
Jeżdzę: X5 E53 4.8is
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 623 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2012-07-04, 11:08
|
|
|
Emu, kolego, ale Ty mówisz o fotelach z D4 czy o D2? Ja z kolegą sylwekr, piszemy o fotelach recaro z D2 |
|
|
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-04, 13:18
|
|
|
sebos17 napisał/a: | Emu, kolego, ale Ty mówisz o fotelach z D4 czy o D2? Ja z kolegą sylwekr, piszemy o fotelach recaro z D2 |
To są fotele z najnowszego modelu Audi S8 - 2011r. Zdjecia z aukcji są w linku powyżej.
Jeśli by się okazało że guzik wentylacji jest stopniowany to sprawa jest banalna, wystarczy wiedziec w które kabelki wpiąć inny przycisk. Natomiast jesli sygnal jest cyfrowy z tego panela klimy to bryndza.... to będzie oznaczało że tych fotelików poza audi się nie zaadoptuje...
[ Dodano: 2012-07-04, 17:36 ]
Albo inaczej to ujmę: jakie warunki należy spełnić żeby fotele z A-8 mki (D4) uruchomić w domu podlączając je do 12V prostownika ?
No nie wierze że tego nie da się robić !
Dzwoniłem do ASO - odmówili mi zdjęcia "component protection" jak się dowiedzieli że fotele nie będą wstawiane w samochodzie marki Audi... Serwisant poradził zebym szukał pomocy "na mieście" jak powiedział W związku z tym jakby ktoś miał jakiegoś "magika" od elektryki audi który dałby radę te fotele uruchomić poza platformą audi to bardzo proszę o info na pw. |
|
|
|
|
|
|
|
badyl
Moje A8
Rocznik: 2003
Skrzynia: tiptronic + F1
Zasilanie: PB
Imię: Marcin
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 06 Lut 2011 Posty: 344 Skąd: trójmiasto
|
Wysłany: 2012-07-05, 01:13
|
|
|
głupie granie foteli w D3 jest podłączone z panelem climatronica i systemem MMI i właśnie w MMI sobie wybierasz jak to ma grzać moim zdaniem nie wykonalne w D4 jeszcze większa technologia także powodzenia życzę :mrgreen: |
|
|
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-05, 08:24
|
|
|
badyl napisał/a: | głupie granie foteli w D3 jest podłączone z panelem climatronica i systemem MMI i właśnie w MMI sobie wybierasz jak to ma grzać moim zdaniem nie wykonalne w D4 jeszcze większa technologia także powodzenia życzę :mrgreen: |
No dobra, ale rozumiem że przebieg "drogi cyfrowej" jest taki: MMI LUB climtronic - sygnał cyfrowy do sterownika i dalej zwykłe kabelki +/- do odbiorników. Więc może można wywalić sterownik i podłączyć grzanie i wentylator bezpośrednio.... |
|
|
|
|
|
|
|
badyl
Moje A8
|
Wysłany: 2012-07-05, 10:49
|
|
|
przebieg drogi bynjmniej w d3 jest taki klimatronic+MMI sterowniki i dopiero fotel. Może i można bezpośrednio ale myślę że będziesz pierwszu tutaj na formu który coś takiego spróbuje zapytaj się kolegi zanjac on przeszepiał sobie fotele w d3 z typu wołga na komforty :-D |
Ostatnio zmieniony przez badyl 2012-07-05, 10:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-05, 10:52
|
|
|
badyl napisał/a: | przebieg drogi bynjmniej w d3 jest taki klimatronic+MMI sterowniki i dopiero fotel |
Badyl, ale rozumiem że dotyczy to tylko grzania i wentylacji, prawda ? Rozumiem że reszta funkcji elektrycznych nie wymaga udziału sterowników,MMI czy innego CAN ? |
|
|
|
|
|
|
|
badyl
Moje A8
|
Wysłany: 2012-07-05, 10:54
|
|
|
Emu napisał/a: | badyl napisał/a: | przebieg drogi bynjmniej w d3 jest taki klimatronic+MMI sterowniki i dopiero fotel |
Badyl, ale rozumiem że dotyczy to tylko grzania i wentylacji, prawda ? Rozumiem że reszta funkcji elektrycznych nie wymaga udziału sterowników,MMI czy innego CAN ? |
wszystkie funkcje wymagają sterowników ale tylko grzanie i wentylacja jest z MMI w D4 to może już wszystko obsługuje się z poziomu MMI |
|
|
shakal
Moje A8
Rocznik: 2008
Skrzynia: Tip
Zasilanie: ON
Imię: W
Jeżdzę: A8L D3
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Kwi 2010 Posty: 147 Skąd: Polanica
|
Wysłany: 2012-07-05, 13:55
|
|
|
badyl - nie moze ale napewno
jak mowilem temat ciekawy ale raczej niewykonalny - jak chocby sciaganie CP raczej niemozliwe poza ASO.
powtorze - kup A8 i bedziesz mial duuuuzo lepiej
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Emu [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-05, 15:39
|
|
|
shakal12 napisał/a: | badyl - nie moze ale napewno
jak mowilem temat ciekawy ale raczej niewykonalny - jak chocby sciaganie CP raczej niemozliwe poza ASO.
powtorze - kup A8 i bedziesz mial duuuuzo lepiej
pozdrawiam |
A8 nie wjadę tam gdzie Land Cruiserem , a nawet jak wjadę to cała ta zaawansowana, kosmiczna elektronika odmówi posłuszeństwa. Dlatego Toyoty są proste, zwłaszcza te sprzed 2010 r. Moja jest z 1997 - minimum elektroniki, maximum niezawodności.
W sumie to się dziwie Audi, bo te komplikacje i brak uniwersalności części obniża wartość samochodu. Ale tak polityka firmy - nakomplikować tak żeby uzależnić od dupASO...
Czy zdjęcie CP napewno tylko w ASO ?! W dobie hackingu i włamań na serwery CIA, nikt do tej pory nie rozpracował jak obchodzić te kody ?
Ponawiam pytanie: gdybym miał i panel klimatronika (tam sterownik) i fotel z tego samego auta, czy po podpięciu +/- będzie grało ? |
|
|
|
|
|