Autor |
Wiadomość |
Preston81
Moje A8
Rocznik: 2000
Silnik cm3: 4.2
Skrzynia: tiptronic FBG
Zasilanie: PB
Imię: Maciej
Jeżdzę: S8D2 AQH
Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Wrz 2011 Posty: 1805 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-04-10, 14:18
|
|
|
kup sobie okulary przeciwsłoneczne albo pozostaje wiejski tuning i oklejanie szyby przedniej bocznej wraz z liczeniem na szczęście że przy kontroli nie będziesz musiał tego zdrapywać w pośpiechu , a co do kurzu juz troche mam te rolety i kurzu na nich nie widziałem a maniakiem czystosci w aucie nie jestem sprzatam 1x na 2 tygodnie ak czas pozwoli albo i rzadziej |
_________________ bądź sobą, wariatów też lubią |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-10, 14:47
|
|
|
Mam od 5lat w audi te "wies" na przednich bocznych bo nie raz jadac wiele godzin w trasie okulary niewiele pomagaly gdy boczkiem dopiekalo slonko. Roletki to sa lajtowe i z przodu jej nie zalozysz. Poza tym widzialem co dzieciak potrafi w D2 z roletka zrobic a jak ja chce miec z tylu zero wgladu do auta to taka roletka na nic mi sie nie przyda.
Przednie szyby z boku mam na 70% przyciemnione a mimo to wglad do srodka jest tylko ze juz sloneczko nie przeszkadza wcale. Jak to wg ciebie jest wies to trwaj sobie dalej w przepisowym akwarium bo ja wole lamac glupie przepisy i miec komfortowa i ladnie wygladajaca wies |
|
|
|
|
|
|
|
ernesto
Moje A8
Rocznik: 1996
Skrzynia: Tiptronic 5HP24
Zasilanie: PB+LPG
Imię: Ernest
Jeżdzę: A8 D2 S-line
Pomógł: 100 razy Wiek: 40 Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 3502 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-04-10, 21:30
|
|
|
Apophis, Ja jestem chory na przyciemnienie szyb. Jak masz jakieś fotki z z boczku jak to wygląda to poproszę |
_________________ Wyrazy szczerego żalu i współczucia z powodu śmierci Ernesta.
Administratorzy, moderatorzy i klubowicze.
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2014-04-10, 22:17
|
|
|
Apo co do przepisów jest ich wiele wiecej i wiele głupszych nic na to nie poradzimy , oczywiście każdemu podoba się co innego i każdy ma inne problemy i poglądy , kazdy ma tez inne oczekiwania i wymagania mi np slonce nie jest w stanie przeszkodzic bo jestem do niego przyzwyczajony a np w zwyklych okularach slonecznych nie potrafie nawet chodzic bo bym sie wywalil - nie wiem od czego to zalezy ale nie odnajduje sie , oczywiscie nie ma to nic wspolnego z przyciemnianymi szybami ale te z kolei kojażą mi się z tak jak powiedzialem wiejskim tuningiem np malucha czy kadetta poprawiasz fure ktora wyjezdzajac z fabryki kosztowała jakies 300tys + , folią z marketu takie mam zdanie ale ty mozesz mieć inne , z tego co pamietam masz monoblocki juz wiec pol biedy bo ludzie patrza na nie a nie na te szyby ktore jak sadze i tak pewnie wyglądają jak oryginał z zewnątrz
sorry musiałem dołożyć do pieca |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-11, 01:59
|
|
|
Ernesto poki co musisz sie zadowolic fotami z mego tematu bo do auta mam daleko
Preston ciemne szybki kazdemu autu dodaja uroku od malucha az po najdrozsze ktore przecie tez wychodza na zyczenie przyciemnione. |
|
|
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Imię: Damian
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-04-12, 22:38
|
|
|
preston81 napisał/a: | ... albo pozostaje wiejski tuning i oklejanie szyby przedniej bocznej wraz z liczeniem na szczęście że przy kontroli nie będziesz musiał tego zdrapywać w pośpiechu |
Nie tragizujmy..... przednie boczne miałem we wszystkich swoich autach ostatnie 10 lat...... dowód za szyby straciłem przez te lata tylko 1 raz
Folii z szyb nie zrywałem nigdy - wolę zapłacić 20-30pln za dodatkowe badanie techniczne i odebrać dowód z Urzędu Komunikacji niż zrywać folię i później płacić kilka stów za ponowne ich oklejenie <tjaa> |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2014-04-12, 22:58
|
|
|
czyli rozumiem ze badanie trechniczne takie szyby przechodzą czy na owym badaniu nie wspominasz co bylo przyczyna zatrzymania dowodu ? |
|
|
|
|
siwy71
Moje A8
Rocznik: 2016
Silnik cm3: 3.0
Skrzynia: Tiptronic
Zasilanie: ON
Jeżdzę: D4 3.0TFSI
|
Wysłany: 2014-04-12, 23:10
|
|
|
wjeżdżasz na "opuszczonych" szybach na przegląd, dalej chyba nie trzema tłumaczyć
Do mnie znajomy diagnosta powiedział "aaa podnieś szyby przednie", podniosłem - nagle czarno, ja na to powiedziałem "no co, jak widać działają"
Nie odbiegając,
przód mam 70% przyciemnienia, tył i boki również, do tego tylna roleta i tylne boczne i jest wystarczająco ciemno, w upalne dni i tak jest jasno ale juz stanowczo lepiej niż przy serii. Mi jeszcze nigdy DR nie zabrali, ale nawet jakby zabrali wolę zapłacić te 30zł i zaraz mieć go z powrotem.
Swoją drogą mamy A8, a to nie jest jakiś passat b5 golf czy tym podobne, które bardziej przyciągają uważność policji względem np. szyb. |
|
|
|
|
|
|
|
Gość [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-13, 13:51
|
|
|
Normalnie przegladu nie przejdzie zadna czarna z przodu szyba. Moje sa z przodu przydymione bo mam juz dosc dobra folie i mimo ze miernik pokazuje tylko 30% przepuszczalnosci to nie sa czarne co nie zwraca juz tak uwagi palicji. Z tylu natomiast max czarno i jest ok |
|
|
|
|
Preston81
Moje A8
|
Wysłany: 2014-04-13, 15:00
|
|
|
no ale jak odbiora dowod to nie mozesz kkontynuowac podrozy ... laweta ? w 30 zł moze sie nie zamknac? |
|
|
|
|
|
|
|
krzychu22.p1i
Moje A8
Skrzynia: ZF
Imię: Krzysiek
Jeżdzę: sporadycznie
Pomógł: 127 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 3149 Skąd: Oderwany od rzeczywistości
|
Wysłany: 2014-04-13, 16:10
|
|
|
Dostajesz świstek i jeździsz max tydzień |
|
|
FOSS
Moje A8
Rocznik: 2003
Silnik cm3: 4.2Q
Skrzynia: Tip.Sport F1
Jeżdzę: A8 D3
Pomógł: 189 razy Wiek: 48 Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 5844 Skąd: WPR
|
Wysłany: 2014-04-13, 17:07
|
|
|
preston81 napisał/a: | czyli rozumiem ze badanie trechniczne takie szyby przechodzą czy na owym badaniu nie wspominasz co bylo przyczyna zatrzymania dowodu ? |
Oczywiście że przepuszczalność mają mniejszą niż ta wymagana przepisami więc normalnego badania technicznego teoretycznie przejść nie powinny.
Ale też diagnosta diagnoście nie równy i są tacy którzy niektórych odchyłków od norm nie przepuszczą a inne odchyłki, jak np. ciemniejsze szyby, pominą z uśmiechem na twarzy.
Jak mi dowód zabrali od D3 to pojechałem w pewne znane sobie miejsce, powiedziałem że zabrali za szyby i po opłaceniu 30pln dostałem świstek że jest wszystko OK.
Folii z szyb nie zdejmowałem i zdejmować na tą chwilę nie zamierzam.
preston81 napisał/a: | no ale jak odbiora dowod to nie mozesz kkontynuowac podrozy ... laweta ? w 30 zł moze sie nie zamknac? |
Żadna laweta...... dostajesz kwita za zatrzymany dowód i jedziesz dalej.
No chyba, że będziesz szczególnie wyszczekany to pewnie możesz dalej nie pojechać ale mi to się jeszcze nie zdarzyło |
_________________ * FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
|
|
|
|
|
|
|